Αλεύρι και άλλη βοήθεια σε τρόφιμα θα αρχίσει να φθάνει σε ορισμένους από τους πιο ευάλωτους κατοίκους της Γάζας σήμερα αφού το Ισραήλ επέτρεψε τη διέλευση ορισμένων φορτηγών, βοήθεια ωστόσο η οποία δεν είναι καθόλου αρκετή για να αντισταθμίσει τις ελλείψεις που προκάλεσε ο αποκλεισμός 11 εβδομάδων, όπως δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.
Το Ισραήλ δήλωσε ότι επέτρεψε σε 100 φορτηγά που μεταφέρουν επίσης βρεφικές τροφές και ιατρικά εφόδια να εισέλθουν στον θύλακα χθες, Τετάρτη, δύο ημέρες αφότου ανακοίνωσε την πρώτη χαλάρωση των περιορισμών υπό αυξανόμενη διεθνή πίεση.
Το Ισραήλ επέβαλε αποκλεισμό όλων των εφοδίων τον Μάρτιο, υποστηρίζοντας πως η Χαμάς υφαρπάζει τη βοήθεια για να τη δώσει στους μαχητές της – κατηγορία την οποία αρνείται η οργάνωση. Ο ΟΗΕ δήλωσε πως το ένα τέταρτο των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας αντιμετωπίζουν κίνδυνο λιμού.
«Μερικοί φούρνοι θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν αλεύρι για να φτιάξουν ψωμί, και περιμένουμε η διανομή ψωμιού να ξεκινήσει αργότερα σήμερα», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Άμτζαντ αλ Σάουα, διευθυντής του Δικτύου Παλαιστινιακών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη Γάζα.
Είπε πως μόλις 90 φορτηγά εισήλθαν στη λωρίδα. «Κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, 600 φορτηγά εισέρχονταν καθημερινά, αυτό σημαίνει πως η παρούσα ποσότητα είναι σταγόνα στον ωκεανό», είπε.
Φούρνοι που υποστηρίζουν το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ θα φτιάξουν ψωμί και το προσωπικό της υπηρεσίας θα το διανέμει ― ένα πιο ελεγχόμενο σύστημα από το προηγούμενο όταν οι φούρνοι πουλούσαν το ψωμί απευθείας στο κοινό με χαμηλό κόστος, είπε ακόμη.
«Η ιδέα είναι να προσπαθήσουμε να φθάσουμε τις οικογένειες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, εκείνες που είναι σε απελπισία, καθώς αυτή είναι απλώς η αρχή», είπε ο Σάουα.

Αναφορές για επιθέσεις
Καθώς η πρώτη βοήθεια μετά τον αποκλεισμό έφθανε στον θύλακα, οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού στη Γάζα σκότωναν τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιους σε όλη την περιοχή σήμερα, όπως δήλωσαν τοπικές αρχές υγείας.
Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό. Έχει πει κατ′ επανάληψη πως προσπαθεί να αποφύγει απώλειες αμάχων και πως θέτει στο στόχαστρο μαχητές.
Στην Μπέιτ Λάχια, στο βόρειο άκρο του θύλακα, οβίδα άρματος μάχης έπληξε αποθήκη ιατρικού υλικού μέσα στο Νοσοκομείο Αλ Άουντα η οποία τυλίχθηκε στις φλόγες, ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Διασώστες προσπαθούσαν επί ώρες να κατασβέσουν τη φωτιά, πρόσθεσε.
Άρματα μάχης σταθμεύουν έξω από το νοσοκομείο, λένε υγειονομικοί, εμποδίζοντας ουσιαστικά την πρόσβαση σε αυτό.
Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας δεν λειτουργεί σχεδόν, με τις περισσότερες ιατρικές εγκαταστάσεις να είναι εκτός λειτουργίας, λόγω επαναλαμβανόμενων βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού, επιδρομών και απαγόρευσης εισόδου ιατρικών προμηθειών.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως το Ισραήλ θα είναι ανοικτό σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός που θα επιτρέψει την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται από μαχητές της Χαμάς. Αν όμως δεν επιστρέψουν, είπε ότι θα συνεχίσει τη στρατιωτική εκστρατεία για πλήρη έλεγχο της Γάζας.
«Ο Νετανιάχου συνεχίζει να χρονοτριβεί και επιμένει να συνεχίζει να επιδιώκει τον πόλεμο. Καμία συμφωνία που δεν σταματά μόνιμα τις σφαγές στη Γάζα δεν έχει αξία», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Σάμι αμπ Ζούχρι, απαντώντας στις δηλώσεις του Νετανιάχου.
Το Ισραήλ ξεκίνησε την εκστρατεία του στη Γάζα απαντώντας στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, σύμφωνα με ισραηλινά επίσημα στοιχεία, ενώ άλλοι 251 συνελήφθησαν ως όμηροι και μεταφέρθηκαν στη Γάζα.
Η εκστρατεία έχει κοστίσει από τότε τη ζωή τουλάχιστον 53.600 Παλαιστινίων, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας, και έχει καταστρέψει την παραλιακή λωρίδα, όπου οργανώσεις αρωγής λένε πως υπάρχουν εκτεταμένες ενδείξεις σοβαρού υποσιτισμού.

Παλαιστίνιος υπουργός αναφέρει 29 θανάτους που σχετίζονται με λιμοκτονία μεταξύ παιδιών και ηλικιωμένων στη Γάζα
Ο υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε σήμερα ότι 29 παιδιά και ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους από αιτίες που σχετίζονται με λιμοκτονία στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες και πολλές χιλιάδες ακόμα κινδυνεύουν.
«Τις τελευταίες περίπου δύο ημέρες χάσαμε 29 παιδιά», δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας Ματζέντ Αμπού Ραμαντάν σε δημοσιογράφους, περιγράφοντάς τους ως «θανάτους που σχετίζονται με λιμοκτονία». Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει, εκτός από παιδιά, και ηλικιωμένους.
Κληθείς να σχολιάσει προηγούμενες δηλώσεις του επικεφαλής αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο BBC ότι 14.000 μωρά μπορεί να πεθάνουν χωρίς βοήθεια, δήλωσε: «Ο αριθμός 14.000 είναι πολύ ρεαλιστικός, μπορεί ακόμα και να υποτιμά (το μέγεθος».
Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολή εκκένωσης στα αραβικά για 14 συνοικίες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του καταυλισμού προσφύγων της Τζαμπάλια, διευκρινίζοντας ότι «επιχειρεί με σφοδρότητα σε αυτές τις περιοχές μαχών», στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί με σφοδρότητα σε ζώνες όπου βρίσκεστε..διότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους και τις επιχειρήσεις τους στις αναφερόμενες συνοικίες», έγραψε στα αραβικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβιχάι Αντραΐ.
Σύμφωνα με την πολιτική προστασία, που προσφέρει υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, τουλάχιστον 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς.