Το μεγάλο λάθος που κάνουμε την ώρα του ντους εκτοξεύοντας τον λογαριασμό του ρεύματος

Ας αλλάξουμε ρότα σήμερα κιόλας.
picture alliance via Getty Images

Νέα μελέτη αποκαλύπτει κοινά λάθη τα οποία δαπανούν ενέργεια, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί ενέργειας να εκτοξεύονται στα ύψη. Η έρευνα της ElectricalDirect, ενός λιανοπωλητή ηλεκτρικών προϊόντων, διαπίστωσε ότι το 29% των ανθρώπων, «φουσκώνουν» τον λογαριασμό του ρεύματός τους κατά 90 ευρώ, απλώς κάνοντα ντους με υπερβολικά μεγάλη διάρκεια.

Πράγματι, το να χαλαρώνουμε μέσα στο ντους όπου ατμίζει το ζεστό νεράκι, θα μπορούσαμε να το απολαμβάνουμε για ώρες. Ωστόσο, αυτό που σίγουρα δεν θα απολαμβάναμε, θα ήταν ένας υπέρογκος λογαριασμός ρεύματος.

Τα ντους μεγάλης διάρκειας αποστραγγίζουν το θερμοσίφωνό μας, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται περαιτέρω ενέργεια. Κι όμως, περιορίζοντας τη διάρκεια του ντους μας στα τέσσερα λεπτά, θα εξοικονομήσουμε και ηλεκτρική ενέργεια αλλά και νερό.

Την ίδια στιγμή, ένας στους πέντε συμμετέχοντες του δείγματος δηλώνει ότι του αρέσει να κοιμάται με ανοιχτή την τηλεόραση. Ωστόσο, καθώς κοιμόμαστε, η ενέργεια που σπαταλιέται υπολογίζεται ότι κοστίζει γύρω στα σαρανταπέντε ευρώ το χρόνο.

Αν ωστόσο χρειαζόμαστε μια συντροφιά προτού αποκοιμηθούμε, μπορούμε να ρυθμίσουμε την τηλεόρασή μας έτσι ώστε να κλείνει σε μερικές ώρες, προκειμένου να μην παραμείνει ανοιχτή όλη νύχτα.

Ο Ντομινίκ Σάντφορντ, διευθύνων σύμβουλος της ElectricalDirect, προειδοποιεί: «Με το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας να αυξάνεται κατά 80% μέσα τον Οκτώβριο και τους μέσους λογαριασμούς να αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ, τα νοικοκυριά θα επιδιώξουν να εξοικονομήσουν χρήματα από όπου μπορούν».