CULTURE
21/03/2021 08:06 EET

«Ο Ιερός Χορός» της Κούβας

Το μπαλέτο Ντάνζα Κοντεμπορανέα Ντε Κούμπα είναι ο διασημότερος πρεσβευτής χορού της Κούβας στο εξωτερικό.

Ντάνζα Κοντεμπορανέα Ντε Κούμπα

Το μπαλέτο Ντάνζα Κοντεμπορανέα Ντε Κούμπα από το θέατρο Γκαρθία Λόρκα της Αβάνας, έρχεται στις οθόνες μας με την παράσταση «Ο Χορός της Αβάνας, ο Ιερός Χορός», βασισμένη σε κουβανέζικους ρυθμούς, αλλά και την υπέροχη «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» του Ιγκόρ Στραβίνσκι.

Το 1959, παράλληλα με την επανάσταση στην Κούβα και την εκδίωξη του δικτάτορα Μπατίστα, ιδρύθηκε μια ομάδα που είχε όραμα να κάνει την δική της επανάσταση, την επανάσταση του χορού.

Όνειρό των μελών της ήταν να δώσουν νέα πνοή στους ρυθμικούς χορούς της Καραϊβικής, να τους μεταμορφώσουν σε σύγχρονους και να τους φέρουν κοντά στον λαό τους. Ήταν η ομάδα που θα γινόταν το κορυφαίο μπαλέτο σύγχρονου χορού της Κούβας.

Εξήντα δύο χρόνια μετά, το μπαλέτο Ντάνζα Κοντεμπορανέα Ντε Κούμπα, με έδρα την Αβάνα, αποτελεί τον διασημότερο πρεσβευτή χορού της Κούβας στο εξωτερικό.

Έχει πραγματοποιήσει μεγάλες περιοδείες σε Αμερική, Ασία, Ευρώπη και έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις του στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, από τη Royal Opera του Λονδίνου και τη Σκάλα του Μιλάνου, μέχρι το Θέατρο Real της Μαδρίτης. 

Παράλληλα, χορογράφοι του μπαλέτου συνεργάζονται και με θέατρα του εξωτερικού, όπως η Άναμπελ Λόπες Οτσόα που πριν από λίγα χρόνια χορογράφησε έργο για το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας.

Ιδρυτής του μπαλέτου ήταν ο Ραμίρο Γκουέρα, ένας διάσημος Κουβανός χορευτής και χορογράφος.

Ο Γκουέρα, ο οποίος είχε μαθητεύσει δύο χρόνια στη σχολή της Μάρθα Γκράχαμ στη Νέα Υόρκη, διαμόρφωσε το ρεπερτόριο του μπαλέτου του με ένα μοναδικό κουβανέζικο μείγμα σύγχρονου αμερικανικού θεάτρου, αφρο-καραϊβικού στυλ χορού και κλασικού ευρωπαϊκού μπαλέτου. 

Το στιλ του παραπέμπει στην ιέρεια του χορού Μάρθα Γκράχαμ, αλλά έχει και κάτι παραπάνω. Είναι ποτισμένο με την υπέροχη ρυθμική κίνηση που έχει γεννήσει η Καραϊβική. 

DANZA CONTEMPORANEA DE CUBA
Ντάνζα Κοντεμπορανέα Ντε Κούμπα

Τις επόμενες δεκαετίες η διεθνής δημοτικότητα του χορού της Κούβας συνέχισε να αυξάνεται και η Κούβα απέκτησε μια εντυπωσιακή φήμη για την ποιότητα των χορευτών της, φτάνοντας στον Κάρλος Ακόστα (τον οποίον έχουμε απολαύσει στο Ηρώδειο) που από την Κούβα βρέθηκε στο Royal Ballet του Λονδίνου και τον Χοσέ Μανουέλ Καρένο που έφτασε στο American Ballet Theatre της Νέας Υόρκης.

Στην παράσταση «Ο χορός της Αβάνας, ο Ιερός χορός», η ομάδα Σινέ Κβα Νον σκηνοθετεί τη χορογραφία του Τζορτζ Κασπέντες με βάση κουβανέζικους ρυθμούς, αλλά και το υπέροχο έργο για μπαλέτο και ορχήστρα του Ιγκορ Στραβίνσκι «Η ιεροτελεστία της Άνοιξης». 

Ο χορογράφος Τζορτζ Κασπέντες εξηγεί πως δημιουργήθηκε ο «Ιερός Χορός»:

«Ο Ιερός Χορός είναι ο αρχέγονος χορός που κουβαλάμε όλοι μέσα μας. Σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν γεννηθήκαμε, όπου κι αν μεγαλώσαμε, ο ρυθμός είναι πάντα μέσα μας. Περιμένει την ώρα που θα τον ανασύρουμε, θα τον ανακαλύψουμε και θα του δώσουμε την ευκαιρία να αναπτυχθεί. Να μας κάνει να εκφραστούμε με το σώμα μας. Ο χορός αυτός είναι απλός και συνάμα περίπλοκος. Είναι δυναμικός αλλά και γεμάτος συναισθήματα και συγκίνηση. Είναι χαρούμενος αλλά και λυπημένος. Ακολουθεί τον δρόμο της αληθινής ζωής που είναι γεμάτη αντιφάσεις.

Ο Ιερός Χορός είναι όπως οι στίχοι του ποιητή Χοσέ Μαρτί, έτσι ακριβώς όπως τους περιγράφει σε ένα ποίημά του. Παραφράζοντας τα δικά του λόγια θα έλεγα πως:  Αυτός είναι ο Ιερός Χορός. Είναι όπως είναι. Δεν τον δανείστηκα από κανέναν. Δεν μπόρεσα να κλειδώσω ακέραια τα οράματά μου μέσα σε μια αντάξια μορφή. Τα άφησα να πετάνε ελεύθερα: Σαν έναν άλλο, αιθέριο εαυτό που ζει μέσα μου και δεν ξέρω πότε θα ξανασυναντήσω! 

Ο χορός όμως έχει την αγαθότητα του, και εγώ πάντα επεδίωκα να είμαι αγαθός. Ξέρω επίσης να περικόπτω τις χορογραφίες αλλά αρνούμαι να το κάνω. Με τον ίδιο τρόπο που κάθε άνθρωπος έχει τη φυσιογνωμία του, έτσι κάθε έμπνευση εμπεριέχει τη δική της γλώσσα. 
Αγαπώ τους δύσκολους ήχους, τον εύπλαστο χορό ο οποίος δονείται σαν πορσελάνη, πετάει σαν πουλί, και είναι φλογερός και σαρωτικός σαν φλόγα ηφαιστείου. Ο Ιερός Χορός είναι σαν λαμπερό σπαθί που αφήνει στους θεατές την ανάμνηση ενός πολεμιστή οδεύοντας στον ουρανό και, όταν φθάνει στον ήλιο, θρυμματίζεται σε χίλια φτερά…»

Ντάνζα Κοντεμπορανέα Ντε Κούμπα
James Arias

DANZA CONTEMPORANEA DE CUBA 
Havana Danza - Ο Ιερός Χορός
Μπαλέτο με 25 χορευτές

Μουσική: Κουβανέζικοι ρυθμοί σε συνδυασμό με το έργο του Ιγκόρ Στραβίνσκι «Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης»
Χορογραφία: Τζορτζ Κασπέντες
Σκηνικά - κοστούμια: Ντούλτσε Μαρία Βάλε
Φωτισμοί: Μιγκέλ Ιγκλέσιας Φερέρ

Με το Μπαλέτο Ντάνζα Κοντεμπορανέα Ντε Κούμπα και την Ορχήστρα του Μεγάλου Θεάτρου Αλίσια Αλόνσο της Κούβας

Σκηνοθεσία: Sine Qua Non (Christophe Béranger, Jonathan Pranlas-Descours)

Παγκόσμια πρεμιέρα: 26 Νοεμβρίου 2018, Αβάνα  

Christmas Theater On line
Διάρκεια: 115 ΛΕΠΤΑ

Παραστάσεις online
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021 στις 20.00
Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00
Κυριακή 28 Μαρτίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00
Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021 στις 20.00

Τιμή κωδικού: 12 ευρώ
Πληροφορίες και προπώληση κωδικών: 211 77 01 700, 
www.viva.gr www.christmastheater.gr