Ο τυφώνας Ίαν "σμπαράλιασε" την Κούβα και πλέον πλησιάζει τη Φλόριντα

Με μέγιστη ταχύτητα ανέμων 200 χλμ. την ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) των ΗΠΑ.
Πεσμένοι πυλώνες ηλεκτρικού και πεσμένα κλαδιά σε έναν δρόμο μετά τον τυφώνα Ίαν που έπληξε το Πινάρ ντελ Ρίο, στην Κούβα, Τρίτη, Σεπτ. 27, 2022.
Πεσμένοι πυλώνες ηλεκτρικού και πεσμένα κλαδιά σε έναν δρόμο μετά τον τυφώνα Ίαν που έπληξε το Πινάρ ντελ Ρίο, στην Κούβα, Τρίτη, Σεπτ. 27, 2022.
via Associated Press

Ο τυφώνας Ίαν έπληξε τη δυτική Κούβα την Τρίτη, κόβοντας το ρεύμα σε σχεδόν 1 εκατομμύριο ανθρώπους, αναγκάζοντας πολλές χιλιάδες άλλους να εκκενώσουν τα σπίτια τους, καταστρέφοντας στέγες από σπίτια, καθώς πλέον κατευθύνεται προς τη Φλόριντα.

Ο τυφώνας κατηγορίας 3 χτύπησε τη βόρεια ακτή της Κούβας στην επαρχία Πινάρ ντελ Ρίο μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, με μέγιστη ταχύτητα ανέμων τα 200 χλμ. ανά ώρα, σύμφωνα το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Η Mαγελίν Σουάρεζ, κάτοικος του Πινάρ ντελ Ρίο, έτρεμε ακόμα το πρωί της Τρίτης μετά από μια νύχτα που χαρακτήρισε ως την «πιο σκοτεινή της ζωής της».

«Σχεδόν χάσαμε τη στέγη του σπιτιού μας», είπε η Σουάρες στο Reuters. «Η κόρη μου, ο άντρας μου και εγώ την δέσαμε με ένα σχοινί για να μην την πάρει ο άνεμος μακριά».

via Associated Press

Ο τυφώνας πλήττει την Κούβα σε μια περίοδο τρομερής οικονομικής κρίσης. Ακόμη και πριν από την καταιγίδα, οι πολύωρες διακοπές ρεύματος είχαν γίνει καθημερινές σε μεγάλο μέρος της Κούβας και οι ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα είναι πιθανό να δυσχαιρένουν τις προσπάθειες ανάκαμψης μετά τον Ίαν.

Ο Ίαν αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω την Τρίτη, αφού διασχίσει την αγροτική χώρα της Κούβας δυτικά της πρωτεύουσας Αβάνας και αναδυθεί στον νοτιοανατολικό Κόλπο του Μεξικού, προτού προσεγγίσει τη δυτική ακτή της Φλόριντα και μάλιστα αναβαθμισμένος ως τυφώνας κατηγορίας 4. ανέφερε το NHC.

Ο τυφώνας Ίαν έφτασε στην επαρχία Πινάρ ντελ Ρίο της Κούβας νωρίς την Τρίτη, αναγκάζοντας τους αξιωματούχους να διακόψουν το ρεύμα σε ολόκληρη την επαρχία των 850.000 κατοίκων ως προληπτικό μέτρο και να απομακρύνουν 40.000 ανθρώπους από παράκτιες περιοχές, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ.

Αυτοσχέδιες μεταλλικές στέγες σε σπίτια και κτίρια σε όλη την περιοχή, όπου οι κατοικίες και οι υποδομές είναι απαρχαιωμένες και ευάλωτες, διασκορπίστηκαν σε δρόμους και αυλές μετά την καταιγίδα.

Φοίνικες έπεσαν κατά μήκος των περιφερειακών αυτοκινητοδρόμων καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την κυκλοφορία.

via Associated Press

Η επαρχία Πινάρ ντελ Ρίο αποτελεί σημαντικό κέντρο αγροτικών καλλιεργειών και καπνού. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αγρότες είχαν εξασφαλίσει 33.000 τόνους καπνού από προηγούμενες σοδειές ενόψει της καταιγίδας, αν και οι εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν εκτεταμένη καταστροφή σε πολλά χωράφια καπνού.

via Associated Press

Η βροχή και οι άνεμοι έπληξαν την Αβάνα νωρίς την Τρίτη, αλλά η πόλη ήταν προετοιμασμένη και μοιάζει πιθανό να γλιτώσει από το βάρος των ισχυρότερων ανέμων του Ίαν.

Δημοφιλή