Ο Νέσμπο ξαναχτυπά με «Το Νησί των Αρουραίων»: Στην Αμερική μετά την πανδημία

Πέντε ιστορίες που διαδραματίζονται στο εγγύς μέλλον.
(Photo by Leonardo Cendamo/Getty Images)
(Photo by Leonardo Cendamo/Getty Images)
Leonardo Cendamo via Getty Images

«… Είναι μια ζούγκλα εκεί έξω -για να μιλήσουμε με κλισέ. Και η ζούγκλα πλησιάζει όλο και πιο κοντά, όχι μέρα με τη μέρα, αλλά ώρα με την ώρα. Στοιχηματίζω ότι το κτίριο στο οποίο βρισκόμαστε θα γίνει μέρος της ζούγκλας αυτής πριν καλά καλά χαράξει αύριο το πρωί.

Εδώ πάνω αποχωρούν μόνο όσοι μπορούν. Η ελίτ, οι πλουσιότεροι των πλουσίων, όσοι μπορούν να αγοράσουν το εισιτήριο εξόδου τους. Στέκομαι και τους παρακολουθώ, την τελευταία αυτή ομάδα δεκατεσσάρων ανθρώπων, που κοιτάζουν ανυπόμονα προς τη μεριά του κόλπου απ’ όπου θα έρθει το στρατιωτικό ελικόπτερο που θα τους μεταφέρει ως το αεροπλανοφόρο New Frontier. Το πλοίο χωράει τρεις χιλιάδες πεντακόσια άτομα, φάρμακα, τρόφιμα και ό,τι άλλο χρειάζεται για να μην πιάσει λιμάνι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια...»

Καλώς ήρθατε στο «Νησί των Αρουραίων» και στην Αμερική μετά την πανδημία, εκεί όπου η ελίτ περιμένει στην κορυφή ενός ουρανοξύστη να εγκαταλείψει την πόλη ενώ οι μάζες παλεύουν για την επιβίωση στους δρόμους.

Ο ροκ σταρ της αστυνομικής λογοτεχνίας Γιου Νέσμπο επιστρέφει μετά τον Άρχοντα της ζήλιας με πέντε ιστορίες που διαδραματίζονται στο εγγύς μέλλον -ο τίτλος του βιβλίου είναι από την πρώτη- που έχουν στον πυρήνα της αφήγησης από τον αγώνα για επιβίωση, την επιστήμη και τον όλεθρο, μέχρι τους δεσμούς αίματος και τα ακατανίκητα πάθη.

Στην ιστορία «Καταστροφέας», ένας επιστήμονας που μελετά την πιθανότητα της αθανασίας έχει βρει επιτέλους έναν καταστροφέα μνήμης που θα τον βοηθήσει να ξεχάσει τα πάντα, πριν να είναι πολύ αργά.

«Τα τζιτζίκια» λένε την ιστορία δύο αδελφικών φίλων που πηγαίνουν στην Παμπλόνα για τις ταυρομαχίες όταν ερωτεύονται το ίδιο κορίτσι.

Στο «Αντίδοτο» ακολουθούμε έναν αποξενωμένο γιο με κρυφή ατζέντα που επισκέπτεται τον πατέρα του σε ένα εκτροφείο φιδιών στην Αφρική.

Τέλος, στον επικό και βάναυσο «Μαύρο Ιππότη», συναντάμε έναν ψυχολόγο που τυγχάνει να εργάζεται και ως πληρωμένος δολοφόνος για λογαριασμό μιας μεγάλης εταιρείας.

Το νέο βιβλίο του Νέσμπο, πάντα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, και σε μετάφραση Κρυστάλλης Γλυνιαδάκη, κυκλοφορεί στις 7 Ιουλίου.