ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15/07/2019 14:03 EEST

Οι 6 προτεραιότητες της Κυβέρνησης για το προσφυγικό

Μεγάλη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με το μείζον θέμα του προσφυγικού ασχολήθηκε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχικά συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας  κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και αμέσως μετά προήδρευσε σε διευρυμένη σύσκεψη με την παρουσία των αρμόδιων υπουργών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρωθυπουργός έθεσε τις προτεραιότητες και ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς το αμέσως επόμενο διάστημα να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους σε έξι βασικά σημεία: 

1. Στην άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

2. Στην ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης. Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η εντατικοποίηση των περιπολιών του λιμενικού σώματος με παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού, και η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια.

3. Στην αναμόρφωση -μέχρι το τέλος του 2019- του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.

4. Στην πιστή εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.

5.  Στην ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλισθούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και του μετανάστες. 

6.  Στην ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας.

Χειραψία Δημήτρη Αβραμόπουλου και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Στην σύσκεψη, εκτός του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική κ. Γ. Κουμουτσάκος και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Πλακιωτάκης.