Ουκρανία: Επανήλθε η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ο ένας αντιδραστήρας επανασυνδέθηκε με το ηλεκτρικό δίκτυο, τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν κανονικά, ανακοίνωσε η η ουκρανική Energoatom.
Handout . via Reuters

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή στην Ουκρανία αφού ένας από τους έξι αντιδραστήρες του επανασυνδέθηκε στο ουκρανικό δίκτυο, ανακοίνωσε η κρατική διαχειρίστρια εταιρεία Energoatom.

«Ο πυρηνικός σταθμός της Zαποριζία είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο και παράγει ηλεκτρική ενέργεια για τις ανάγκες της Ουκρανίας», ανέφερε η Energoatom σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή.

«Ενας από τους αντιδραστήρες του σταθμού της Ζαπορίζια που είχαν σταματήσει την λειτουργία τους χθες επανασυνδέθηκε σήμερα με το ηλεκτρικό δίκτυο», ανακοίνωσε η Energoatom στο Telegram, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν κανονικά.

Ο αντιδραστήρας που επανασυνδέθηκε «παράγει ηλεκτρικό ρεύμα για τις ανάγκες της Ουκρανίας. Βρίσκεται σε πορεία αύξησης της ισχύος του», διευκρινίζει η Energoatom.

«Οι εργαζόμενοι του σταθμού της Ζαπορίζια είναι πραγματικοί ήρωες που εγγυώνται την πυρηνική ασφάλεια της Ουκρανίας και ολόκληρης της Ευρώπης», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Η Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ανέλαβε τον έλεγχο του πυρηνικού εργοστασίου τον Μάρτιο, αν και εξακολουθεί να λειτουργεί από Ουκρανούς τεχνικούς που εργάζονται για την Energoatom.

Το πυρηνικό εργοστάσιο προμήθευε περισσότερο από το 20% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας πριν από τον πόλεμο και η απώλειά του θα δημιουργούσε νέα πίεση στην κυβέρνηση, η οποία ήδη προετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα εν καιρώ πολέμου με πιθανές ελλείψεις ενέργειας.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς της ζώνης, που δημιουργούν φόβους για πυρηνική καταστροφή.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για την δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό και να επιτραπεί η πρόσβαση σε αποστολή διεθνών επιθεωρητών.

Αποστολή επιθεώρησης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας IAEA αναμένεται στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια «την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε σήμερα η σύμβουλος του υπουργού Ενέργειας Λάνα Ζέρκαλ, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα