ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/10/2018 11:40 EEST | Updated 04/10/2018 19:07 EEST

Παρέμβαση Τσακαλώτου: «Πλήρως διαχειρίσιμο» το θέμα των κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες

Getty Images

Παρέμβαση για το «καυτό» ζήτημα των κόκκινων δανείων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλειδης Τσακαλώτος, σε μία προσπάθεια κλείσει το μέτωπο που άνοιξε χθες (και) στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, «o υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δήλωσε την Πέμπτη, ότι η πρόκληση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων σε εμπορικές τράπεζες είναι ‘πλήρως διαχειρίσιμη’».

Δήλωση που έρχεται 24 ώρες μετά το sell off και την μεγάλη υποχώρηση τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο. 

Σήμερα, Πέμπτη, το χρηματιστήριο αρκετά υψηλότερα από τα χαμηλά των 17 μηνών που βρέθηκε χτες. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,43% στις 676,36 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 91 εκατ. ευρώ.

Όλι Ρεν: Δεν θα διαχυθεί η κρίση από το sell off ιταλικών ομολόγων 

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι να στηρίξει την ιταλική αγορά ομολόγων μετά το πρόσφατο sell off, αλλά να χαράξει πολιτική για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, δηλώνει ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας και πρώην επίτροπος Νομισματικής Πολιτικής της ΕΕ, Όλι Ρεν.

«Το Συμβούλιο (της ΕΚΤ) εξετάζει κυρίως την εξέλιξη του συνόλου της ευρωζώνης, και πρωτίστως την επίτευξη του στόχου της σταθερότητας των τιμών σε μεσοπρόθεσμη βάση», δήλωσε ο Ρεν.

«Η νομισματική πολιτική θα ασκηθεί με βάση το γεγονός ότι δεν κοιτάζουμε μόνο ένα κράτος μέλος, αλλά ολόκληρη την ευρωζώνη”.

Πρόσθεσε ότι το πρόσφατο sell off δεν είχε σημαντικές επιπτώσεις σε άλλα μέλη του νομισματικού μπλοκ, διασκεδάζοντας από την πλευρά του τους φόβους, ότι τα προβλήματα της Ιταλίας θα μπορούσαν να εξαπλωθούν σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία ή η Ελλάδα.

Financial Times: Οι ελληνικές τράπεζες ακολουθούν το χρονοδιάγραμμα της ΕΚΤ για τη μείωση των κόκκινων δανείων 

Οι τράπεζες εξακολουθούν είναι καλά ανακεφαλαιοποιημένες και ακολουθούν το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την ΕΚΤ αναφορικά με την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων επισημαίνεται σε δημοσίευμα που φέρουν οι Financial Times σχετικά με την σημαντική υποχώρηση τιμών χθες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με επίκεντρο τον τραπεζικό τομέα.

Στο δημοσίευμα παρατίθενται οι εκτιμήσεις της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας σχετικά με τα αίτια αυτής της υποχώρησης και σημειώνεται ότι οι μεγάλες πιέσεις που δέχθηκαν την Τετάρτη οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι μια υπερβολική αντίδραση από μια αδύναμη αγορά που κυριαρχείται από ανοικτές πωλήσεις, όπως αναφέρει ανώτερος Έλληνας τραπεζίτης στους Financial Times.

Αναφορικά με την Τράπεζα Πειραιώς που δέχθηκε τις ισχυρότερες πιέσεις ο ανώτερος Έλληνας τραπεζίτης που επικαλούνται οι FT επισημαίνει ότι η Τράπεζα έχει προχωρήσει σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 29,4 δισ. ευρώ μετά κα τις πωλήσεις προβληματικών δανείων ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν έχει κάποια προθεσμία για να ολοκληρώσει την κεφαλαιακή της ενίσχυση και εξετάζει τις αγορές ώστε να αναζητήσει τη καλύτερη ευκαιρία για την επιτυχή έκδοση, μη απομειωτικών για τους μετόχους, Tier 2 κεφαλαιακών τίτλων, έκδοση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα της επιτρέψει την ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων της.

Εξάλλου και η Τράπεζα Πειραιώς σε χθεσινή της επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης που εφαρμόζει έχει γνωστοποιηθεί στην επενδυτική κοινότητα, ήδη, από τον Μάιο του 2018, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων του 2018.

H Τράπεζα έχει σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου, όπως αυτό αποτυπώθηκε στα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου 2018. Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς τονίζει ότι παρακολουθεί στενά τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με σκοπό να προσδιορίσει τον κατάλληλο χρόνο που θα επιτρέψει την επιτυχή έκδοση, μη απομειωτικών για τους μετόχους, Tier 2 κεφαλαιακών τίτλων, έκδοση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης και στοχεύει στην επαύξηση των κεφαλαιακών αποθεμάτων της Τράπεζας. Η έκδοση των παραπάνω κεφαλαιακών τίτλων συναρτάται με τις συνθήκες των διεθνών αγορών και θα πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση με τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές, αναφέρει μεταξύ άλλων.

Υπογραμμίζεται, επίσης ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας. υπερβαίνει τα σχετικά εποπτικά όρια και επιπλέον η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει εστιασμένη στην υλοποίηση ενεργειών που θα θωρακίσουν τον ισολογισμό της και θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή βάση της, αυξάνοντας τα κεφαλαιακά αποθέματά της για το μέλλον.

 

με πληροφορίες Reuters, ΑΠΕ ΜΠΕ