Νίνα Σακαράμι: Βίντεο δείχνουν την 16χρονη Ιρανη να διαδηλώνει λίγες ώρες πριν πεθάνει

Η μητέρα της, Νασρίν, κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας για τη δολοφονία της κόρης της.
.
.
BBC Persian source

Η εξέγερση των νέων μαίνεται στο Ιράν παρά τη σκληρή καταστολή του καθεστώτος.

Σύμφωνα με το BBC, μία νέα υπόθεση θανάτου στο Ιράν που απασχολεί τη διεθνή ειδησεογραφία είναι αυτή της 16χρονης Νίκα Σακαράμι.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν μια Ιρανή έφηβη να διαμαρτύρεται ώρες πριν από το θάνατό της, είπε η μητέρα της στο BBC Persian.

Η Νίκα, εμφανίζεται να στέκεται σε έναν κάδο σκουπιδιών και να καίει τη μαντίλα της στην Τεχεράνη στις 20 Σεπτεμβρίου, καθώς άλλοι φωνάζουν συνθήματα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Αργότερα εξαφανίστηκε αφού είπε σε μια φίλη της ότι την κυνηγούσε η αστυνομία.

Η μητέρα της, Νασρίν, κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας για τη δολοφονία της κόρης της.

Οι αρχές του Ιράν υποστηρίζουν ότι το βράδυ που εξαφανίστηκε η Νίκα, είχε μπει σε ένα κτίριο όπου βρίσκονταν οκτώ εργάτες οικοδομής και ότι βρέθηκε νεκρή στην αυλή το επόμενο πρωί.

Ο ιατροδικαστής Μοχάμαντ Σαχριάρι - όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση- είπε ότι η νεκροψία έδειξε ότι η Νίκα υπέστη «πολλαπλά κατάγματα… στη λεκάνη, το κεφάλι, τα άνω και κάτω άκρα, τα χέρια και τα πόδια, τα οποία δείχνουν ότι έπεσε από ύψος».

Την περασμένη εβδομάδα, η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε θολά πλάνα που δείχνουν μια έφηβη ή γυναίκα την οποία αναγνώρισε ως Νίκα να περπατά σε ένα δρομάκι και να μπαίνει σε ένα κτίριο από μια πόρτα.

Ωστόσο, η κυρία Νασρίν είπε στο BBC Persian τη Δευτέρα (10/10) ότι το πρόσωπο στο βίντεο δεν ήταν η κόρη της. Μια άλλη πηγή κοντά στην οικογένεια είπε επίσης ότι δεν περπατούσαν όπως η Νίκα.

Η Νασρίν Σακαράμι ισχυρίστηκε επίσης ότι η αδελφή της Ατάς και ο αδερφός της Μοχσέν αναγκάστηκαν να κάνουν ψευδείς δηλώσεις σχετικά με το θάνατο της Νίκα ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση.

Επίσης υποστήριξε ότι η θεία της κόρης της αναγκάστηκε να κάνει αυτές τις ομολογίες.

Οι αρχές «καλούσαν και άλλους, θείους μου, άλλους συγγενείς, λέγοντας ότι αν η μητέρα της Νίκα δεν βγει μπροστά και δεν πει αυτά που θέλουμε, ουσιαστικά να ομολογήσει το σενάριο που θέλουμε και έχουμε δημιουργήσει, τότε θα κάνουμε αυτό και εκείνο, και απείλησαν και εμένα», είπε.

«Απείλησαν ότι θα συλλάβουν το τετράχρονο παιδί του αδελφού μου», πρόσθεσε.

Το πιστοποιητικό θανάτου που εκδόθηκε από νεκροταφείο στην Τεχεράνη, το οποίο ήρθε σε γνώση του BBC Persian, αναφέρει ότι η Νίκα πέθανε αφού υπέστη «πολλαπλούς τραυματισμούς που προκλήθηκαν από χτυπήματα με σκληρό αντικείμενο».

Η οικογένεια της Νίκα λέει ότι εντόπισε το σώμα της στο νεκροτομείο ενός κέντρου κράτησης 10 ημέρες μετά την εξαφάνισή της και ότι οι δυνάμεις ασφαλείας την έκλεψαν και την έθαψαν κρυφά.

Δημοφιλή