Ο Έλον Μασκ λέει πως εμπόδισε ουκρανική επίθεση κατά ρωσικής βάσης στην Κριμαία μέσω Starlink

«Λάβαμε επείγον αίτημα κυβερνητικών αρχών για την ενεργοποίηση του Starlink μέχρι την Σεβαστούπολη».
via Associated Press

Ο Έλον Μασκ δήλωσε ότι εμπόδισε ουκρανική επίθεση κατά ρωσικής ναυτικής βάσης τον περασμένο χρόνο απορρίπτοντας το αίτημα του Κιέβου για την ενεργοποίηση μέσω του δικτύου Starlink της πρόσβασης στο Internet στην Μαύρη Θάλασσα, στην περιοχή της προσαρτημένης από την Μόσχα ουκρανικής Κριμαίας.

«Λάβαμε επείγον αίτημα κυβερνητικών αρχών για την ενεργοποίηση του Starlink μέχρι την Σεβαστούπολη. Ο προφανής στόχος ήταν η βύθιση του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού στόλου που σταθμεύει» εκεί, έγραψε ο Μασκ στο Twitter (X).

Η υπηρεσία Internet μέσω του Starlink, που εκμεταλλεύεται η εταιρεία SpaceX, ιδιοκτησίας Μασκ, αναπτύχθηκε στην Ουκρανία λίγο μετά την ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Σεβαστούπολη φιλοξενεί την ναυτική βάση του ρωσικού στόλου στην Μαύρη Θάλασσα.

«Αν είχα δεχτεί το αίτημά τους, τότε η SpaceX θα ήταν καθαρά συνεργός σε έναν μεγάλο πόλεμο και στην κλιμάκωση της σύρραξης», δηλώνει.

Ο Μασκ απάντησε με την ανάρτησή του στο απόσπασμα βιογραφίας του που θα κυκλοφορήσει και υπογράφεται από τον Ουόλτερ Άιζακσον.

Στο απόσπασμα που δημοσιεύεται στην Washington Post, ο Άιζακσον γράφει ότι τον Σεπτέμβριο 2022, «ο ουκρανικός στρατός επιχειρούσε μυστική επίθεση κατά του ρωσικού στόλου στην Σεβαστούπολη, στέλνοντας έξι μικρά υποβρύχια drones γεμάτα εκρηκτικά, χρησιμοποιώντας το Starlink για την καθοδήγησή τους προς τον στόχο.

Ο Άιζακσον τονίζει ότι ο Μασκ είχε μιλήσει τότε «στον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ... ο οποίος τον είχε βεβαιώσει απερίφραστα ότι μία ουκρανική επίθεση κατά της Κριμαίας θα προκαλούσε πυρηνική απόκριση».

Σύμφωνα με τον Άιζακσον, ο Μασκ «είπε μυστικά στους μηχανικούς του να απενεργοποιήσουν την κάλυψη περιοχής σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κριμαίας. Οταν τα ουκρανικά drones πλησίασαν τον ρωσικό στόλο στην Σεβαστούπολη, έχασαν την επαφή και βυθίστηκαν χωρίς κίνδυνο».

Στο μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός άνδρα τον οποίο κατηγορεί ότι προετοίμαζε δολιοφθορά για λογαριασμό της Ουκρανίας με στόχο εγκατάσταση σιδηροδρομικών υποδομών στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ένας «κάτοικος της Σεβαστούπολης συνελήφθη», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB). «Με οδηγίες» του Κιέβου, «προετοίμαζε μια τρομοκρατική ενέργεια σε σιδηροδρομική εγκατάσταση» για να «διαταράξει τις στρατιωτικές μεταφορές».

Η FSB διευκρινίζει ότι ανακάλυψε «εκρηκτικό μηχανισμό» στον «κρυψώνα» του άνδρα, που γεννήθηκε το 1978, τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση και σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί «ποινική δίωξη».

Ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, προειδοποίησε πως οι μεταφορικές υποδομές έχουν γίνει προνομιακός στόχος της «τρομοκρατίας» και πως οι δολιοφθορείς θα τιμωρηθούν.

«Μια τύχη καθόλου αξιοζήλευτη περιμένει τους Ουκρανούς πράκτορες. Θα εντοπιστούν και θα τιμωρηθούν», είπε.

Ο Αξιόνοφ είπε στη συνέχεια πως ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) καταρρίφθηκε πάνω από το βόρειο τμήμα της χερσονήσου, όμως δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Η Κριμαία, κρίσιμη για τον εφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων που πολεμούν στη νότια Ουκρανία, έχει τεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο ουκρανικών πληγμάτων αφότου ξεκίνησε η ρωσική επίθεση τον Φεβρουάριο του 2022.

Στα τέλη Αυγούστου, η Ουκρανία δήλωσε ότι πραγματοποίησε καταδρομική επιχείρηση στην προσαρτημένη Κριμαία και ότι ύψωσε εκεί την εθνική σημαία, σε μια συμβολική επιτυχία.

Οι ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, που δεν σχολιάζουν δημόσια τις επιχειρήσεις που διεξάγονται σε κατεχόμενα εδάφη, είχαν διεκδικήσει επίσης την καταστροφή ενός ρωσικού συστήματος πυραύλων εδάφους-αέρος στη χερσόνησο.

Η Ουκρανία έχει ορκιστεί να απελευθερώσει το σύνολο των εδαφών της που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία αφότου εξαπέλυσε την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς και την Κριμαία η οποία προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014 και την οποία υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια ο ρωσικός στρατός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Δημοφιλή