Οι δήμαρχοι του ιταλικού Νότου αψηφούν την κυβέρνηση και ανοίγουν τα λιμάνια τους στους πρόσφυγες

Ένα βροντερό «Όχι» από τον ιταλικό Νότο στα ακροδεξιά σχέδια της νέας κυβέρνησης
Guglielmo Mangiapane / Reuters

Από την Κυριακή, βρίσκεται σε εξέλιξη μια απερίγραπτη κατάσταση στη Μεσόγειο, με το πλοίο Aquarius που μεταφέρει 629 πρόσφυγες και μετανάστες να παραμένει στη θάλασσα, επειδή η ιταλική και η μαλτέζικη κυβέρνηση αρνούνται να ανοίξουν τα λιμάνια τους και αν υποδεχθούν τους ανθρώπους.

Φαίνεται, όμως, πως ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και πρόεδρος της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, με τη γνωστή ρατσιστική ρητορική του, δεν θα μπορέσει εύκολα να επιβάλει την ακροδεξιά ατζέντα του, τουλάχιστον ως προς το μεταναστευτικό. Κι αυτό γιατί ήδη, οι δήμαρχοι του ιταλικού Νότου, ανακοίνωσαν πως αψηφούν την απόφαση της κυβέρνησης και θα ανοίξουν τα λιμάνια τους, ώστε να υποδεχθούν τους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος του Παλέρμο, Λεολούκα Ορλάντο, ανέφερε τα εξής: «Παλέρμο στα αρχαία ελληνικά σημαίνει ”ασφαλές λιμάνι” (Πάνορμος). Υποδεχόμαστε ανέκαθεν σκάφη που έχουν σώσει ζωές στην θάλασσα. Δεν θα σταματήσουμε τώρα. Ο Σαλβίνι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Έδειξε και πάλι ότι βρισκόμαστε υπό ακροδεξιά κυβέρνηση».

Την απόφασή του υποστηρίζουν και άλλοι δήμαρχοι της νότιας Ιταλίας, όπως της Νάπολης, της Μεσίνα και του Ρέτζιο Καλάμπρια, που δήλωσαν έτοιμοι να αψηφήσουν τις εντολές του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Guardian)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα