ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19/09/2019 07:43 EEST

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αποστάσεις Μητσοτάκη – Σαμαρά θυμίζουν το Γκραντ Κάνιον

eurokinissi/mitsotakis

Ως τις λαϊκές ρωσικές κούκλες, τις μπαμπούσκες (που μέσα σε κάθε κούκλα κρύβεται άλλη μία), περιγράφουν στον ΣΥΡΙΖΑ όσα κάνει η ΝΔ για το σκάνδαλο Novartis. Η άποψη που κυριαρχούσε την Τετάρτη στην Κουμουνδούρου είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να κάνει ένα “χυδαίο αντιπερισπασμό” για να αποκρύψει ότι ασκήθηκε δίωξη στον Ανδρέα Λοβέρδο για δωροδοκία από την Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Διαφθοράς τον κατηγορεί ότι “ζήτησε από τον Κωνσταντίνο Φρουζή (...) συνολικό ποσό τουλάχιστον 200.000 ευρώ” προκειμένου με τις τιμολογήσεις 5 συγκεκριμένων φαρμάκων “να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της εταιρείας”. Και η ΝΔ, προκειμένου να αποφύγει αυτή την αρνητική ατζέντα, χρησιμοποίησε την (κατά την Κουμουνδούρου) “ψευδομήνυση Σαμαρά – Βενιζέλου”.

Αυτή είναι η μία παρατήρηση που κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο που κάνουν είναι να επισημαίνουν την εσωκομματική διάσταση Μητσοτάκη – Σαμαρά. Ο Α. Σαμαράς φέρεται να έχει καταθέσει στον Άρειο Πάγο ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι ο “ιθύνων νους” ενός σχεδίου που υλοποιείται “καθ’ υπαγόρευσή του” (και με “εκτελεστικό βραχίονα” τον Δ. Παπαγγελόπουλο). Βάση αυτών ζήτησε την δίωξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Και η ηγεσία της ΝΔ, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, απέρριψε τον Α. Σαμαρά με την δήλωση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Στ. Καλαφάτη ότι “δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες, παρά μόνο αν προκύπτουν αδιάσειστες αποδείξεις”.

Στην Κουμουνδούρου πάντα τους άρεσε να παρακολουθούν (ενίοτε και να ερμηνεύουν) καταστάσεις με βάση τα εσωκομματικά της ΝΔ. Και χθες χαριτολογώντας έλεγαν ότι “οι αποστάσεις Μητσοτάκη – Σαμαρά σιγά σιγά θυμίζουν το Γκραντ Κάνιον”!

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ σύντομα θα κληθεί να πάρει αποφάσεις. Πόσο κοντά θα είναι στον Δ. Παπαγγελόπουλο. Οι αόριστες φράσεις τύπου “τόσο ο ίδιος όσο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ” που δείχνουν κοινή λειτουργία δεν θα είναι αρκετές, ιδίως αν η Προκαταρκτική ερευνήσει την ουσία της υπόθεσης και δεν περιοριστεί απλώς να την επιστρέψει στη Δικαιοσύνη.

Ομοίως ηθελημένα ασαφής είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και στην ερώτηση αν θα ψηφίσει την Προανακριτική για τον δ. Παπαγγελόπουλο που κατέθεσε η ΝΔ. “Εμείς δεν καλέσαμε τη ΝΔ να κάνουμε Εξεταστική όλοι μαζί για να μάθουμε την αλήθεια”, λένε.