Νέα έρευνα: Ο απίστευτος τρόπος που οι βάτραχοι καταφέρνουν να γίνονται διάφανοι

Οποιοδήποτε άλλο είδος θα πέθαινε αν το έκανε.
mark kineth casindac / 500px via Getty Images

«Τώρα τους βλέπουμε και τώρα όχι.»

Ορισμένοι βάτραχοι στη Νότια και την Κεντρική Αμερική έχουν τη σπάνια ικανότητα να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται, χάρις στη σχεδόν διαφανή εμφάνισή τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα ερευνητών στο περιοδικό Science.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτοί οι βάτραχοι κοιμούνται κρεμόμενοι κάτω από φύλλα δέντρων. Οι λεπτές, πρασινωπές διαφανείς μορφές τους δεν δημιουργούν σκιές, καθιστώντας τους σχεδόν αόρατους στα πουλιά και τα υπόλοιπα αρπακτικά που καραδοκούν.

Ωστόσο, όταν οι βόρειοι «γυάλινοι» βάτραχοι ξυπνούν και χοροπηδούν προκειμένου να αναζητήσουν έντομα για να τραφούν, παίρνουν ένα αδιαφανές κοκκινοκαφέ χρώμα.

«Όταν γίνονται διαφανείς, το κάνουν για την ασφάλειά τους», εξηγεί ο Τζόουντζι Γιάο, βιοϊατρικός μηχανικός του Πανεπιστημίου Duke και συν-συγγραφέας της μελέτης. Όταν είναι ξύπνιοι, μπορούν αποφύγουν συνειδητά τους θηρευτές τους, αλλά όταν κοιμούνται και είναι πιο ευάλωτοι, επιδιώκουν να παραμένουν αόρατοι.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία απεικόνισης φωτός και υπερήχων, οι ερευνητές ανακάλυψαν το μυστικό: Ενώ κοιμούνται, οι βάτραχοι κρύβουν σχεδόν το 90% των ερυθρών αιμοσφαιρίων τους στο συκώτι τους.

Καθώς έχουν διαφανές σώμα, το αίμα που κυκλοφορεί μέσα τους θα μπορούσε να τους προδώσει. Οι βάτραχοι έχουν επίσης τη δυνατότητα να συρρικνώνονται συμπιέζοντας τα εσωτερικά τους όργανα.

Η έρευνα στην ουσία εξηγεί πώς οι γυάλινοι βάτραχοι κρύβουν το αίμα στο συκώτι για να διατηρήσουν τη διαφανή εμφάνισή τους, διευκρυνίζει Χουάν Μανουέλ Γκουαγιασαμίν, βιολόγος βατράχων στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο.

Το πώς ακριβώς το κάνουν αυτό και το γιατί δεν τους σκοτώνει, παραμένει ένα άλυτο μυστήριο. Για τα περισσότερα ζώα, το να διατηρούν σε τόσο χαμηλά επίπεδα του οξυγόνου που κυκλοφορεί στο αίμα τους για τόσες πολλές ώρες θα ήταν θανατηφόρο. Κι όμως, κατά έναν μοναδικό τρόπο, οι βάτραχοι καταφέρνουν και επιβιώνουν.

Μόνο λίγα ζώα, κυρίως οι κάτοικοι των ωκεανών, είναι διαφανή εκ φύσεως, δηλώνει ο βιολόγος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ρίτσαρντ Γουάιτ. «Η διαφάνεια είναι εξαιρετικά σπάνια στη φύση, και στα ζώα της ξηράς. Είναι ουσιαστικά ανήκουστο με εξαίρεση τον γυάλινο βάτραχο», προσθέτει ο Γουάιτ.

Συνήθως διαφανή είναι μερικά ψάρια, οι γαρίδες, οι μέδουσες, τα σκουλήκια και τα έντομα, κανένα από τα οποία δεν μετακινεί μεγάλες ποσότητες αίματος στο σώμα του.

Δημοφιλή