Νέα στοιχεία: Μπορούν τα μεγαλύτερα παιδιά να μεταδώσουν πολύ πιο εύκολα τον ιό;

Το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να κριθεί εξίσου επικίνδυνο με το άνοιγμα των μπαρ.
AleksandarGeorgiev via Getty Images

Μια μελέτη από ερευνητές στη Νότια Κορέα τον περασμένο μήνα έδειξε ότι τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 10 και 19 ετών μετέδιδαν τον κορονοϊό πιο συχνά από τους ενήλικες - ένα ζήτημα που αφορά άμεσα το άνοιγμα των σχολείων από Σεπτέμβριο. Σημειώνεται, ότι από το Σάββατο στην Ελλάδα βρίσκεται διασωληνωμένη μια κοπέλα 17 ετών.

Τα νέα δεδομένα υπογραμμίζουν την ανάγκη να ληφθεί υπόψη η υπεροχή των αποδεικτικών στοιχείων, και όχι οποιαδήποτε μελέτη, κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την υγεία ή την εκπαίδευση των παιδιών, δήλωσαν οι επιστήμονες, όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων που έπεται.

Να σημειωθεί ότι μερικοί από τους ερευνώμενους, είχαν μολυνθεί την ίδια χρονική περίοδο με τα παιδιά, που σημαίνει ότι απλά ενδέχεται να μολύνθηκαν από την ίδια επαφή στο ευρύτερο περιβάλλον τους.

Η αποκάλυψη δεν αναιρεί το γενικό και ουσιαστικό συμπέρασμα αυτής της μελέτης, ανέφεραν ειδικοί: Τα παιδιά κάτω των 10 ετών δεν διαδίδουν τον ιό.

«Το πιο σημαντικό σημείο της έρευνας είναι ότι πρέπει να ερμηνεύουμε σωστά μεμονωμένες μελέτες, ιδίως όταν πρόκειται για τη μετάδοση ενός ιού όπου γνωρίζουμε ότι η δυναμική του είναι πολύπλοκη», δήλωσε ο Άλασντερ Μούνρο, καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σαουθάμπτον της Βρετανίας.

Μέχρι στιγμής πάντως υπάρχουν ελάχιστες μελέτες που να επιβεβαιώνουν με ακρίβεια το προαναφερθέν συμπέρασμα, ότι δηλαδή τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν πολύ εύκολα τον ιό.

Πολλές μελέτες έχουν ομαδοποιήσει παιδιά από πολύ διαφορετικές ηλικίες. Ωστόσο, ένας 10χρονος είναι πιθανό να διαφέρει πολύ από έναν 20χρονο όσον αφορά τον κίνδυνο μόλυνσης και τη μετάδοση, καθώς και στον τύπο και το επίπεδο κοινωνικής δραστηριότητας, δήλωσε ο Δρ. Μούνρο.

Το θέμα είναι, συνοψίζοντας τις τελευταίες μελέτες, ότι ακόμα κι αν ο κίνδυνος μετάδοσης από παιδιά είναι μικρότερος, συνήθως έχουν επαφή με μεγάλο αριθμό άλλων ανθρώπων - περισσότερο από τον μέσο ενήλικα. Όταν τα σχολεία ανοίξουν ξανά, αυτές οι αυξημένες εκθέσεις δημιουργούν περισσότερες ευκαιρίες για μετάδοση του ιού, κάτι που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των παιδιών θα είναι ασυμπτωματικά.

«Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι στιγμής καθιστούν σαφές ότι τα μεγαλύτερα παιδιά, ιδιαίτερα εκείνα που πλησιάζουν την ενηλικίωση, μπορούν να εξαπλώσουν τον ιό με την ίδια ταχύτητα που παρατηρείται στους ενήλικες, πρόσθεσε ο Μπιλ Άνατζ, επιδημιολόγος στο Χάρβαρντ.

«Είναι αναμφισβήτητο ότι ο υψηλότερος κίνδυνος μόλυνσης παρατηρείται σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες», δήλωσε ο Δρ Άνατζ. «Ωστόσο, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί προτού αποφασίσετε να ανοίξετε τα γυμνάσια».

Οι συνομιλίες σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων είναι περίπλοκες, διότι πολλά εξαρτώνται από το επίπεδο της μετάδοσης κάθε περιχής, αλλάκαι από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, ανέφεραν αυτός και άλλοι ειδικοί.

Το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να κριθεί εξίσου επικίνδυνο με το άνοιγμα των μπαρ, καταλήγει το άρθρο των New York Times.

Ο κ. Άνατζ αναφέρει πάντως είναι προτιμότερο να δοθεί βάση στο άνοιγμα των σχολείων, παρά στα μπαρ και τα εστιατόρια, όσο και αν μπορεί να πληγεί με αυτόν τον τρόπο η οικονομία.

Δημοφιλή