ΔΙΕΘΝΕΣ
10/09/2021 16:38 EEST

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 4 νεκροί από τους Ταλιμπάν στην καταστολή διαδηλώσεων

Αξιωματούχος για τα ανθρώπινα δικαιώματα λέει ότι κάνουν έρευνες από σπίτι σε σπίτι και απειλούν δημοσιογράφους.

via Associated Press
Μαχητές των Ταλιμπάν κάνουν περιπολία στην Καμπούλ (10/9/2021) 

Η βίαιη καταστολή των Ταλιμπάν κατά των όσων διαδηλώνουν εναντίον του σκληροπυρηνικού τους καθεστώτος έχει ήδη προκαλέσει τέσσερις τεκμηριωμένους θανάτους, σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ravina Shamdasani, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε σε μια ενημέρωση της στη Γενεύη ότι έλαβε αναφορές για έρευνες από σπίτι σε σπίτι για όσους συμμετέχουν στις διαδηλώσεις και ότι οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν πυρομαχικά, μαστίγια και ρόπαλα για να διαλύσουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις.

Οι διαδηλώσεις ενάντια στην επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, στις οποίες συχνά ηγούνται γυναίκες που φοβούνται το καθεστώς τους υπό την ισλαμιστική ομάδα, έχουν γίνει στόχοι βίας σε πολλές πόλεις του Αφγανιστάν και απαγορεύτηκαν επίσημα αυτήν την Τετάρτη (8/9). Την Πέμπτη (9/9) οι Ταλιμπάν, διέταξαν τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να απενεργοποιήσουν το διαδίκτυο στα κινητά τηλέφωνα σε συγκεκριμένες περιοχές της Καμπούλ.

″Καθώς Αφγανές γυναίκες και άντρες βγαίνουν στους δρόμους αυτή την περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας στη χώρα τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά ώστε να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματά τους - συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των γυναικών στην εργασία, στην ελεύθερη κυκλοφορία, στην εκπαίδευση και στην πολιτική συμμετοχή - είναι ζωτικής σημασίας όσοι βρίσκονται στην εξουσία να ακούνε τις φωνές τους”, τόνισε η  Ravina Shamdasani. 

″ Καλούμε τους Ταλιμπάν να σταματήσουν αμέσως τη χρήση βίας και την αυθαίρετη κράτηση σε όσους ασκούν το δικαίωμά τους για ειρηνική συγκέντρωση αλλά και των δημοσιογράφων που καλύπτουν τις διαδηλώσεις”.

 

Anadolu Agency via Getty Images
Η Ravina Shamdasani, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κλιμακώνεται η χρήση βίας από τους Ταλιμπάν - Τουλάχιστον 4 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Οι αναφορές πληθαίνουν για τη χρήση βίας από τους Ταλιμπάν εναντίον σε όσους εμπλέκονται στις διαδηλώσεις ή τις καλύπτουν δημοσιογραφικά.

 ”Από τις 15 έως τις 19 Αυγούστου, οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στις επαρχίες Νανγκαρχάρ και Κουνάρ για την εθνική επέτειο της ύψωσης της σημαίας. Σύμφωνα με αξιόπιστες αναφορές, κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ημερών, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, οι Ταλιμπάν φέρεται να σκότωσαν έναν άνδρα και ένα αγόρι και να τραυμάτισαν άλλους οκτώ, όταν πυροβόλησαν σε μια προφανή προσπάθεια να διαλύσουν τα πλήθη. 

Την Τρίτη αυτήν την εβδομάδα (7 Σεπτεμβρίου), κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Χεράτ, οι Ταλιμπάν φέρεται να πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο άνδρες και τραυμάτισαν επτά ακόμη. Την ίδια μέρα στην Καμπούλ, αξιόπιστες αναφορές δείχνουν ότι οι Ταλιμπάν ξυλοκόπησαν και συνέλαβαν διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων αρκετών γυναικών και έως 15 δημοσιογράφων”.

via Associated Press

 

Απειλές για αποκεφαλισμούς σε δημοσιογράφους

Η Shamdasani περιέγραψε επίσης πώς οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν τις διαδηλώσεις αντιμετώπισαν εκφοβισμό, συμπεριλαμβανομένης σε μια περίπτωση της απειλής «αποκεφαλισμού», σε ένα περιστατικό στο οποίο δύο Αφγανοί δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, μαστιγώθηκαν και απειλήθηκαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

″Είδαμε μια αντίδραση από τους Ταλιμπάν, η οποία δυστυχώς ήταν σοβαρή”, είπε η Shamdasani. «Σε μια περίπτωση, σε έναν δημοσιογράφο αναφέρθηκε ότι του είπαν, καθώς τον κλωτσούσαν στο κεφάλι, ‘Είστε τυχεροί που δεν σας αποκεφάλισα’. Πραγματικά υπήρξαν πολλοί εκφοβισμοί των δημοσιογράφων που απλά προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους".

Πηγή: Υπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα