Νέα lockdowns στην Κίνα λόγω έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού

Προηγήθηκε μια εβδομάδα διακοπών.
via Associated Press

Νέα lockdowns και περιορισμοί σε ταξίδια επιβλήθηκαν σε πόλεις της Κίνας αφού τριπλασιάστηκε ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων Covid-19 κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας διακοπών, εν όψει μιας μεγάλης συνάντησης του κομμουνιστικού κόμματος στο Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα.

Το νεότερο lockdown άρχισε τη Δευτέρα στην πόλη Φενιάνγκ στην επαρχία Σάνξι της βόρειας Κίνας, μετέδωσε το CCTV. Στην κοντινή Εσώτερη Μογγολία, η πρωτεύουσα Χοχότ ανακοίνωσε πως θα απαγορευόταν σε οχήματα και επιβάτες από έξω να μπαίνουν στην πόλη από την Τρίτη. Στη Χοχότ κατεγράφησαν πάνω από 2.000 κρούσματα μέσα σε περίπου 12 ημέρες.

Η Κίνα είναι ένα από τα λίγα μέρη του κόσμου που εξακολουθούν να καταφεύγουν σε σκληρά μέτρα για να εμποδίσουν την ασθένεια να εξαπλωθεί. Το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα είναι ιδιαίτερα προβληματισμένο, καθώς προσπαθεί να παρουσιάσει μια θετική εικόνα της χώρας καθώς πλησιάζει μια συνεδρίαση του κόμματος που γίνεται κάθε πέντε χρόνια και αρχίζει την Κυριακή.

Τα ταξίδια είχαν μειωθεί λόγω των διακοπών για την Εθνική Ημέρα που άρχισαν την 1η Οκτωβρίου, με τις αρχές να αποθαρρύνουν τους πολίτες από το να φύγουν από τις πόλεις και τις επαρχίες τους. Ωστόσο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και πάλι είχε αυξηθεί στα 1.800 από τα 600 στην αρχή των διακοπών.

Οι ηγέτες της χώρας δεν θέλουν ένα μεγάλο ξέσπασμα να ρίξει τη σκιά του στη συνεδρίαση, μα η «zero-COVID» πολιτική τους έχει οικονομικό κόστος, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις και τους προσωρινά εργαζόμενους. Πολλοί στην Κίνα ελπίζουν πως η πολιτική για την πανδημία θα χαλαρώσει μετά τη συνάντηση.

Ξεσπάσματα έχουν αναφερθεί ανά τη χώρα, με τα μεγαλύτερα στην Εσώτερη Μογγολία και τη Σιντζιάνγκ, στα δυτικά. Και στις δύο περιπτώσεις καταγράφονταν αρκετές εκατοντάδες νέα κρούσματα την ημέρα.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή