Ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο

Ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο, όπως ανακοίνωσε το παλάτι του Μπάκιγχαμ.
via Associated Press

Ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο και ξεκίνησε θεραπεία τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Δεν πρόκειται για καρκίνο του προστάτη, αλλά ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης θεραπείας του για διευρυμένο προστάτη, αναφέρει το BBC.

Δεν ανακοινώθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το στάδιο του καρκίνου ή τη διάγνωση, αλλά σύμφωνα με ανακοίνωση του παλατιού ο βασιλιάς ξεκίνησε «τακτικές θεραπείες» τη Δευτέρα.

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ αναφέρει ότι ο βασιλιάς «παραμένει απόλυτα θετικός για τη θεραπεία του και ανυπομονεί να επιστρέψει σε πλήρη δημόσια καθήκοντα το συντομότερο δυνατό».

Θα αναβάλει τις δημόσιες υποχρεώσεις του και αναμένεται ότι άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα τον αντικαταστήσουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας του.

Αν και θα αναστείλει τις δημόσιες εκδηλώσεις του, ο βασιλιάς, 75 ετών, θα συνεχίσει να ασκεί τον συνταγματικό του ρόλο ως αρχηγός του κράτους.

Εθεάθη σε μια εκκλησιαστική λειτουργία στο Sandringham την Κυριακή, όπου χαιρέτησε το πλήθος. Πριν από περισσότερο από μία εβδομάδα υποβλήθηκε σε επέμβαση στον προστάτη σε ιδιωτικό νοσοκομείο του Λονδίνου.

Ο βασιλιάς είχε επιλέξει να δημοσιοποιήσει τη θεραπεία του προστάτη του, με στόχο να ενθαρρύνει περισσότερους άνδρες να κάνουν έλεγχο του προστάτη τους, ανέφερε τότε το παλάτι.

Αν και θα διακόψει τις δημόσιες εκδηλώσεις του, ο βασιλιάς θα συνεχίσει τον συνταγματικό του ρόλο ως αρχηγός του κράτους.

Υπάρχει ένας συνταγματικός μηχανισμός για τις περιπτώσεις που ο αρχηγός του κράτους αδυνατεί να εκτελέσει τα επίσημα καθήκοντά του - σε αυτή την περίπτωση μπορούν να διοριστούν ”σύμβουλοι του κράτους” για να αναπληρώσουν τον μονάρχη.

Επί του παρόντος, σε αυτούς περιλαμβάνονται η βασίλισσα Καμίλα, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, η πριγκίπισσα Άννα και ο πρίγκιπας Εδουάρδος, ενώ ο πρίγκιπας Χάρι και ο πρίγκιπας Άντριου δεν μπορούν πλέον να κληθούν.

Πρίγκιπας Χάρι: Επιστρέφει εσπευσμένα στη Βρετανία για τον βασιλιά Κάρολο

Ο βασιλιάς ενημέρωσε προσωπικά και τους δύο γιους του για τη διάγνωσή του και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ λέγεται ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον πατέρα του.

Ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, μίλησε με τον πατέρα του και θα ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να τον δει τις επόμενες ημέρες.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ είχε επίσης αποσυρθεί προσωρινά από τις δημόσιες υποχρεώσεις του, ενώ βοηθούσε τη σύζυγό του Αικατερίνη, την πριγκίπισσα της Ουαλίας, καθώς ανάρρωνε από ”χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά”.

Αλλά ανακοινώθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι θα επέστρεφε στα δημόσια καθήκοντα αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ευχήθηκε στον βασιλιά ”πλήρη και ταχεία ανάρρωση”, όπως και ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ και ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Λίντσεϊ Χόιλ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έκρυψε την ανησυχία του μόλις ενημερώθηκε για την περιπέτεια της υγείας του βρετανού μονάρχη και είπε σε δημοσιογράφους πως θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί του. Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social ότι «είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, τον οποίο γνώρισα καλά στη διάρκεια της προεδρίας μου. Προσευχόμαστε όλοι να έχει ταχεία και πλήρη ανάρρωση».

Δημοφιλή