Ουκρανία: Απομακρύνονται άμαχοι από πόλεις γύρω απ' το Χάρκοβο που ελέγχονται απ΄ τη Ρωσία

Οπως παραδέχτηκε Ρωσόφιλος αξιωματούχος στην κρατική τηλεόραση.
Ένας ντόπιος κάτοικος περπατά δίπλα σε μια λαϊκή αγορά που καταστράφηκε από στρατιωτικά πλήγματα, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, στη Σαλτίβκα, μια από τις πιο κατεστραμμένες κατοικημένες περιοχές του Χαρκόβου Ουκρανία, 6 Σεπτεμβρίου 2022.
Ένας ντόπιος κάτοικος περπατά δίπλα σε μια λαϊκή αγορά που καταστράφηκε από στρατιωτικά πλήγματα, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, στη Σαλτίβκα, μια από τις πιο κατεστραμμένες κατοικημένες περιοχές του Χαρκόβου Ουκρανία, 6 Σεπτεμβρίου 2022.
Viacheslav Ratynskyi via Reuters

Ένας Ρωσόφιλος αξιωματούχος στην περιοχή του Χαρκόβου της Ουκρανίας δήλωσε την Παρασκευή ότι ο άμαχος πληθυσμός απομακρύνεται από τρεις πόλεις που ελέγχονται από τη Ρωσία καθώς όπως παραδέχτηκε οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει αιφνιδιαστική αντεπίθεση.

Ο Βιτάλι Γκάντσεφ είπε στην καθημερινή ζωντανή εκπομπή του παρουσιαστή της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης Βλαντιμίρ Σολοβίοφ, ότι οι άμαχοι απομακρύνονται από τις πόλεις Ιζιούμ, Κουπιάνσκ και Βελίκι Μπουρλούκ.

Ο Γκάντσεφ είπε ότι η εκκένωση έγινε κυρίως από το Κουπιάνσκ και το Ίζιουμ, αλλά πρόσθεσε: «Πληροφορηθήκαμε πριν λίγο ότι το Βελίκι Μπουρλούκ δέχεται πυρά πυροβολικού, επομένως οι άνθρωποι, φυσικά, κλήθηκαν να φύγουν προς ασφαλέστερους οικισμούς».

Ο Γκάντσεφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να απευθυνθεί για βοήθεια στις αρχές στην περιοχή Μπέλγκοροντ της νότιας Ρωσίας, εάν υπήρχαν προβλήματα με τη μετεγκατάσταση των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές του Χαρκόβου.

Το Κουπιάνσκ και το Iζιούμ είναι πόλεις-κόμβοι ζωτικής σημασίας για την υλικοτεχνική υποστήριξη του ρωσικού στρατού στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας, και αμφότερες εμφανίζονται να απειλούνται άμεσα από μια ουκρανική αντεπίθεση που το Κίεβο λέει ότι πέρασε έως και 50 χιλιόμετρα (30 μίλια) μέσα από τις ρωσικές γραμμές αυτή την εβδομάδα.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου με έδρα τις ΗΠΑ προέβλεψε την Παρασκευή ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα θα ανακαταλάβουν το Κουπιάνσκ εντός 72 ωρών.

Μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση νωρίτερα την Παρασκευή, ο Γκάντσεφ είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κέρδισαν μια «σημαντική νίκη» στην περιοχή του Χαρκόβου, μια από τις πρώτες ρωσικές επίσημες αναγνωρίσεις της αντεπίθεσης.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή πως οι ουκρανικές δυνάμεις καταγράφουν κάποιες επιτυχίες στις επιχειρήσεις τους στο Χάρκοβο και στη Χερσώνα.

Ουκρανικά στρατεύματα ανακατέλαβαν περισσότερα από 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους στον νότο και στo ανατολικό τμήμα του Χαρκόβου, όπου προωθήθηκαν σε βάθος 50 χλμ. μέσα στις ρωσικές γραμμές και ανακατέλαβαν περισσότερα από 20 χωριά, δήλωσε χθες, Πέμπτη, ένας Ουκρανός στρατηγός.

″Βλέπουμε επιτυχίες στη Χερσώνα τώρα, βλέπουμε κάποιες επιτυχίες στο Χάρκοβο και άρα αυτό είναι πολύ, πολύ ενθαρρυντικό”, είπε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου με τον Τσέχο ομόλογό του στην Πράγα.

Αυτά τα εδαφικά κέρδη θα ήταν ένα ισχυρό πλήγμα για τη Ρωσία η οποία σύμφωνα με δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών έχει υποστεί τεράστιες απώλειες. Θα ήταν επίσης μια ισχυρή ώθηση για το Κίεβο, που θέλει να δείξει στους Δυτικούς υποστηρικτές του ότι μπορεί να αλλάξει τις εξελίξεις επί του πεδίου με τη βία και αξίζει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη.

Τμήματα της περιοχής του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο των Ρώσων λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αν και η Ρωσία δεν έχει καταφέρει να καταλάβει την ίδια την πόλη.

Δημοφιλή