Οι αιρέσεις που συγκλόνισαν τον κόσμο: Από τους 914 νεκρούς στη Γουιάνα ως τη σφαγή στο Τέξας

Οι σοροί δεκάδων ανθρώπων, πιστών μιας αίρεσης που νήστεψαν μέχρι θανάτου στην Κένυα, είναι μόνο το τελευταίο παράδειγμα μιας σειράς τέτοιων ακραίων περιπτώσεων.
via Associated Press

Η ανακάλυψη, σε ένα δάσος της Κένυας, τουλάχιστον 73 νεκρών μελών μιας αίρεσης που νήστεψαν μέχρι θανάτου για να «συναντήσουν τον Ιησού», θύμισε παρόμοιες τραγωδίες που συγκλόνισαν τον κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Αποκάλυψη στη ζούγκλα της Γουιάνας: 914 νεκροί

Το 1978, 914 πιστοί της αίρεσης του Ναού του Λαού πέθαναν στη ζούγκλα της Γουιάνας, στη Νότια Αμερική - οι περισσότεροι αυτοκτόνησαν, κάποιοι γονείς αφού προηγουμένως σκότωσαν τα παιδιά τους.

Η επιρροή που ασκούσε ο «αιδεσιμότατος» Τζιμ Τζόουνς στους οπαδούς του φαίνεται ότι οδήγησε στον θάνατο άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Στην πλειονότητά τους ήταν φτωχοί Αφροαμερικανοί που έφυγαν από την Καλιφόρνια πιστεύοντας ότι θα οικοδομούσαν έναν ιδανικό κόσμο.

Ο γκουρού ίδρυσε το 1973 την «Τζόουνσταουν», μια «αυθεντικά σοσιαλιστική κοινωνία» όπου υποτίθεται ότι δεν θα υπήρχαν πλέον ρατσισμός, σεξισμός ή διακρίσεις σε βάρος των ηλικιωμένων. Πρώην μέλη ωστόσο αποκάλυψαν ότι γινόταν χρήση ναρκωτικών, ότι οι πιστοί λιμοκτονούσαν ή ότι μετατρέπονταν σε σκλάβους του σεξ.

Σφαγή στην Ουγκάντα: περισσότεροι από 700 νεκροί

Το 2000, περισσότερα από 700 μέλη της προτεσταντικής αίρεσης «Αποκατάσταση των Δέκα Εντολών του Θεού» πέθαναν στην Ουγκάντα - κάποιοι από τους πιστούς συμμετείχαν σε τελετές ομαδικής αυτοκτονίας, άλλοι δολοφονήθηκαν από τους ηγέτες τους.

Αρχικά, περίπου 300 πιστοί κάηκαν ζωντανοί σε μια εκκλησία, έξω από το Κανούνγκου της νοτιοδυτικής Ουγκάντας. Η αστυνομία στη συνέχεια βρήκε τα πτώματα 400 ανθρώπων, κυρίως γυναικών και παιδιών, σε ομαδικούς τάφους.

Τα περισσότερα θύματα είχαν δηλητηριαστεί, ορισμένα όμως στραγγαλίστηκαν ή μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου.

Η Σφαγή του Γουέικο στο Τέξας: 76 νεκροί

via Associated Press

Το 1993, 76 μέλη της αίρεσης του γκουρού Ντέιβιντ Κορές, μεταξύ των οποίων και 20 παιδιά, βρέθηκαν νεκρά στις στάχτες του «φρουρίου-σπιτιού» τους, στο Γουέικο του Τέξας.

Αφού παρέμειναν υπό πολιορκία από την ομοσπονδιακή αστυνομία επί 51 ημέρες, οι «Δαβιδιανοί» έβαλαν φωτιά στο σπίτι όταν οι πράκτορες του FBI επιχείρησαν έφοδο.

Ο Ντέιβιντ Κορές, που υποστήριζε ότι ήταν ο Χριστός, πέθανε μαζί με τους οπαδούς του.

74 νεκροί στο Τάγμα του Ναού του Ήλιου

Antonio RIBEIRO via Getty Images

Το 1994, 48 μέλη της εσωτερικής αίρεσης του Τάγματος του Ναού του Ήλιου βρέθηκαν απανθρακωμένα στο Σερί και στο Γκρανζ-σιρ-Σαλβάν, δύο χωριά της Ελβετίας. Λίγο αργότερα, άλλα πέντε μέλη βρέθηκαν νεκρά στον Καναδά.

Σε επιστολές που άφησαν οι πιστοί γινόταν λόγος για ομαδική αυτοκτονία, όμως οι δικαστικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα δύο τρίτα των θυμάτων δολοφονήθηκαν. Μεταξύ των νεκρών ήταν και οι επικεφαλής της σέχτας, ο Λικ Ζουρέ και ο Ζοζέφ ντι Μαμπρό.

Την επόμενη χρονιά βρέθηκαν νεκρά άλλα 16 μέλη της αίρεσης, στο Βερκόρ της νοτιοανατολικής Γαλλίας. Μεταξύ αυτών ήταν η σύζυγος και ο γιος ενός Γάλλου πρώην πρωταθλητή του σκι, του Ζαν Βιαρνέτ.

Η ιστορία επαναλήφθηκε το 1997, στον Καναδά, με τον θάνατο άλλων πέντε πιστών.

Αυτοκτονία 39 ανθρώπων στην Καλιφόρνια

Kim Kulish via Getty Images

Το 1997, 39 μέλη της αίρεσης «Πύλη του Παραδείσου» πέθαναν αφού ανέμιξαν βαρβιτουρικά με αλκοόλ κοντά στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.

Οι πιστοί υποστήριζαν ότι προέρχονταν από άλλον πλανήτη και τους είχαν στείλει στην Αμερική ως αγγέλους.

Αίρεση μιας ιέρειας στη Νότια Κορέα: 32 νεκροί

Το 1987, 32 μέλη της αίρεσης της «ιέρειας» Παρκ Σουν-Τζα, βρέθηκαν νεκρά στο Γιονγκίν, κοντά στη Σεούλ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ορισμένα από τα θύματα είχαν δηλητηριαστεί. Τα περισσότερα όμως στραγγαλίστηκαν από έναν άνδρα, ο οποίος στη συνέχεια απαγχονίστηκε. Μεταξύ των θυμάτων ήταν η ιέρεια και τα τρία παιδιά της.

Επίθεση στο μετρό του Τόκιο με αέριο σαρίν

Kaku KURITA via Getty Images

Το 1995, πολλά μέλη της αίρεσης Ομ Σινρικίο τοποθέτησαν σακούλες με αέριο σαρίν σε βαγόνια του μετρό στο Τόκιο, τις τρύπησαν με ομπρέλες και διέφυγαν για να γλιτώσουν από τα τοξικά αέρια.

Η επίθεση προκάλεσε πανικό στην ιαπωνική πρωτεύουσα. Δεκατρείς άνθρωποι πέθαναν, περισσότεροι από 6.300 δηλητηριάστηκαν. Δεκατρία μέλη της αίρεσης καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν το 2018. Μεταξύ αυτών ήταν και ο ιδρυτής της, ο γκουρού Σόκο Ασαχάρα.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ / AFP

Δημοφιλή