ΚΟΙΝΩΝΙΑ
07/03/2020 11:26 EET | Updated 07/03/2020 15:52 EET

Νέες εντάσεις στον Έβρο, με ρίψεις χημικών κατά των ελληνικών δυνάμεων από την Τουρκία

Συνεχίζονται οι προκλητικές τουρκικές ενέργειες στα σύνορα.

ASSOCIATED PRESS

Νέες εντάσεις σημειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο: Στις Καστανιές ρίχθηκαν χημικά προς τις ελληνικές δυνάμεις από την τουρκική πλευρά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ρίψη είχε σταματήσει κατά τις 2 τα ξημερώματα, ωστόσο συνεχίζεται από τις 7 το πρωί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανά διαστήματα, κυρίως από τις τουρκικές Αρχές, γίνεται εκτενής ρίψη χημικών με ειδικά όπλα εκτόξευσης χημικών, καθώς και κάποιες ρίψεις χημικών από τους συγκεντρωμένους μετανάστες και πρόσφυγες στο τελωνείο των Καστανιών, οι οποίοι επιχειρούν και την πρόκληση φθορών στον φράχτη, προκειμένου να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος.

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απαντούν στις εν λόγω επιθέσεις με ρίψεις χημικών και νερού.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Μαζική ρίψη χημικών προς τις ελληνικές δυνάμεις. #skaigr

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SKAI.gr (@skaigr) στις

 

Στο μεταξύ, το πρακτορείο DPA μετέδωσε πως η τουρκική ακτοφυλακή θα εμποδίζει πλέον μετανάστες και πρόσφυγες να διασχίσουν το Αιγαίο «επειδή είναι επικίνδυνο», ενώ, όπως έγινε γνωστό, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα μεταβεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για συνομιλίες.

 «Κρατάμε μικρό καλάθι, μέχρι να δούμε τις πράξεις», σχολίασε σχετικά στο Open ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας.

Ο κ. Πέτσας εξέφρασε επιφυλακτικότητα για τις εξαγγελίες της Άγκυρας διαπιστώνοντας πάντως αναδίπλωση Ερντογάν. Όπως επεσήμανε: «κάτι τέτοιο είχε ακουστεί και την προηγούμενη μέρα για τον Έβρο και είδατε τι έγινε χθες. Μέχρι και οχήματα που τραβούσαν τον φράκτη για να τον ρίξουν, είδαμε χθες το βράδυ. Θα δείτε και αργότερα, μέσα στην ημέρα, ό,τι υλικό έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε από αυτές τις ενέργειες. ’Αρα, κρατάμε μικρό καλάθι για τις δηλώσεις. Αυτό που βλέπουμε, πάντως, από το τέλος της εβδομάδας, είναι μια αναδίπλωση του κ. Ερντογάν, βλέποντας ότι απομονώνεται. Ξέρει ότι έχει να επιλέξει μεταξύ δύο δρόμων. Είτε θα αλλάξει πολιτική και θα τύχει οικονομικής ή άλλης στήριξης από την Ευρώπη, είτε θα συνεχίσει αυτή την αδιέξοδη πολιτική και θα υποστεί κυρώσεις. Αν επιχειρήσει να φτιάξει κάποιο καταυλισμό στην περιοχή, θα έχει δυσανάλογα μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις. Το μεγαλύτερο κομμάτι του εμπορίου της περιοχής αυτής γίνεται οδικώς μέσω της Ελλάδας και της Εγνατίας οδού. Άρα, δεν έχει συμφέρον η Τουρκία να συνεχίσει αυτή την κατάσταση για πολύ καιρό».

«Είδαμε τις φωτιές εχθές το βράδυ. Πρέπει να ξέρετε ότι από την περασμένη Παρασκευή υπάρχει μια περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή του δάσους των Καστανιών από τη μεριά της Τουρκίας. Στην αρχή έκοβαν τα δέντρα για να τα χρησιμοποιήσουν ως πολεμοφόδια, αργότερα για να ζεσταθούν και τώρα βάζουν και φωτιές» πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε επίσης ότι «εκτός από διακινητής ανθρώπων, έχει γίνει και διακινητής fake news ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας και οι υπουργοί του. «Εμείς, απέναντι στα fake news και απέναντι σ′ αυτό το οργανωμένο σχέδιο, απαντάμε ξεκάθαρα: Φυλάσσουμε τα σύνορά μας τα οποία είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Λέμε παντού -και στην διπλωματική οδό, αλλά και στα ξένα Μέσα- τι πραγματικά συμβαίνει. Φροντίζουμε κάθε μέρα να τροφοδοτούμε τα ελληνικά και τα ξένα Μέσα με εικόνες και με βίντεο για το τι συμβαίνει πραγματικά στη θάλασσα και στην ξηρά».

Επεσήμανε επίσης ότι «ο Τούρκος πρέσβης, έχει κληθεί εδώ και μέρες από το Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν είναι κάτι άγνωστο. Είναι δυνατόν να λέει ο πρόεδρος Ερντογάν ότι σκοτώνουμε κόσμο; Αν είναι δυνατόν. Αυτά είναι απαράδεκτα, παραμύθια και ψέματα και προσπαθούμε, με όλους τους τρόπους, να αναδείξουμε στη διεθνή κοινότητα τι πραγματικά συμβαίνει» καθώς και ότι «μιλάμε για ένα οργανωμένο σχέδιο από την Τουρκία».

Για μια ακόμη φορά ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε σε όσα προβλέπονται για όσους μπήκαν παράνομα στη χώρα μετά την προηγούμενη Κυριακή. «Έχουμε εξαγγείλει από την 1η Μαρτίου, με την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ότι δεν μπορούν να περάσουν στην Ελλάδα όλοι όσοι χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία. Όσοι περνούν, για έναν μήνα, δεν έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο, δεν θα καταγράφονται και θα επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης. Μετά από πάρα πολλές προσπάθειες αποτροπής, αυτοί οι λίγοι που πέρασαν, θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Έχουμε εξετάσει για το σκοπό αυτό, δύο περιοχές. Η μία είναι στις Σέρρες και η άλλη κοντά στην Αττική, προκειμένου να μεταφέρονται αυτοί οι άνθρωποι και να ξεκινήσει η διαδικασία της επιστροφής άμεσα στις χώρες προέλευσης. Έχουμε ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 78, παράγραφος 3 προκειμένου να υπάρξει στη διαδικασία αυτή και η διπλωματική συνδρομή της Ευρώπης».

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη αναθεώρησης του Δουβλίνου 4 και της Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Έχει ήδη εξαγγελθεί ένας διπλωματικός μαραθώνιος τις επόμενες μέρες και περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί. Την Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την κυρία Μέρκελ και την Τρίτη με τον Αυστριακό καγκελάριο κ. Κούρτς. Όσον αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό, έχουμε συναντίληψη με τη Γερμανία, από τον Αύγουστο, όχι από τώρα για μία αναθεώρηση του Δουβλίνου 4, που θα έχει οπωσδήποτε έναν μηχανισμό burden sharing. Δηλαδή μια δυνατότητα όλα τα κράτη-μέλη να επωμιστούν ένα μέρος των ανθρώπων που έρχονται στις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία. Ελπίζουμε αυτό το καθεστώς να διαμορφωθεί στη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας, το β′ εξάμηνο του 2020. Το έχει πει ο πρωθυπουργός και στους επικεφαλής των τριών ευρωπαϊκών θεσμών, που ήρθαν εδώ στις Καστανιές, και στον πρωθυπουργό της Κροατίας, που ασκεί αυτό το εξάμηνο την Προεδρία της Ε.Ε., αλλά και χθες στη συνέντευξή του στο CNN, ότι είναι ουσιαστικά νεκρή η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Θέλουμε να φτιάξουμε κάτι που να δουλεύει, δεν θέλουμε κάτι που να είναι μόνο στους τύπους. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η κρίση θα αποδείξει ότι μπορούμε να είμαστε σοφότεροι και να έχουμε μια καλύτερη συμφωνία από αυτή που είχαμε πριν και να τηρείται. Και αυτό είναι το μήνυμα προς την τουρκική πλευρά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε ταυτόχρονα σαφές ότι αποδοκιμάζονται και απομονώνονται αυτόκλητοι και θερμοκέφαλοι, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να διακρίνουμε τους αυτόκλητους ή τους θερμοκέφαλους, που ενδεχομένως θέλουν να έχουν έναν ρόλο που δεν τους αναλογεί, από αυτούς που υπηρετούν τις τρεις γραμμές που συνθέτουν τον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας. Και οι γραμμές αυτές είναι ο στρατός, είναι η αστυνομία -όταν έχουμε μια τέτοια ασύμμετρη απειλή όπως η χρησιμοποίηση ανθρώπων στην πρώτη γραμμή- και οι εθνοφύλακες. Δηλαδή, για τον Έβρο ή για τα νησιά, υπάρχουν εθνοφύλακες. Όλοι αυτοί, οι οποίοι είδαμε να έρχονται ή από τη Γερμανία ή από την Αυστρία ή ακόμη και από το εσωτερικό της χώρας, δεν έχουν καμία θέση σε αυτό. Καταδικάζονται και απομονώνονται όπως έγινε χθες στην Καβάλα και στη Λέσβο. Είδατε ότι υπήρξαν σχετικές ενέργειες από την Ελληνική Αστυνομία».

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)