ΠΟΛΙΤΙΚΗ
07/03/2020 11:11 EET

Ο Ερντογάν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό/ προσφυγικό

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζητά από την ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2016.

LUDOVIC MARIN via Getty Images

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό/ προσφυγικό, όπως ανακοινώθηκε από την τουρκική προεδρία.

Όπως μετέδωσε η τουρκική Daily Sabah, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση ο Τούρκος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη και θα συζητήσει με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους για το μεταναστευτικό/ προσφυγικό, την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και τροποποιήσεις για την τελωνειακή ένωση.

Η κίνηση αυτή φαίνεται να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο παζαριού/ πίεσης από την Τουρκία προς την Ευρώπη, στον απόηχο της τουρκικής επιλογής να σταματήσει να εμποδίζει χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να επιχειρήσουν πέρασμα σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων, με αποτέλεσμα εκτεταμένες εντάσεις στον Έβρο, αλλά και νέες πιέσεις στα νησιά του Αιγαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τουρκικός αναθεωρητισμός, ασύμμετρες απειλές και κλιμάκωση των κρίσεων

Στο ίδιο πλαίσιο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε το Σάββατο την ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να μην κατηγορεί την Τουρκία.

«Αντί να κατηγορεί την Τουρκία, η ΕΕ θα έπρεπε πρώτα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να εφαρμόσει τη συμφωνία του 2016 στο σύνολό της» ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο, αναφερόμενο σε ανακοίνωση από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που επικεντρώθηκε στην Ιντλίμπ της Συρίας και το μεταναστευτικό/ προσφυγικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

DPA: Η τουρκική ακτοφυλακή θα εμποδίζει μετανάστες και πρόσφυγες να διασχίσουν το Αιγαίο

Η Άγκυρα, η οποία «άνοιξε τις πύλες» προς την Ευρώπη, υποκινώντας απροκάλυπτα χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα, κατηγορεί την Ευρώπη πως δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και δεν αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις και τα βάρη που αντιμετωπίζει η Τουρκία. «Το να κατηγορείται μια χώρα πως χρησιμοποιεί τη μετανάστευση για πολιτικούς σκοπούς είναι μια νέα ένδειξη της υποκριτικής προσέγγισης στην οποία εκτιθέμεθα για χρόνια» υποστηρίζεται στην ανακοίνωση, όπου επίσης κατηγορείται η ΕΕ πως στηρίζει την Ελλάδα, η οποία «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και θεωρεί αποδεκτά όλα τα είδη βασανιστηρίων σε βάρος αθώων που φτάνουν στα σύνορά της»- λίγο μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο ντοκουμέντων όπου Τούρκοι αστυνομικοί φαίνονται να ρίχνουν δακρυγόνα εναντίον Ελλήνων στρατιωτών και αστυνομικών στα σύνορα και να ξυλοκοπούν μετανάστες, καθώς και τουρκικό σκάφος να προβαίνει σε επικίνδυνη παρενόχληση ελληνικού στο Αιγαίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αναθεώρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζητά από τη Μέρκελ ο Ερντογάν

Σημειώνεται πως στο σχετικό δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu επαναλαμβάνονται οι ισχυρισμοί για «αρκετούς νεκρούς» μετανάστες από ελληνικά πυρά, στους οποίους είχε προβεί και ο Τούρκος πρόεδρος, χωρίς να παρουσιάζεται ποτέ κάποιο αποδεικτικό στοιχείο. Οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν διαψευστεί κατηγορηματικά από την ελληνική πλευρά, η οποία έχει εκθέσει επανειλημμένα τα «fake news» της τουρκικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο CNN την Παρασκευή, χαρακτήρισε τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας νεκρή με ευθύνη της Τουρκίας και τον Ερντογάν υποκινητή ψευδών ειδήσεων, τονίζοντας πως η Ελλάδα κάνει αυτό που κάθε κυρίαρχο κράτος έχει δικαίωμα να κάνει – να προστατεύει τα σύνορά της από κάθε παράνομη είσοδο. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την Τουρκία πως χρησιμοποιεί μετανάστες και πρόσφυγες ως πιόνια.

 

 

Από πλευράς του, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής κυβέρνησης Φαχρετίν Αλτούν απέρριψε τις κατηγορίες του Έλληνα πρωθυπουργού και «εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την κακομεταχείριση και τη χρήση θανατηφόρου βίας εναντίον προσφύγων» από την Ελλάδα. «Αντί να παίζει το παιγνίδι των κατηγοριών, καλούμε την Ελλάδα και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσουν την αιτία της άτακτης μετανάστευσης, δηλαδή τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο στη Συρία» πρόσθεσε ο Αλτούν.