ΔΙΕΘΝΕΣ
15/01/2020 16:16 EET

O θάνατος βρέφους από σκύλο φέρνει στο προσκήνιο το τεράστιο πρόβλημα της Ινδίας με τα αδέσποτα

Ήταν μόλις τριών ωρών.

Sureshkumar Pakalapati / EyeEm via Getty Images

Σε μια τρομακτική υπενθύμιση για την επίμονη απειλή αδέσποτων σκύλων της Ινδίας, ένα νεογέννητο παιδί ηλικίας μόλις τριών ωρών δέχτηκε επίθεση και σκοτώθηκε από ένα σκύλο σε νοσοκομείο στην επαρχία Farrukhabad, στο Uttar Pradesh, στις 13 Ιανουαρίου.

Ο ερευνητής αξιωματικός Ved Prakash Pandey  δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP  ότι «σύμφωνα με την οικογένεια το μωρό έμεινε χωρίς επίβλεψη μέσα στο νοσοκομείο με τα παράθυρα ανοιχτά, αφήνοντας ήσυχο το σκυλί να επιτεθεί». 

Σύμφωνα με τις αρχές, το νεογέννητο είχε πολλαπλά τραύματα σε όλο το σώμα, ενώ αναμένονται και οι ιατροδικαστικές εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί η ακριβής αιτία θανάτου. 

Τα μέλη της οικογένειας του μωρού υποστήριξαν ότι το προσωπικό του νοσοκομείου Akash Ganga άφησε το μωρό μόνο στο χειρουργείο με τα παράθυρα ανοιχτά και τα σκυλιά μέσα. Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι το νοσοκομείο μπορεί να μην έχει καν άδεια και θα μπορούσε να τιμωρηθεί για παράνομη λειτουργία.

Τέτοια περιστατικά δεν είναι πρωτοφανή στην Ινδία. Το 2017 και το 2018, για παράδειγμα, μια αγέλη άγριων σκύλων σκότωσαν 18  παιδιά  στην περιοχή Sitapur του Uttar Pradesh. 

Η κυβέρνηση προτείνει ανά καιρούς να σκοτώσουν τα αδέσποτα, ενώ σε αντίθεση έρχονται οι ακτιβιστές της χώρας για τα δικαιώματα των ζώων. Σημειώνεται ακόμη, ότι το δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ινδίας είναι ανεπαρκώς επανδρωμένο και υποκεφαλαιοποιημένο. 

Σύμφωνα με το  New Indian Express , στο Sitapur, οι κάτοικοι της πόλης Khairabad  έχουν υποθέσει  ότι τα σκυλιά αναγκάστηκαν να στραφούν στην επίθεση εναντίον παιδιών, αφού η κυβέρνηση έκλεισε κρεοπωλεία στην περιοχή.

Ο σωστός τρόπος προς την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων είναι να «πρωωθήσουμε την υπεύθυνη ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων, να παρέχουμε επιδοτούμενες εγκαταστάσεις στέγασης για τα κατοικίδια ζώα και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των σκουπιδιών» σύμφωνα με τις πιο ψύχραιμες φωνές της χώρας. 

Σύμφωνα με τους  New York Times , η Ινδία έχει τα περισσότερα αδέσποτα σκυλιά στον κόσμο, με πρόσφατη εκτίμηση να απαριθμρί περίπου 50 εκατομμύρια. Και επειδή αποτελούν την κύρια πηγή για τον ιό της λύσσας, οι Ινδοί αντιπροσωπεύουν το 35% των θανάτων από λύσσα παγκοσμίως - το υψηλότερο κατά πολύ, σύμφωνα με μελέτη του 2015. 

Τα αδέσποτα απειλούν και την τροφική αλυσίδα, καθώς επιτίθενται σε άλλα ζώα, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται υπό την απειλή της εξαφάνισης. Έντεκα είδη έχουν αφανιστεί από εν λόγω επιθέσεις. 

 

Πηγή: The Wire