CULTURE
19/02/2019 11:42 EET | Updated 19/02/2019 11:43 EET

Ο Ντα Βίντσι των 450$ εκατομμυρίων: Fake ο πιο ακριβός πίνακας όλων των εποχών;

Ο πίνακας Salvator Mundi ίσως να μην είναι του Ντα Βίντσι και κάποιος να κλαίει τα 450 εκατομμύρια που έδωσε.

AFP Relax News

Ο Salvator Mundi είχε χαρακτηριστεί ως «ένας από τους -λιγότερους από 20- γνωστούς πίνακες του Λεονάρντο», όταν πουλήθηκε για το ποσό ρεκόρ των 450 εκατομμυρίων δολαρίων το 2017, μόνο για να... εξαφανιστεί χωρίς ίχνος, εν μέσω αυξανόμενων αμφιβολιών για τη γνησιότητά του.

Μήνες αργότερα, το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι ακύρωσε ξαφνικά η προγραμματισμένη αποκάλυψή του πίνακα, ενώ ο «Σωτήρας του κόσμου» αντιμετωπίζει τώρα το σνομπάρισμα από το Λούβρο του Παρισιού, το οποίο ακύρωσε τη συμμετοχή του πίνακα στη μεγάλη έκθεση «Leonardo».

Ο ιστορικός τέχνης Ζακ Φρανκ δήλωσε στη Sunday Telegraph ότι πολιτικοί και στελέχη του Λούβρου «γνωρίζουν ότι ο Salvator Mundi δεν είναι του Λεονάρντο».

Ο Φρανκ έχει γράψει επιστολή στον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να τον προειδοποιήσει να μην συμπεριληφθεί ο εν λόγω πίνακας στην έκθεση Leonardo του Λούβρου, αναφέροντας ότι είναι ψεύτικος και αν συμπεριληφθεί στα εκθέματα θα ήταν «σκανδαλώδες».

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Λούβρου είπε στη MailOnline: «Το Μουσείο του Λούβρου ζήτησε τον πίνακα Salvator Mundi και επιθυμεί να τον παρουσιάσει στην έκθεση του Οκτωβρίου.Περιμένουμε την απάντηση του ιδιοκτήτη. Ο Ζακ Φρανκ ήταν μέρος των μελετητών που είχαμε συμβουλευτεί πριν από 7 ή 8 χρόνια για την αποκατάσταση της Αγίας Αννας. Δεν εργάζεται επί του παρόντος στην έκθεση Leonardo da Vinci και ποτέ δεν ήταν επιμελητής του Λούβρου. Η άποψή του είναι προσωπική, όχι η άποψη του Λούβρου».

Η εμφάνιση του πίνακα έχει ειπωθεί ότι άλλαξε μεταξύ του 2011 που παρουσιάστηκε και του πλειστηριασμού του έξι χρόνια αργότερα, προκαλώντας ερωτήσεις για την αποκατάσταση του.

Ο ερευνητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Μάθιου Λάντρους δήλωσε ότι το έργο τέχνης έχει ζωγραφιστεί από τον βοηθό του Ντα Βίντσι, Μπερναντίνο Λουίνι.

Λέγεται ότι αγοραστής του πίνακα είναι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και μάλιστα η ταυτότητα του πρίγκιπα δεν έγινε γνωστή στον οίκο δημοπρασιών παρά την ημέρα της πώλησης.

Ο καθηγητής Μάρτιν Κεμπ, ο οποίος έχει εξειδίκευση στον Ντα Βίντσι και βοήθησε στην πιστοποίηση του Salvator Mundi πριν από μια δεκαετία, δήλωσε στους Times: «Κανείς εκτός από το παλάτι της Σαουδικής Αραβίας δεν ξέρει πού είναι το έργο».

Κανείς επίσης, δεν γνωρίζει αν ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ανησυχεί από τις αυξανόμενες αμφιβολίες ότι ο πίνακας ίσως να μην είναι αυθεντικός, την ώρα που εκείνος τον χρυσοπλήρωσε για 450 εκατομμύρια δολάρια...

TIMOTHY A. CLARY via Getty Images

 

Η ιστορία του πίνακα των 450 εκατομμυρίων

Ο «Σωτήρας του Κόσμου» πιστεύεται ότι φιλοτεχνήθηκε είτε στο Μιλάνο το 1490, ενώ ο Ντα Βίντσι εργαζόταν ήδη πάνω στον Μυστικό Δείπνο ή στη Φλωρεντία μετά το 1500, ενώ δημιουργούσε τη Μονά Λίζα. Εικονίζει τον Χριστό με σηκωμένο το δεξί χέρι σε σχήμα ευλογίας και με το άλλο να κρατά μια σφαίρα. Ο πίνακας είχε πωληθεί το 1958 έναντι 50 λιρών σε μία δημοπρασία στο Λονδίνο, καθώς αποδιδόταν σε ζωγράφο της σχολής Ντα Βίντσι κι όχι στον ίδιο τον μεγαλοφυή καλλιτέχνη. Το 2013 τον αγοράζει ο βασιλιάς των εμπόρων έργων τέχνης Ιβ Μπουβιέ για 80 εκατ. και το ίδιος έτος, το πουλά προς 127,5 εκ. δολάρια στον δισεκατομμυριούχο, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο οποίος τελικά τον έβγαλε στο σφυρί μέσω του οίκου Christie’s το 2017. 

 

Mε πληροφορίες από Telegraph, Daily Mail