«Νεκρανάσταση» του σοβιετικού αυτοκινήτου: To Moskvich ξανά σε παραγωγή από τη Ρωσία

Σε πρώην εργοστάσιο της Renault.
Shamil Zhumatov via Reuters

Μετά από διακοπή δύο δεκαετιών, η Ρωσία την Τετάρτη επανεκκίνησε την παραγωγή του εμβληματικού brand της σοβιετικής περιόδου Moskvich σε εργοστάσιο κοντά στη Μόσχα το οποίο ανήκε στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault, σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας.

Η Renault πούλησε το πλειοψηφικό της πακέτο στην Avtovaz τον Μάιο στο ρωσικό κράτος, με τίμημα, σύμφωνα με αναφορές, ένα ρούβλι- μα με επιλογή έξι ετών για επαναγορά. Πούλησε το εργοστάσιο, το οποίο πλέον λέγεται «Εργοστάσιο Αυτοκινήτων Moskvich Μόσχας», για άλλο ένα ρούβλι.

Με μόλις 600 αυτοκίνητα να έχει προγραμματιστεί να παραχθούν φέτος, το νέο λανσάρισμα είναι απίθανο να αλλάξει τις δυσοίωνες προοπτικές της ευρύτερης βιομηχανίας, οι ετήσιες πωλήσεις της οποίας θα μπορούσαν στο τέλος του έτους να βρεθούν κάτω από το ένα εκατομμύριο για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας.

Ο απώτερος στόχος της παραγωγής 100.000 Moskvich ετησίως, κάποια εκ των οποίων θα είναι ηλεκτρικά, είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο της βιομηχανίας για ένα εργοστάσιο αυτοκινήτων, μεταξύ των 200.000 και 300.000. Η Tesla παράγει 22.000 αυτοκίνητα την εβδομάδα στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη.

«Τα πρώτα Moskvich θα βγουν από τη γραμμή παραγωγής τον Δεκέμβριο του 2022» ανακοίνωσε η Kamaz, τεχνολογικός εταίρος στο εργοστάσιο.

Το Moskvich («Μοσχοβίτης») πάντως, μπορεί να επιστρέψει με «ανατροπή»: Πηγές είπαν στο Reuters πως θα χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα σχεδιασμού, μηχανολογίας και παραγωγής της κινεζικής JAC για την παραγωγή του brand.

Οι δυτικές κυρώσεις λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν δυσκολέψει πολύ την πρόσβαση σε εξαρτήματα από το εξωτερικό, ενώ πολλές ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν φύγει από τη χώρα. Η Kamaz και η κυβέρνηση έχουν δημιουργήσει νέες αλυσίδες προμηθευτών, μα δεν έχουν αποκαλύψει λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, η έναρξη παραγωγής πλήρους κλίμακας θα παρείχε θέσεις εργασίας σε περίπου 40.000 επιπλέον άτομα. Οι πωλήσεις του Moskvich 3, που θα είναι βενζινοκίνητο crossover πόλης με αυτόματες ταχύτητες (ή όχι), θα αρχίσουν τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το υπουργείο.

Δημοφιλή