Νέα Σμύρνη: Ποινική δίωξη σε βάρος 3 ανδρών για σεξουαλική κακοποίηση της 14χρονης

«Σε εξέλιξη όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς και της αστυνομίας και της εισαγγελίας» δηλώνει η Δόμνα Μιχαηλίδου.
coldsnowstorm via Getty Images

Ποινική δίωξη για βαρύτατα κακουργήματα ασκήθηκε σε βάρος τριών ανδρών που συνελήφθησαν καθώς φέρονται να κακοποιούσαν σεξουαλικά και να εξέδιδαν μια 14χρονη στη Νέα Σμύρνη.

Ειδικότερα, η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη κατά περίπτωση, για μαστροπεία, γενετήσιες πράξεις με ανήλικο και παιδική πορνογραφία.

Στο μεταξύ, η 14χρονη επέστρεψε στην δομή φιλοξενίας ανηλίκων στη Νέα Σμύρνη, όπου διαμένει και καταθέτει σχετικά με την υπόθεση στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής η ΕΛΑΣ έχει συλλάβει τρεις άνδρες, ηλικίας 24, 25 και 29 ετών, ενώ αναζητείται ένας ακόμη, που είχαν συναντηθεί με την ανήλικη σε ξενοδοχείο στην περιοχή του Μεταξουργείου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το άτυχο κορίτσι το οποίο διαβιεί σε ίδρυμα φιλοξενίας ανηλίκων στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, έπεσε θύμα ενός 29χρονου, ο οποίος έχει ήδη συλληφθεί.

Παράλληλα, στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ είναι και δύο Έλληνες 24 και 25 ετών που κατηγορούνται ότι συνευρέθηκαν με την ανήλικη. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στα κινητά των δυο εκ των συλληφθέντων έχουν βρεθεί επτά τουλάχιστον βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου με πρωταγωνίστρια την 14χρονη.

Οι αστυνομικές αρχές αναζητούν ένα τέταρτο άτομο, το οποίο εικάζεται ότι μπορεί να αποτελεί εκ των βασικών δραστών στην υπόθεση.

Οι τρεις κατηγορούμενοι αναμένεται να βρεθούν ενώπιον της 31ης ανακρίτριας στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής (24/3) για να απολογηθούν.

Μιχαηλίδου: Το ενδιαφέρον μας είναι εστιασμένο στην υγεία και στην ασφάλεια της 14χρονης

«Το ενδιαφέρον όλων μας αυτήν τη στιγμή είναι εστιασμένο στην έφηβη κοπέλα, στην υγεία και στην ασφάλειά της, η οποία, αυτήν τη στιγμή, βρίσκεται στη φροντίδα των κατάλληλων ειδικών. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς και της αστυνομίας και της εισαγγελίας» ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους σχετικά με την υπόθεση της 14χρονης που διαμένει σε δομή φιλοξενίας στην περιοχή της Νέας Σμύρνης.

Αναλυτικότερα, η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε επίσης τα εξής:

«Με εισαγγελική παραγγελία, είχε πολύ πρόσφατα απομακρυνθεί από την κακοποιητική της οικογένεια και το κορίτσι αυτό τοποθετήθηκε σε μονάδα παιδικής προστασίας. Από την πρώτη στιγμή, στη μονάδα παιδικής προστασίας ενημερωθήκαμε ότι έλαβε την κατάλληλη βοήθεια από ειδικούς παιδικής προστασίας, όπως από κοινωνικό λειτουργό, από ψυχολόγο και από παιδοψυχίατρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, χρειάζεται αρκετός χρόνος, για να μπορέσει ένα παιδί να βοηθηθεί, να ξεφύγει από το παρελθόν του και να βρει τις δικές του εσωτερικές ισορροπίες.

Η δομή είχε εξαρχής ενημερώσει την αστυνομία και την εισαγγελία για τους ιδιαίτερους κινδύνους που ελλόχευαν ως προς το συγκεκριμένο κορίτσι.

Και πράγματι, η σύλληψη των τριών δραστών κατέστη δυνατή, χάρη στις άμεσες ενέργειες της κοινωνικής επιμελήτριας και του υπεύθυνου παιδικής προστασίας της μονάδας, θεσμός που δεν υπήρχε και δημιουργήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι εργαζόμενοι στη δομή δεν έκρυψαν το πρόβλημα, ειδοποίησαν αμέσως την αστυνομία και συγκέντρωσαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, για να μπορέσει η αστυνομία με τη σειρά της να εκτελέσει το έργο της, όπως και έκανε.

Τέσσερα χρόνια τώρα, έχουμε κάνει σημαία μας την αποϊδρυματοποίηση. Και αυτό, γιατί γνωρίζουμε όλους τους κινδύνους που εγκυμονούνται για τα παιδιά που είναι κακοποιημένα ή παραμελημένα. Θυμίζω ότι τα παιδιά στις δομές έχουν γονείς. Είναι, όμως, είτε κακοποιημένα είτε παραμελημένα και, με εισαγγελικές εντολές, απομακρύνονται από τις βιολογικές οικογένειές τους. Βρίσκονται ξαφνικά, λοιπόν, σε ένα ίδρυμα. Όπως έχω ξαναπεί, όσο καλό και να είναι ένα ίδρυμα, δεν είναι οικογένεια.

Γι′ αυτό, δίνουμε έμφαση στην αποϊδρυματοποίηση, γι′ αυτό καταφέραμε να βγάλουμε τα μισά παιδιά από τα ιδρύματα και γι′ αυτό είμαστε τόσο κάθετοι και επιμένουμε στους κανόνες και στις προδιαγραφές στα ιδρύματα. Όσο καλά και να είναι στελεχωμένα τα ιδρύματα, γιατί το συγκεκριμένο ίδρυμα είναι πιο στελεχωμένο απ′ ό,τι ήταν τα τελευταία 15 χρόνια, όσο καλά και να είναι κτιριολογικά και στο συγκεκριμένο ίδρυμα έχουν γίνει μεγάλες κτιριολογικές αλλαγές, όσο και να υπάρχει πλέον υπεύθυνος παιδικής προστασίας σε όλα τα ιδρύματα, μία οικογένεια είναι το ζητούμενο. Γι′ αυτό, ζητούμε και τη βοήθεια όλων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, dikastiko.gr

Δημοφιλή