Νησιά Τσάταμ: Το μόνο μέρος στον κόσμο που βιώνει υπερτουρισμό αυτή τη στιγμή

Δεν τα έχετε ακουστά; Εντάξει, δεν είστε οι μόνοι.
Westend61 via Getty Images

Η πανδημία του κορονοϊού έχει αποδεκατίσει τον ταξιδιωτικό κλάδο, καθώς τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και οι αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε πορεία χρεωκοπίας ή έχουν μειώσει δραματικά τα λειτουργικά τους έξοδα καθώς προσπαθούν να επιβιώσουν.

Αλλά υπάρχει ένα μέρος στον πλανήτη όπου υπάρχουν πάρα πολλοί τουρίστες αυτή τη στιγμή: τα νησιά Τσάταμ.

Δεν τα έχετε ακουστά; Εντάξει, δεν είστε οι μόνοι.

Education Images via Getty Images

Το απομακρυσμένο αρχιπέλαγος του Ειρηνικού Ωκεανού, κοντά στη διεθνή γραμμή ημερομηνίας (σ.σ. νοητή γραμμή στην επιφάνεια της Γης, η οποία περνά από τον Ειρηνικό ωκεανό σχεδόν κατά μήκος του 180ου μεσημβρινού, που χωρίζει το χτες από το αύριο), αποτελεί τυπικά μέρος της Νέας Ζηλανδίας .

Καθώς τα σύνορα της Νέας Ζηλανδίας παραμένουν κλειστά και συνιστάται στους ντόπιους να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή, τα νησιά Τσάταμ - περίπου 500 μίλια ανατολικά της Νότιας Νήσου - έχουν γίνει η πιο περιζήτητη απόδραση του 2020 για τους Νεοζηλανδούς.

Google Maps

Σε ένα τυπικό έτος, τα Τσάταμ - των οποίων τα δύο κύρια κατοικημένα νησιά είναι το νησί Τσάταμ και το νησί Πιττ, προσελκύουν περίπου 2.000 τουρίστες ενώ έχουν περίπου 700 μόνιμους κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στο νησί Τσάταμ, το μεγαλύτερο του αρχιπελάγους.

Αλλά το 2020 δεν είναι ένα συνηθισμένο έτος.

Phil Walter via Getty Images

Η μεγάλη τους απόσταση από την υπόλοιπη χώρα καθιστά αυτές τις νήσους ένα μέρος το οποίο οι Νεοζηλανδοί σπάνια επισκέπτονται. Τώρα, αυτή η απόσταση έχει γίνει πλεονέκτημα, με τους διψασμένους για ταξίδια ντόπιους να στρέφονται σε αυτή την επιλογή για να νιώσουν ότι βρίσκονται σε μακρινές διακοπές χωρίς να πρέπει να μπουν σε καραντίνα ή να κάνουν τεστ Covid.

«Συνέβη αρκετά γρήγορα», εξηγεί η Τζάκι Γκάρντεν, διευθύντρια τουρισμού των νησιών, για την τουριστική έξαρση στα Τσάταμ. «Είναι λίγο πιο ακριβή μια έξοδος εδώ, για αυτό και οι νέοι δεν αναζητούν φτηνές διακοπές εδώ ενώ δεν υπάρχουν παραθαλάσσια θέρετρα ή οτιδήποτε τέτοιο».

Phil Walter via Getty Images

Οταν η πανδημία έκλεισε τα διεθνή σύνορα, ο Τουρισμός για τη Νέα Ζηλανδία - το επίσημο εθνικό συμβούλιο τουρισμού της χώρας - έπρεπε να αλλάξει τον στόχο του μάρκετινγκ από την προώθηση της χώρας σε ξένους τουρίστες στην ενθάρρυνση των εσωτερικών ταξιδιών. Αυτό ξαφνικά έκανε τα συνήθως ήσυχα Τσάταμ έναν «καυτό» προορισμό.

Phil Walter via Getty Images

Η ζήτηση, ωστόσο, υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά. Η Γκάρντεν εκτιμά ότι υπάρχουν συνολικά 150 κρεβάτια στα διάφορα ξενοδοχεία, καταλύματα και ξενώνες του νησιού και στα σπίτια που διατίθενται προς μίσθωση σε ιστότοπους όπως το Airbnb. Τα περισσότερα ακίνητα, εξάλλου, είναι ιδιωτικά ενώ το κάμπινγκ απαγορεύεται.

Η μόνη αεροπορική εταιρεία που εξυπηρετεί το αρχιπέλαγος είναι η Air Chathams, η οποία εκτελεί λίγες πτήσεις την εβδομάδα μεταξύ των νησιών Τσάταμ και αυτό που οι ντόπιοι αποκαλούν «ηπειρωτική χώρα».

Phil Walter via Getty Images

Κανονικά, η τουριστική περίοδος διαρκεί περίπου από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, που είναι το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο. Αλλά τώρα, όλα τα καταλύματα στο νησί έχουν κρατήσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Στο παρελθόν, οι περισσότεροι επισκέπτες στα νησιά αυτά ήταν ηλικιωμένοι ταξιδιώτες που αναζητούσαν ένα ήσυχο μέρος για να ξεφύγουν από όλα. Οι τιμές είναι υψηλές, καθώς πολλά τρόφιμα και καύσιμα αποστέλλονται από την ηπειρωτική Νέα Ζηλανδία. Αλλά μόλις φτάσει κανείς εκεί, το όμορφο τοπίο τον αποζημιώνει.

Reuters Photographer / Reuters

Το νησί Πιττ, ειδικότερα, πιστεύεται ότι είναι το πρώτο κατοικημένο μέρος στον κόσμο που βλέπει τον ήλιο να ανατέλλει καθημερινά.

Τα εν λόγω νησιά φιλοξενούν επίσης μερικά από τα πιο σπάνια πουλιά του κόσμου, καθώς και μια μεγάλη - και αξιολάτρευτη - αποικία από φώκιες.

Wolfgang Kaehler via Getty Images
Wolfgang Kaehler via Getty Images

Κατά κάποιο τρόπο, η αύξηση του τουρισμού είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τα νησιά, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται στον κλάδο της γεωργίας ή της αλιείας ενώ η απουσία γυμνασίου στέλνει τους μαθητές στην πρωτεύουσα Κράιστσερτς - εκατοντάδες μίλια μακριά - στην εφηβεία τους.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή