Μαγνητική τομογραφία αποκαλύπτει παραστατικά πώς η Covid επηρεάζει τον εγκέφαλό μας

«Η Covid-19 έχει πολυδιάστατες επιδράσεις στον οργανισμό».
KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

Το να αρρωστήσουμε με Covid μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι εγκέφαλοι 46 ατόμων που κόλλησαν Covid μέσα στους τελευταίους έξι μήνες αναλύθηκαν από επιστήμονες χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες. Στη συνέχεια τους συνέκριναν με 30 άτομα που δεν είχαν κολλήσει ποτέ τη μόλυνση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που είχαν αναρρώσει από την Covid παρουσίασαν αλλαγές στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στον μετωπιαίο λοβό και στις περιοχές του εγκεφαλικού στελέχους σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι επιστήμονες. Αυτά εμπλέκονται σε ορισμένες γνωστικές δεξιότητες όπως η γλωσσική έκφραση και οι εκούσιες κινήσεις. Ωστόσο, όσοι δεν είχαν κολλήσει Covid-19 δεν βίωσαν αυτές τις αλλαγές.

Ο Μπχαράτ Μπίσγουολ, καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Νιου Τζέρσεϊ και συν-ερευνητής της έρευνας, αναφέρει ότι η ομάδα εξετάζει πώς η Covid-19 μπορεί να επηρεάζει άλλες λειτουργίες.

Αναλύουν επίσης πώς υποκείμενες καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν την επίδραση της Covid στον εγκέφαλό μας. Ορισμένοι από αυτούς που συμμετείχαν στη μελέτη, για παράδειγμα, βρέθηκαν να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλες χρόνιες παθήσεις. Οι επιστήμονες διερευνούν εάν τα άτομα με αυτά τα υποκείμενα προβλήματα υγείας είχαν διαφορετικά επίπεδα εγκεφαλικών αλλαγών σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν αυτές τις παθήσεις.

«Η Covid-19 έχει πολυδιάστατες επιδράσεις στο σώμα», αναφέρει ο καθηγητής Μπίσγουολ. Προσθέτει ότι τα αποτελέσματα «παρέχουν μια αρχική ιδέα για το πού να κοιτάξουν και ποιες παραμέτρους να εξετάσουν» οι επιστήμονες που εξετάζουν τις επιπτώσεις της Covid μακράς διάρκειας.

Ο ίδιος και η ομάδα του θα συνεχίσουν να εξετάζουν όσους συμμετείχαν εθελοντικά στη μελέτη για να δουν πόσο θα διαρκέσουν οι αλλαγές.

Προηγούμενη έρευνα της ομάδας εντόπισε δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο ανθρώπων που είχαν προσβληθεί από Covid, που δυνητικά επηρεάζουν τα συναισθήματα και τη μνήμη.

Τα τελευταία ευρήματα κοινοποιήθηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βορείου Αμερικής.

Προτείνετε μια διόρθωση