ΔΙΕΘΝΕΣ
16/07/2019 19:14 EEST

«Οχι» από την Κύπρο στην πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου

Την επομένη της ανακοίνωσης των κυρώσεων που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, ήρθε η απάντηση της Λευκωσίας στον αρχηγό του ψευδοκράτους

Yoruk Isik / Reuters

«Η πρόταση Ακιντζί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». Αυτό διαμηνύει μέσα από το Κοινό Ανακοινωθέν το Συμβούλιο των Αρχηγών, μετά από συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στο Επαρχιακό Διοικητήριο Λεμεσού, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως της πρότασης του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν, στο οποίο συμφώνησε το Συμβούλιο, αναφέρεται ξεκάθαρα πως η πρόταση αυτή, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καθώς αποπροσανατολίζει από την ουσία του Κυπριακού, ενώ εμπεριέχει πρόνοιες που δεν εξυπηρετούν το καλώς εννοούμενο συμφέρον».

Παράλληλα, το Συμβούλιο Αρχηγών εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει σε όλους τους εμπλεκομένους.

ADEM ALTAN via Getty Images

 

Ακιντζί: Οι Ελληνοκύπριοι προτιμούν την πολιτική της έντασης

Τη θέση ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία προτιμά την πολιτική της έντασης αντί τη βελτίωση της συνεργασίας, εκφράζει ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Σε γραπτή του δήλωση, σχολιάζοντας την κοινή γραμμή του Συμβουλίου Αρχηγών για απόρριψη της πρότασής του για κοινή επιτροπή συνδιαχείρησης του φυσικού αερίου, ο Μουσταφά Ακιντζί καταγγέλλει την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Δηλώνοντας ότι αυτή η συμπεριφορά δεν θα υπηρετήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Κύπρο και στην περιοχή, ο κατοχικός ηγέτης εκφράζει την άποψη ότι η πρότασή του για κοινή επιτροπή θα συντόμευε το μονοπάτι της λύσης του Κυπριακού.