Ο Πούτιν λέει πως οι στόχοι του ρωσικού στρατού είναι "ευγενείς", "βοηθάμε και σώζουμε ανθρώπους"

Κατά την συνάντηση με τον Λουκασένκο, προσδιόρισε ως κύριο στόχο την παροχή βοήθειας στον Ντονμπάς.
Sputnik Photo Agency via Reuters

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις μετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία ενεργούν θαρραλέα και αποτελεσματικά, χρησιμοποιώντας τα πλέον σύγχρονα όπλα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS ενώ δήλωσε πως η Μόσχα δεν πρόκειται να απομονωθεί παρά τις κυρώσεις.

Η Ρωσία, όπως είπε, ”δεν είχε άλλη επιλογή” παρά να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία προκειμένου να προστατευτεί και οι δυνάμεις της θα επιτύχουν τον στόχο τους.

”Έτσι θα γινει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι′ αυτό. Οι στόχοι είναι απολύτως σαφείς, είναι ευγενείς”, είπε ο Πούτιν σε δηλώσεις του στο Κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στο περιθώριο της συνάντησης του με τον ηγέτη της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η επιλογή της τοποθεσίας συνάντησης των δύο ανδρών δεν είναι τυχαίας καθώς σήμερα, 12 Απριλίου εορτάζεται η Ημέρα Κοσμοναυτικής στη Ρωσία και σε άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στην επέτειο της πρώτης επανδρωμένης πτήσης στο διάστημα το 1961 από τον Ρώσο σοβιετικό κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν.

Ο Πούτιν συνέχισε, λέγοντας πως ″Ο κύριος στόχος (της στρατιωτικής επιχείρησης) είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στο Ντονμπάς”. ”Από τη μια πλευρά, βοηθούμε και σώζουμε ανθρώπους και από την άλλη, απλά λαμβάνουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας”, δήλωσε ο Πούτιν. ”Είναι σαφές ότι δεν είχαμε επιλογή. Ήταν η σωστή απόφαση”.

Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο ενώ τόνισε ότι Μόσχα και Μινσκ θα συνεργαστούν σε έργα υποδομής το διάστημα.

Είπε ακόμη ότι οι προσπάθειες της Δύσης να απομονωθεί η Μόσχα θα αποτύχουν, επικαλούμενος την επιτυχία του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος ως απόδειξη ότι η Ρωσία μπορεί να πετύχει εντυπωσιακά άλματα προς τα μπροστά σε δύσκολες συνθήκες.

Η Ρωσία, όπως είπε, ποτέ δεν θα βασιστεί ξανά στη Δύση αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις σε βάρος της.

Και πρόσθεσε πως πριν από 61 χρόνια σαν σήμερα, ο Σοβιετικός Γιούρι Γκαγκάριν μπήκε στα βιβλία της Ιστορίας καθώς έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα. «Οι κυρώσεις ήταν ολοκληρωτικές, η απομόνωση ήταν ολοκληρωτική αλλά η Σοβιετική Ένωση ήταν και πάλι πρώτη στο Διάστημα», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με τη ρωσική κρατική τηλεόραση.

«Δεν σκοπεύουμε να απομονωθούμε», δήλωσε ο ίδιος. «Είναι αδύνατον να απομονώσουμε σοβαρά τον οποιοδήποτε στον σύγχρονο κόσμο –ειδικά μια τόσο μεγάλη χώρα όπως τη Ρωσία».

Πηγές: Reuters, BBC

Δημοφιλή