Νέο πορτραίτο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι στο «φως», στην επέτειο των 500 ετών από τον θάνατο του

Το σκίτσο απεικονίζει έναν άνδρα με γενειάδα και θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο Λονδίνο.
ASSOCIATED PRESS

Το σκίτσο ενός γενειοφόρου άνδρα που βρίσκεται στη βρετανική Royal Collection απεικονίζει τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Πρόκειται για το μόλις ένα από τα δύο σωζόμενα πορτραίτα του μεγάλου ζωγράφου, αρχιτέκτονα, εφευρέτη, που φιλοτεχνήθηκαν ενώ ήταν εν ζωή.

Η εικόνα, πάνω σε ένα απλό φύλλο χαρτί το οποίο έχει και προσχέδια, θεωρείται από τους ειδικούς ότι σχεδιάστηκε λίγο πριν τον θάνατο του, το 1519.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι απεικονίζεται με μία «φροντισμένη πλούσια γενειάδα και κομψή, ίσια μύτη», «ελαφρώς μελαγχολικός και κουρασμένος».

Το σκίτσο έχει φιλοτεχνηθεί από κάποιον (ανώνυμο) βοηθό του μεγάλου Δασκάλου και θα εκτεθεί για πρώτη φορά -όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης- στην Queen’s Gallery, στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, με αφορμή την επέτειο των 500 ετών από τον θάνατο του.

Την έκθεση θα επιμεληθεί ο Μάρτιν Κλέιτον, επικεφαλής της συλλογής σχεδίων και χαρακτικών του Royal Collection Trust, ο οποίος δήλωσε ότι συγκρίνοντας τα δύο σχέδια «δύσκολα θα έλεγε κανείς ότι δεν πρόκειται για την εικόνα του Λεονάρντο» και προσθέτοντας ότι «το πρόσωπο είναι σε ένα χαρτί μαζί με προσχέδια / μελέτες του καλλιτέχνη για το πόδι αλόγου ενός έφιππου ανδριάντα που του είχε αναθέσει ο βασιλιάς της Γαλλίας».

«Είναι ένα απλό σκίτσο που έγινε στα γρήγορα...» επισημαίνει ο Κλέιτον.

Υπενθυμίζεται ότι, το έτερο σκίτσο του Ντα Βίντσι σχεδίασε ο μαθητής του Φραντσέσκο Μέλτζι, την ίδια περίοδο, όταν ο κορυφαίος δημιουργός της Αναγέννησης ήταν περίπου 65 χρονών.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

(Με πληροφορίες από Telegraph)

Δημοφιλή