Χονγκ Κονγκ: Κυνήγι αγριόχοιρων για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας

Κυκλοφορούν στους σταθμούς του μετρό ή περιμένουν να ανάψει πράσινο το φανάρι στις διαβάσεις πεζών.
TYRONE SIU via REUTERS

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ κατάφεραν να πιάσουν και να κάνουν ευθανασία σε επτά αγριογούρουνα το βράδυ της Τετάρτης καθώς ξεκίνησαν μια εκστρατεία για τη μείωση του αριθμού τους σε αστικές περιοχές γύρω από το οικονομικό κέντρο, μετά από επίθεση που δέχτηκε αστυνομικός την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία τραυματίστηκε.

Πρόκειται για αλλαγή στην πολιτική που ακολουθούσαν μέχρι τώρα οι αρχές μετά τα περιστατικά όπου πολίτες εντοπίστηκαν να ταϊζουν τα αγριογούρουνα.

«Ομάδα κτηνιάτρων με ειδικά όπλα κατάφερε να κάνει αναισθησία στα ζώα και να πιάσουν επτά από αυτά» ανέφερε το Τμήμα Γεωργίας, Αλιείας και Προστασίας Άγριας Φύσης (AFCD).

TYRONE SIU via REUTERS

Η εμφάνιση αγριογούρουνων να περιφέρονται στους δρόμους αναζητώντας τροφή ή ακόμα και να κυνηγούν αυτοκίνητα στις αστικές περιοχές, είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Μετά όμως και τον τραυματισμό του αστυνομικού ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ανακοίνωσε αυστηρές ποινές σε όσους ταϊζουν τα ζώα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αναφορές για 30 επιθέσεις αγριόχοιρων.

Η πολιτική του Χονγκ Κονγκ ήταν να αιχμαλωτίζει τα ζώα, στη συνέχεια να τα στειρώνει και να τα μεταφέρει σε απομακρυσμένες, ακατοίκητες περιοχές. Σύμφωνα με τις αρχές στην πόλη κυκλοφορούν περίπου 3.000 αγριογούρουνα, Να σημειωθεί ότι δεν χαρακτηρίζεται προστατευόμενο είδος.

TYRONE SIU via REUTERS

Αγριογούρουνα έχουν κατά καιρούς κάνει την εμφάνιση τους σε σταθμούς του μετρό ή στις διαβάσεις πεζών δίπλα στο λιμάνι, περιμένοντας να ανάψει ο πράσινος σηματοδότης. Στην αρχή της πανδημίας, όταν οι περισσότεροι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ δούλευαν από το σπίτι, ένα βίντεο με μια οικογένεια αγριόχοιρων να κάνει μπάνιο σε σιντριβάνι ανάμεσα στους ουρανοξύστες του οικονομικού κέντρου, έγινε viral.

Η αλλαγή της πολιτικής έχει πυροδοτήσει επικρίσεις από οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων.

TYRONE SIU via REUTERS
TYRONE SIU via REUTERS