Χωρίς τέλος οι διαδηλώσεις στο Ιράν, με απολογισμό 185 νεκρούς. Ανάμεσά τους και 19 παιδιά.

Με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, της 22χρονης που είχε συλληφθεί από την αστυνομία για «παραβίαση των κανόνων ένδυσης».
Anadolu Agency via Getty Images

Παρά τη βίαιη καταστολή από τις αρχές, κανονικά συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι διαδηλώσεις που προκλήθηκαν στο Ιράν με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί που είχε συλληφθεί από την αστυνομία.

Σύμφωνα με μία οργάνωση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον 185 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις.

Το λαϊκό κύμα διαμαρτυρίας ξέσπασε στις 17 Σεπτεμβρίου στην κηδεία της 22χρονης Αμινί στην κουρδική πόλη Σακέζ, για να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εδώ και χρόνια πρόκληση, για τους κληρικούς ηγέτες του Ιράν, με τους διαδηλωτές να καλούν για την πτώση του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Τουλάχιστον 185 άνθρωποι, μεταξύ αυτών τουλάχιστον 19 παιδιά, σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις που έγιναν σε ολόκληρη τη χώρα», σύμφωνα με μία χθεσινή ανακοίνωση της οργάνωσης Iran Human Right, που έχει την έδρα της στη Νορβηγία.

Αρνούμενες τη χρήση πραγματικών πυρομαχικών, οι αρχές περιγράφουν τις διαμαρτυρίες ως ένα σχέδιο των εχθρών του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, κατηγορώντας μεταξύ άλλων και ένοπλους αντιφρονούντες για το ξέσπασμα των βίαιων επεισοδίων, από τα οποία έχει αναφερθεί ότι έχουν χάσει τη ζωή τους, τουλάχιστον 20 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δημοφιλή