Νταβός: Τα κορυφαία θέματα για το κλίμα στην ατζέντα

Η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να τραβάει την παγκόσμια προσοχή με καταστροφικούς τρόπους, που δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουμε.
.
.
Gian Ehrenzeller via AP

Εκτός από την πανδημία και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η φετινή συνάντηση των πολιτικών και οικονομικών ηγετών στο Νταβός, θα επικεντρωθεί και στην κλιματική αλλαγή, η οποία συνεχίζει να τραβάει την παγκόσμια προσοχή με καταστροφικούς τρόπους, που δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουμε.

Η επιτάχυνση της ανόδου των θερμοκρασιών, η βιαιότητα και το κόστος μεγάλων καιρικών γεγονότων και οι επιπτώσεις τους, κυρίως στους κατοίκους αναπτυσσόμενων χωρών, έχουν σπρώξει το θέμα από την επιστήμη σε κάτι το οποίο αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής, περιλαμβανομένων - ή, ίσως, ειδικά - τις επιχειρήσεις και την οικονομία.

Το ένα τρίτο των περίπου 270 πάνελ, που θα γίνουν από σήμερα έως και την Πέμπτη, αφορά την κλιματική αλλαγή ή τις άμεσες επιπτώσεις της. Ο Αμερικανός απεσταλμένος για το κλίμα, Τζον Κέρι, η ακτιβίστρια από την Ουγκάντα, Βανέσα Νακάτε και ο Αλοκ Σάρμα, πρόεδρος του περσινού διεθνούς συνεδρίου για το κλίμα COP26, είναι ανάμεσα στις σημαντικότερες προσωπικότητες που αναμένονται στο Νταβός της Ελβετίας.

Στην πρώτη κατά πρόσωπο συνάντηση μετά από δύο χρόνια, τα πάνελ για το κλίμα είναι τόσο ποικίλα, όσο και το θέμα και καλύπτουν τομείς από την αντιμετώπιση του ”οικολογικού άγχους”, έως την ενίσχυση χρεωμένων χωρών με στόχο την μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα θέματα που ακολουθούν είναι αυτά που αναμένεται να ανακύψουν:

Περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση (ESG)

Αρκετά από τα πάνελ θα παλέψουν για την προσέγγιση η οποία θα επιτρέψει επενδύσεις που σέβονται το περιβάλλον και άλλους σημαντικούς παράγοντες. Η προσπάθεια αυτή, που είναι γνωστή ως ESG, έχει αποκτήσει σημαντική δύναμη και αυτή τη στιγμή επενδύονται τρισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή, το ESG μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Για τους μεμονωμένους επενδυτές, αλλά και τις εταιρείες και τις κυβερνητικές υπηρεσίες, που αναλύουν τους τρόπους λειτουργίας των εταιρειών, η διαφάνεια και οι δημόσιες δεσμεύσεις έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Μπορούν να αποτελέσουν την βάση της εκτίμησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της κάθε εταιρείας, καθώς και τις κλιματικές επιπτώσεις και τους οικονομικούς κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Ταυτόχρονα, όμως, δημιουργούν ερωτηματικά: Πρέπει κάποιες ανακοινώσεις στοιχείων να είναι υποχρεωτικές; Πρέπει να ελέγχονται και από ποιόν; Η μήπως το κίνημα ESG έχει ήδη ξεφύγει, υπονομεύοντας τις επενδύσεις, χωρίς να κάνει τίποτα για τον περιορισμό των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου;

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι απόψεις συμφωνούν με πολιτικές γραμμές. Στις ΗΠΑ, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι είναι αντίθετοι, ενώ πολλοί εξ αριστερών, ιδιαίτερα περιβαλλοντολόγοι και ακτιβιστές, επιμένουν ότι οι αναφορές και η διαφάνεια μπορούν να οδηγήσουν σε πραγματική αλλαγή.

Ενεργειακή μετάβαση και Μηδενική κατανάλωση καθαρής ενέργειας (Net Zero)

Οι κορυφαίοι κλιματικοί επιστήμονες παγκοσμίως έχουν προειδοποιήσει ότι η σημαντική μείωση των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου αυτή την δεκαετία, είναι απαραίτητη για να μηδενίσει την υπερθέρμανση και να αποτρέψει τις πιο καταστροφικές επιπτώσεις στον πλανήτη. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει ριζικές αλλαγές στην επιχειρηματικότητα, από τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων, έως τον τρόπο μεταφοράς τους.

Αρκετά από τα πάνελ του Νταβός θα ασχοληθούν με τομείς στους οποίους οι επιχειρήσεις έχουν μεταβεί με επιτυχία σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον ρόλο της χρηματοδότησης και των κυβερνήσεων της δημιουργία κινήτρων για αλλαγές και σε στρατηγικές για την υπευθυνότητα των εταιρειών. Παρά την αυξημένη προσοχή και τις υποσχέσεις των εταιρειών, οι εκπομπές των αερίων αυξάνονται παγκοσμίως.

″Προχωρώντας τον κλιματικό διάλογο από την φιλοδοξία στην υλοποίηση” είναι ο τίτλος ενός πάνελ, που συμπυκνώνει την τεράστια πρόκληση.

Στις συζητήσεις θα εξεταστούν τομείς, όπως η απεξάρτηση της ναυτιλίας και της αεροπλοΐας από τον άνθρακα, οι σχεδιασμοί μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι προκλήσεις της υλοποίησής τους σε χώρες όπως η Κίννα και η Ινδία. Επιπλέον, θα συζητηθούν στρατηγικές για να εξασφαλιστεί το γεγονός ότι τέτοιες σημαντικές αλλαγές θα λάβουν υπ′ όψιν τους ανθρώπους σε ιστορικά περιθωριακές χώρες, οι οποίες υφίστανται μερικές από τις βαρύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ενας σημαντικός παράγοντας σε όλες τις συζητήσεις, θα είναι ορισμός του “net zero”. Η μετακίνηση από τα ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο σε ανανεώσιμες πηγές όπως ο ήλιος και ο αέρας, μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων και να φέρουν μία εταιρεία πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου: Να απομακρύνουν από την ατμόσφαιρα ίση ποσότητα εκπομπών με αυτή που παράγουν.

Ωστόσο, η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές πολύ συχνά αποτελεί μικρό μέρος των σχεδίων μίας εταιρείας. Πολλές βασίζονται στο να ισορροπούν το ενεργειακό αποτύπωμά τους επενδύοντας στην αναδάσωση περιοχών ή σε άλλα τέτοια σχέδια. Αν και είναι καλύτερα από το τίποτα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ουσιαστικά αυτός ο τρόπος δεν αλλάζει την πρακτική των εταιρειών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το μέλλον της ενέργειας

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα κυριαρχήσει στη συνάντηση του Νταβός. Σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή, η σύγκρουση προκαλεί δύο βασικά ερωτηματικά: Πώς πρέπει οι χώρες να αντιμετωπίσουν τα ενεργειακά σοκ που έχει ως αποτέλεσμα ο περιορισμός ή ο τερματισμός των εισαγωγών Ρωσικού πετρελαίου και αερίου; Και ο πόλεμος θα επιταχύνει τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή θα βοηθήσει τις εταιρείες που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα να διατηρήσουν το status quo;

Από την έναρξη του πολέμου, επιχειρηματίες, περιβαλλοντολόγοι και πολιτικοί ηγέτες προσπαθούν να επηρεάσουν τις απαντήσεις αυτών των ερωτήσεων, οι οποίες θα μεταφερθούν στο Νταβός.

″Η ενεργειακή ασφάλεια και το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ντιλ” είναι ένα από τα πάνελ στο οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει η απόψη ότι η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε. Αλλά κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Ρωσία για την ενέργειά τους, αγωνίζονται να βρουν άλλες πηγές φυσικού αερίου και πετρελαίου για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Και παρ′ όλο που καμία από τις συζητήσεις δεν είναι εμφανώς υπέρ της ενίσχυσης της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα ή της εξόρυξής τους, αν κρίνουμε από τους τελευταίους μήνες, αυτές οι απόψεις θα είναι σίγουρα παρούσες στο Νταβός.