NY Times: Πρώην στέλεχος του Fox News έστησε δίκτυο με «εμπρηστικές» ειδήσεις που γράφονται στη Β. Μακεδονία

Οι ιστοσελίδες του Κεν ΛαΚόρτε.
Deagreez via Getty Images

Ιστοσελίδες που ανήκουν στον Κεν ΛαΚόρτε, πρώην στέλεχος του Fox News, προωθούν στο αμερικανικό κοινό των ΗΠΑ «εμπρηστικό» περιεχόμενο, που περιλαμβάνει θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Στο ρεπορτάζ παρατίθενται παραδείγματα όπως το Conservative Edition News και το Liberal Edition News. Στο πρώτο, όπως σημειώνεται, βρίσκει κανείς νέα που εξοργίζουν το αμερικανικό κοινό (τύπου «συντάκτης της HuffPost χαρακτηρίζει τον Χριστιανισμό “επικίνδυνο”», «παιδιά διδάσκονται πώς να κάνουν έκτρωση» κ.α.). Στο δεύτερο οι αναγνώστες βλέπουν περιεχόμενο που προορίζεται να ωθήσει τους πιο προοδευτικούς ψηφοφόρους πιο πολύ προς τα αριστερά, ή να προκαλέσει έντονη αντίδραση από τους πιο μετριοπαθείς, όπως πχ η είδηση πως Ιταλός προπονητής ποδοσφαίρου χαρακτήρισε τη Γκρέτα Τούνμπεργκ «πόρνη».

Ο Κεν ΛαΚόρτε είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν πως είχε «θάψει» την ιστορία της σχέσης του Ντόναλντ Τραμπ με την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς πριν τις εκλογές του 2016. Σύμφωνα με τους NY Times, το περιεχόμενο του δικτύου του γράφουν νεαροί Σκοπιστο Βέλες της Βόρειας Μακεδονίας, όπου βρίσκονταν επίσης αυτοί που έγραφαν υλικό παραπληροφόρησης κατά την προεκλογική περίοδο των εκλογών του 2016 στις ΗΠΑ. Στην ομάδα του δικτύου του ΛαΚόρτε, αναφέρεται, ήταν κάποιος που συνέβαλε στην εξάπλωση μιας θεωρίας συνωμοσίας πως η Χίλαρι Κλίντον είχε σχέσεις με ένα κύκλωμα παιδοφίλων.

Μέχρι τώρα ήταν ασαφές ποιος ήταν πίσω από τις ιστοσελίδες, ωστόσο έρευνα των NY Times και ερευνητών της Nisos, εταιρείας ασφαλείας στη Βιρτζίνια, έδειξε ότι ήταν ανάμεσα σε μια σειρά από ιστοσελίδες που ανήκαν στον ΛαΚόρτε, οι οποίες προωθούσαν «εμπρηστικό» υλικό (νέα, αιτήσεις και ενίοτε θεωρίες συνωμοσίας) στο αμερικανικό κοινό. Επίσης, όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, στις δύο προαναφερθείσες ιστοσελίδες η μόνο ένδειξη για τον δημιουργό τους είναι το «By Bivona Digital Inc», μια εταιρεία η μόνη γνωστή διεύθυνση της οποίας είναι ένα γραμματοκιβώτιο κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.

Σε συνέντευξή του ο ΛαΚόρτε παραδέχτηκε πως διαχειρίζεται τα sites αυτά με βοήθεια από νεαρούς Σκοπιανούς και Αμερικανούς συντάκτες. Όπως είπε, τα χρησιμοποιεί για να οδηγεί traffic από το Facebook στην βασική του επιχείρηση, το LaCorte News, ένα «κεντροδεξιό» site το οποίο παρουσιάζει ως «startup ψηφιακών νέων με στόχο την αποκατάσταση της πίστης στα ΜΜΕ».

«Ήθελα να προσπαθήσω να βρω μέση οδό...δυστυχώς τα πράγματα που λειτουργούν καλύτερα τώρα είναι οι υπερδραστήριες πολιτικές. Από τη μια πλευρά, αυτό έρχεται σε αντίθεση με αυτό που θέλω να κάνω. Αλλά μπορείς να είσαι πιο επιτυχημένος παίζοντας το παιχνίδι του clickbait».

Ο ΛαΚόρτε έχει πάνω από τρία εκατομμύρια followers στο κοινωνικό δίκτυο και 30 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες στα sites του- με τον ίδιο να δυσκολεύεται να πιστέψει την επιτυχία αυτή. Πάντως, όπως υπογραμμίζουν οι NY Times, «σκοπίμως ή όχι, οι ιστοσελίδες μιμούνται την παρέμβαση του Κρεμλίνου το 2016, όταν Ρώσοι πράκτορες χρησιμοποίησαν φανταστικές περσόνες για να υποδαυλίσουν τη δυσαρέσκεια των Αμερικανών για θέματα όπως η Βεγγάζη, η ασφάλεια συνόρων, ο έλεγχος των όπλων και το Black Lives Matter». Σημειώνεται πως Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θέτει τις βάσεις για παρέμβαση το 2020, με αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, του FBI, της NSA και άλλων υπηρεσιών να προειδοποιούν πρόσφατα σε κοινή ανακοίνωση ότι η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες θα επεδίωκαν να παρέμβουν στις εκλογές του 2020 μέσω social media, παραπληροφόρησης και κυβερνοεπιθέσεων. Ωστόσο, διαβεβαίωναν πως η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα