ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/10/2018 07:23 EEST

Ο γρίφος των τραπεζών. Σε εγρήγορση οι Αρχές για την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Costas Baltas / Reuters

Σε διαρκή επαγρύπνηση έχει καλέσει τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθούν κερδοσκοπικές κινήσεις σε βάρος των ελληνικών τραπεζών, εν μέσω φημών και πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια και την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Κυβερνητικοί παράγοντες και εποπτικές αρχές βρίσκονται διαρκώς σε συσκέψεις από την Τετάρτη και μετά, προκειμένου να αποφευχθούν κερδοσκοπικές κινήσεις αλλά και «πράξεις υπονόμευσης της πορείας της ελληνικής οικονομίας» όπως έλεγε χαρακτηριστικά στην Huffpost Greece κυβερνητικός παράγοντας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν παρουσιάσει αναλυτικά τα σχέδια τους για την μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που μπορεί να προκύψουν, κερδοσκοπικά συμφέροντα είναι αυτά που επιχειρούν να προκαλέσουν αναταραχή στην ελληνική οικονομία. Οι ίδιοι παράγοντες καθησυχάζουν αναφορικά με την συμπεριφορά των καταθετών και παραπέμπουν στις ανακοινώσεις που έγιναν το βράδυ της Τετάρτης από το μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τα περαιτέρω μέτρα θωράκισης τραπεζικού συστήματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία ξεκίνησε έλεγχο των συναλλαγών στο χρηματιστήριο Αθηνών προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μετοχών μέσω κινήσεων short-selling κατά την συνεδρίαση της Τετάρτης, αλλά και η Κομισιόν η οποία εξέφρασε την βεβαιότητα της ότι οι ελληνικές τράπεζες λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τι συμβαίνει με τις τράπεζες;

Έμπειρα στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι το στοίχημα των ελληνικών τραπεζών για την μείωση των κόκκινων δανείων παραμένει πολύ μεγάλο και ο στόχος πολύ δύσκολος για να επιτευχθεί. Στα ήδη γνωστά δύσκολα σημεία για τις τράπεζες ήρθε να προστεθεί ο νέος κύκλος πολιτικής αβεβαιότητας και οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της χώρας εν όψει εκλογών, σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένα πολύ δύσκολη κατάσταση στην Ιταλία και τις αμφίρροπες εξελίξεις σε σχέση με το Brexit.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν έχουν σημαντικά εσωτερικά προβλήματα να αντιμετωπίσουν, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές. Τα σχέδια με τους νέους στόχους για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που έχουν οι τράπεζες για την περίοδο 2019-2021 προκάλεσαν νέες ανησυχίες στους επενδυτές, με αποτέλεσμα μία σειρά ξένων funds να δώσουν μαζικές εντολές για πωλήσεις. Βέβαια αναλυτές δε συμφωνούν με τους φόβους των ξένων επενδυτών καθώς εκτιμούν ότι η δυσμενής κατάσταση σε επίπεδο κερδών σύντομα θα παρέλθει για τις τράπεζες.

Τα σενάρια

Τραπεζικοί παράγοντες και αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, καθώς βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προκειμένου να ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο οι απαιτήσεις για την σταθερότητα, την ασφάλεια και την ομαλή λειτουργία του συστήματος.

Σε αυτή τη βάση τα σενάρια είναι αρκετά με το αρχικό και ταυτόχρονα βασικό σενάριο να παραμένει η εφαρμογή των σχεδίων και των στόχων που έχουν συμφωνηθεί για την μείωση των κόκκινων δανείων στα γνωστά χρονοδιαγράμματα.

Σε αυτό το σενάριο και με την προϋπόθεση ότι οι αρχές θα διαπιστώσουν αδυναμία επίτευξης όλων των στόχων θα μπορούσαν να προστεθούν νέες παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθεί η αποτυχία του προγράμματος. Σε αυτές τις παρεμβάσεις θα μπορούσαν να υλοποιηθούν διάφορα σχέδια, όπως αυτό της δημιουργίας Bad Bank, αλλά και της ενεργοποίησης άλλων εργαλείων.

Στο τραπέζι υπάρχει και το σενάριο, το οποίο όμως θα ενεργοποιηθεί ως τελευταία λύση, να συμφωνηθεί μια χρονική παράταση αναφορικά με την επίτευξη των στόχων, γεγονός βέβαια που θα προκαλούσε ανησυχία αναφορικά με τις δυνατότητες των τραπεζών και της πορείας της ελληνικής οικονομίας.