ΔΙΕΘΝΕΣ
12/06/2020 17:22 EEST

Ντιν Σνάιντερ: Ο Ελβετός οικονομολόγος που παράτησε τα πάντα για να ζήσει με τα λιοντάρια

Στη Ν. Αφρική.

editor
.

 Γεννήθηκε το 1992 στη Ζυρίχη κι όταν ήταν έξι χρονών, ερωτεύτηκε την άγρια φύση χάρη στις εκπομπές του Στιβ Έργουιν, του διάσημου Αυστραλού φυσιοδίφη και τηλεπαρουσιαστή, που έγινε γνωστός ως «Κροκοδειλάκιας». Ο Εργουιν πέθανε το 2006, χτυπημένος στην καρδιά από ένα σαλάχι, ενώ γύριζε ένα υποβρύχιο ντοκιμαντέρ έξω από τις βορειοανατολικές ακτές της Αυστραλίας. 

Ο ξαφνικός θάνατος του ήρωά του δεν πτόησε τον μικρό Ντιν Σνάιντερ, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι αποφάσισε να σπουδάσει οικονομικά, παρέμεινε παθιασμένος με την άγρια φύση. Τελειώνοντας τις σπουδές του δούλεψε ως οικονομικός σύμβουλος και μετά από μία πολύ πετυχημένη χρονιά, αποφάσισε να φτιάξει την δική του εταιρεία. Τρία χρόνια αργότερα, σε ηλικία 24 ετών, είχε βγάλει αρκετά λεφτά για να πραγματοποιήσει το όνειρο της ζωής του: Να τα παρατήσει όλα και να ζήσει στην άγρια φύση, παρέα με τα λιοντάρια.

Εγκαταστάθηκε στη Ν. Αφρική και αγόρασε μία έκταση 4.000 στρεμμάτων, την οποία ονόμασε Οαση Χακούνα Μιπάκα. Στα σουαχίλι, Χακούνα Μιπάκα σημαίνει «χωρίς όρια» και στην Οαση του Σνάιντερ χιλιάδες διαφορετικά είδη άγριων ζώων ζουν ελεύθερα, χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό και χωρίς κανένα απολύτως τουρίστα. 

Ο Σνάιντερ είναι σήμερα 27 ετών και επί δύο ολόκληρα χρόνια συντηρεί την Οασή του από την τσέπη του, χωρίς να τη μετατρέψει σε τουριστικό αξιοθέατο ή εκτροφείο άγριων ζώων. Οπως τονίζει στο site του, «η Χακούνα Μιπάκα είναι το σπίτι μου κι ένα ιδιωτικό καταφύγιο αγρίων ζώων, το οποίο ΔΕΝ είναι ανοικτό στο κοινό. Δεν δεχόμαστε τουρίστες, ούτε επισκέψεις, ούτε επαφές με τα ζώα. Δεν εκτρέφουμε και δεν εμπορευόμαστε ζώα. Το μέρος αυτό φτιάχτηκε για τα ζώα και όχι για τους ανθρώπους...»

Και τα ζώα του το ανταποδίδουν - με το παραπάνω. Ο Σνάιντερ ζει μαζί τους, παίζει μαζί τους και όπως φαίνεται στα βίντεο που ανεβάζει στο Instagram, τον θεωρούν μέλος της οικογένειάς τους. Ο Ντέξτερ, για παράδειγμα, το τεράστιο λιοντάρι που ήταν ένα από τα πρώτα ζώα που έφτασαν στην Οαση έχοντας ζήσει στη σκλαβιά, τρέχει για να αγκαλιάσει τον Σνάιντερ λες κι είναι γατούλα.

 

 

Το ίδιο διαχυτικά είναι και τα άλλα λιοντάρια της παρέας, τα οποία, όπως υπογραμμίζει ο Σνάιντερ, «δεν είναι κατοικίδια, είναι η οικογένειά μου».

 

 Και δεν είναι μόνο τα λιοντάρια. Στην Οαση του νεαρού Ελβετού ζουν ζέβρες και καμηλοπάρδαλοι, ύαινες, λεοπαρδάλεις, ερπετά, πουλιά και χιλιάδες άλλα είδη τυχερών αγρίων ζώων, πτηνών και εντόμων, που απολαμβάνουν ένα μοναδικό οικοσύστημα, χωρίς κανέναν περιορισμό.

Δυστυχώς, ο Ντιν δεν κάνει προσλήψεις. Το μόνο που δέχεται είναι δωρεές - κι αυτές υπό αυστηρές προϋποθέσεις.