Οδεύοντας στην «κόλαση»: Δραματική πρόβλεψη ΟΗΕ για υπερθέρμανση άνω του 1,5 C την επόμενη πενταετία

Δριμύ κατηγορώ από Γκουτέρες στους «νονούς του κλιματικού χάους» και έκκληση για επιβολή φόρου στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων.
Κάνσας, 20 Αυγούστου 2023: Μια γυναίκα προσπαθεί να πάρει ανάσα κάτω από τον καυτό ήλιο.
Κάνσας, 20 Αυγούστου 2023: Μια γυναίκα προσπαθεί να πάρει ανάσα κάτω από τον καυτό ήλιο.
via Associated Press

Η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ προέβλεψε την Τετάρτη (5/6) ότι υπάρχει πιθανότητα 80% οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες να ξεπεράσουν τον στόχο των 1,5 βαθμών Κελσίου, που ορίζεται στη συμφωνία-ορόσημο του Παρισιού για το κλίμα, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανέφερε την Τετάρτη ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία κοντά στην επιφάνεια για κάθε έτος από το 2024 έως το 2028 αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 1,1 και 1,9 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από ό,τι στην αρχή της βιομηχανικής εποχής.

Εκτίμησε επίσης ότι υπάρχει σχεδόν μία στις δύο πιθανότητες (47%) οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια αυτής της πενταετίας να ξεπεράσουν τον 1,5 C.

Τα ευρήματα της έκθεσης αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια μιας πύρινης ομιλίας από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σχετικά με την απειλή της κλιματικής αλλαγής ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Ο Γκουτέρες ζήτησε την επιβολή «έκτακτου» φόρου στα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, προκειμένου να πληρώσουν για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αποδοκιμάζοντας τις ως «νονούς του κλιματικού χάους». Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, προειδοποίησε, πρέπει να μειώνονται κατά 9% κάθε χρόνο έως το 2030 για να διατηρηθεί ο στόχος του 1,5 βαθμού ζωντανός.

Παράλληλα, κάλεσε τις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ομάδας των 20 (G20), οι οποίες θα πραγματοποιήσουν σύνοδο κορυφής στη Βραζιλία τον επόμενο μήνα, να ηγηθούν της προσπάθειας ενώ ζήτησε από τους ηγέτες όλων των κρατών να απαγορεύσουν τις διαφημίσεις ορυκτών καυσίμων.

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ένα μέλλον όπου οι πλούσιοι προστατεύονται σε κλιματιζόμενες φυσαλίδες, ενώ η υπόλοιπη ανθρωπότητα μαστίζεται από φονικό καιρό σε χώρες μη βιώσιμες», είπε ο Γκουτέρες.

Νέο ρεκόρ τον Μάιο

Εν τω μεταξύ, η κλιματική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης λέει ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Μάιος στα χρονικά - κάνοντας 12 τους συνεχείς μήνες με ρεκόρ μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η υπηρεσία κλιματικής αλλαγής Copernicus της ΕΕ κατέγραψε μέση θερμοκρασία επιφανειακού αέρα 15,9 C τον περασμένο μήνα - 1,52 C υψηλότερη από τον εκτιμώμενο μέσο όρο του Μαΐου πριν από τη βιομηχανική περίοδο.

Η καύση ορυκτών καυσίμων -πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα- είναι ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δημοφιλή