Νέα Ζηλανδία: Αγριόχοιροι «βασανίζουν» κατοίκους, τρώνε κοπάδια κατσίκες, απειλούν σπίτια

Ο πληθυσμός του είδους έχει αυξηθεί σημαντικά και προκαλεί προβλήματα στους ντόπιους στο Μπρούκλιν.
|
Robert Adrian Hillman / EyeEm via Getty Images

Αγριόχοιροι έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε κεντρικό προάστιο του Γουέλινγκτον, της πρωτεύουσας της Νέας Ζηλανδίας, προκαλώντας έντονη αναστάτωση.

Σκοτώνουν κατσικάκια, εκφοβίζουν σκύλους και εντοπίζονται ακόμα και σε κήπους σπιτιών.

Οι ιδιοκτήτες φάρμας στην περιοχή Μπρούκλιν, δέκα λεπτά από κέντρο το Γουέλινγκτον, έχει χάσει 60 κατσικάκια τους τελευταίους μήνες λόγω των αγριογούρουνων. Συχνά, το μόνο που απομένει είναι ροκανισμένα θραύσματα οστών και τμήματα από τις οπλές ή το κεφάλι, αναφέρει η Guardian.

«Είναι σκηνή εγκλήματος» σημειώνει η Ναόμι Στινκάμπ, συνιδιοκτήτρια της φάρμας. «Εάν βρουν κάτι που τους αρέσει να τρώνε, θα επιστρέφουν συνέχεια, σαν μικρά παιδιά».

Το δημοτικό συμβούλιο του Γουέλινγκτον επιβεβαίωσε πως ο πληθυσμός του είδους έχει αυξηθεί σημαντικά και προκαλεί προβλήματα στους ντόπιους στο Μπρούκλιν.

Τον περασμένο μήνα, ο σύζυγος της Στινκάμπ, Φράνς, σκότωσε ένα που τρύπωσε από τον φράκτη τους και έφτασε 20 μέτρα μακριά από το σπίτι. Ζύγιζε 120 κιλά και ήταν το μεγαλύτερο που έχουν δει τα τελευταία πέντε χρόνια που έχουν τη φάρμα.

«Αναρωτιέσαι αν πρόκειται για ωρολογιακή βόμβα» είπε, προσθέτοντας ότι αφού δημοσίευσε μια φωτογραφία του νεκρού γουρουνιού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί άλλοι ντόπιοι επικοινώνησαν μαζί της και μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες.

«Είναι τρελό το πόσος κόσμος μάς είπε πως είχαν προβλήματα με γουρούνια στους κήπους τους, γουρούνια που έκαναν κουμάντο τα σκυλιά τους» είπε. «Ένας άνδρας τα τάιζε και πίστευε ότι είναι υπέροχο, μέχρι που του επιτέθηκαν».

Πλην της επιθυμίας της να προστατεύσει τα ζώα της, η Στινκάμπ θέλει να ανακτήσει ο κήπος της την παλιά του δόξα, στην προ-αγριογούρουνων εποχή.
Δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια το πόσα είναι τα ζώα του είδους στην περιοχή, αλλά σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Μακλέν, εκπρόσωπο του δημοτικού συμβουλίου, «υπάρχει, ξεκάθαρα, σημαντική άνοδος».

Και παρά τη γενική πεποίθηση πως το Γουέλινγκτον είναι μία αστική περιοχή όπου δεν υπάρχει άγρια ζωή, η αλήθεια δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο, σύμφωνα με τον Μακλέν, ο οποίος επεσήμανε πως τα ζώα αυτά μπαίνουν εμπόδιο στις προσπάθειες να «αναγεννηθεί» το πράσινο.

Το δημοτικό συμβούλιο έχει σύμβαση με έναν κυνηγό, αλλά ο συνδυασμός δημόσιας και ιδιωτικής γης προκαλεί προβλήματα στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.

«Κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει μειωμένο τον αριθμό τους» είπε ο ίδιος. «Αλλά, δεν μπορούμε να μπούμε σε ιδιωτική γη χωρίς την άδεια των ιδιοκτήτων, άρα είναι δύσκολο να ελεγχθεί αυτό που συμβαίνει».

«Είναι άγρια η σκηνή εκεί έξω. Αλλά, δεν θέλουμε ο κόσμος να σκεφτεί, ξαφνικά, πως μπορεί να έρθει και να βοηθήσει, να πάρει όπλα και σκυλιά. Θέλουμε να αποφύγουμε το χάος και τη σύγκρουση και να είναι όλοι ασφαλείς» κατέληξε.