ΤΟ BLOG
03/01/2018 10:01 EET | Updated 03/01/2018 10:01 EET

Νέοι Στόχοι για το 2018; Πέτυχε τους με 5 βήματα!

Adobe Stock

Αν θέλεις να θέσεις σωστά και να πετύχεις τους στόχους σου για το 2018, διάβασεπως μπορείς να αυξήσεις σημαντικά της πιθανότητες επιτυχίας σου.

Γνωρίζεις ότι οι έρευνες δείχνουν ότι μόνο το 8% των ατόμων που θέτουν τους στόχους τους στην αρχή της νέας χρονιάς καταφέρνουν να τους πετύχουν; Αυτό σημαίνει ότι το 92% αποτυγχάνουν, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό εγκαταλείπει την προσπάθεια στα μέσα Ιανουαρίου.

Φέτος κάνε κάτι διαφορετικό. Πάρε μολύβι και χαρτί, και γράψε τις αυθόρμητες σκέψεις σου, χωρίς να τις κριτικάρεις, χωρίς να τις περάσεις μέσα από το φίλτρο της λογικής.

1.Κατέγραψε ότι σημαντικό κατάφερες μέσα στο 2017

Πριν θέσεις τους στόχους σου για το 2018, σου προτείνω να γράψεις με λεπτομέρεια, όσο πιο πολλές από τις επιτυχίες που είχες μέσα στο 2017. Για να τις θυμηθείς, ανέτρεξε στο ημερολόγιο σου, στο e-mail σου, ή ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εάν συνηθίζεις να δημοσιεύεις εκεί στιγμές της ζωής σου.

Ναι, είμαι σίγουρη ότι είχες πολλές επιτυχίες! Και θα το διαπιστώσεις κι εσύ όταν θα τις καταγράψεις και θα τις δεις με τα μάτια σου.

2.Επιβράβευσε τον εαυτό σου για τις επιτυχίες σου

Ποσό συχνά αναγνωρίζουμε τις επιτυχίες μας; Έχουμε μάθει να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας; Βλέπω συχνά στους ανθρώπους που συνεργαζόμαστε για την προσωπική τους ανάπτυξη και πρόοδο, ότι δεν αναγνωρίζουν τα σημαντικά πράγματα που κάνουν κάθε μέρα και τα θεωρούν... δεδομένα.

Ξεκίνα να λες μπράβο στον εαυτό σου για την προσπάθεια, τα καθημερινά επιτεύγματα, μικρά και μεγάλα, και μην αφήνεις τα καλά που συμβαίνουν να περνούν χωρίς να τα αναγνωρίζεις, χωρίς να τα ευχαριστιέσαι. Θυμήσου ότι τίποτα από όσα καταφέρνεις στην εργασία σου, στο σπίτι, στην οικογένεια, ή για τον ίδιο σου τον εαυτό, δεν είναι δεδομένο.

3.Πάρε το «μάθημα» από όσα δεν πέτυχαν

Είχες θέσεις στόχους και δεν τους πέτυχες; Αυτό συμβαίνει σε όλους μας. Σου προτείνω να μην μείνεις με την επίγευση της αποτυχίας και να δεις την κάθε περίπτωση σαν μια χρήσιμη εμπειρία και γνώση. Γράψε τις σκέψεις σου απαντώντας στα ερωτήματα: «Τι συνέβη και δεν πήγε καλά;», «Ποιο μάθημα χρειάζεται να πάρω;», «Τι μπορώ να κάνω διαφορετικά, έτσι ώστε να πετύχω;».

Θα δεις ότι υπάρχουν κοινά επαναλαμβανόμενα γεγονότα, τα λεγόμενα «μοτίβα συμπεριφοράς». Κάποια από αυτά, σου βάζουν εμπόδια. Σκέψου τι χρειάζεται να αλλάξεις σε αυτά τα μοτίβα για να έχεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς. Ετοιμάσου για αλλαγές.

4.Βρες τη διαφορά ανάμεσα στο «όνειρο» και τον στόχο

ADOBE STOCK

Έχεις στόχους ή όνειρα; Αναγνωρίζεις τις διαφορές ανάμεσα στους στόχους και σε αυτά που ονειρεύεσαι να αποκτήσεις; Για να πραγματοποιηθεί ένα όνειρο, χρειάζεται να μετατραπεί πρώτα σε στόχο. Εάν δεν συμβεί αυτό, μειώνονται δραματικά οι πιθανότητας επιτυχίας, ενώ οι έρευνες λένε ότι όσοι άνθρωποι έχουν στόχους, έχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες για να τους πετύχουν.

5. Θέσε S.M.A.R.T. στόχους

Έχεις ακούσει για S.M.A.R.T. στόχους; Είναι η πλέον διαδεδομένη μέθοδος στοχοθεσίας. Ο S.M.A.R.T. στόχος, περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά από τα αρχικά της λέξης SMART, που είναι Specific (Συγκεκριμένος) – Measurable (Μετρήσιμος) – Action oriented (Προσανατολισμένος στη Δράση) – Realistic (Ρεαλιστικός) – Time framed (Χρονικά Οριοθετημένος). Ξεκίνα την καταγραφή του S.M.A.R.T στόχου που θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Μάθε περισσότερα για το πως μπορείς να διαμορφώσεις τους στόχους σου στο βίντεο μου ΕΔΩ ή διάβασε ΕΔΩ το άρθρο μου.

Το 2018 μπορείς να έχεις επιτυχία σε όσους τομείς στοχεύσεις.

Καλή χρονιά!

Μαρία Παπάζογλου

Sponsored Post