Οι «ειδήσεις τσέπης» της ημέρας: Χωρίς ρεύμα και συντάξεις οι Βρετανοί, «αγκάθι» ο πληθωρισμός

Με διακοπές ρεύματος το χειμώνα και μεγάλες απεργίες θα έρθουν αντιμέτωποι οι Βρετανοί, ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει για τους επόμενους 6 μήνες.
Business people carry power line
Business people carry power line
sorbetto via Getty Images

«Οι ειδήσεις τσέπης είναι μία φρέσκια ματιά στα οικονομικά νέα της ημέρας που αγγίζουν τη ζωή μας».

Η Βρετανία αναβιώνει το άσχημο παρελθόν της

Με τρίωρες διακοπές ρεύματος στη διάρκεια του χειμώνα και μεγάλες απεργίες, θα έρθουν αντιμέτωποι οι Βρετανοί το επόμενο διάστημα, καθώς η βρετανική οικονομία συρρικνώνεται και τα κακά νέα είναι περισσότερα από τα καλά.

Σύμφωνα με την Βρετανική στατιστική υπηρεσία, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,3% τον Αύγουστο, με τους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι θα είναι μακρά η ύφεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι, οι σιδηροδρομικοί και οι δικηγόροι έχουν ξεκινήσει ήδη να αντιδρούν τους τελευταίους μήνες κατεβαίνοντας σε απεργίες, ζητώντας αυξήσεις μισθών καθώς ο πληθωρισμός στο 10% έχει κάνει δύσκολη την καθημερινότητα.

Οι απεργίες πρόκειται να ενταθούν, καθώς τα συνδικάτα πιέζουν ασφυκτικά, με την κυβέρνηση Τρας να έχει μπροστά της πολλούς άγριους μήνες.

Το χειρότερο σενάριο όμως, είναι οι προγραμματισμένες από τώρα διακοπές ρεύματος σε όλη την χώρα. Ο εθνικός διαχειριστής του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, το National Grid, προειδοποίησε ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν τρίωρες διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σε δεινή θέση βρίσκονται και τα βρετανικά συνταξιοδοτικά ταμεία, με την Τράπεζα της Αγγλίας να εγκρίνει αυτή την εβδομάδα πακέτο έκτακτης διάσωσης τους, ενώ και η κυβέρνηση παρουσίασε το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής της, μετά το χάος που προκάλεσε στις αγορές το πρώτο σχέδιο, που παρουσίασε τον Σεπτέμβριο.

Ορισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία βρέθηκαν στο χείλος της χρεοκοπίας, με την Κεντρική τράπεζα να παρεμβαίνει την ύστατη στιγμή.

Η άνοδος των προσδοκιών για τα επιτόκια μετά τον λεγόμενο «mini-budget» του νέου υπουργού Οικονομικών Kwasi Kwarteng προκάλεσε επίσης χάος στην αγορά στεγαστικών δανείων, οδηγώντας τις τράπεζες να αποσύρουν προϊόντα ενώ τα επιτόκια αυξήθηκαν για τους νέους αγοραστές ακινήτων.

Πτώση του πληθωρισμού μετά από 6 μήνες

Στη Γερμανία, την οικονομία που καθορίζει την επόμενη μέρα στην Ευρωζώνη, η ασφάλεια των υποδομών ενέργειας αλλά και η επάρκεια της, έρχονται να προστεθούν στον υψηλό πληθωρισμό του 10% τον Σεπτέμβριο, που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Ο πληθωρισμός, στην Ευρωζώνη έφτασε στο 10,9% ετησίως και 2,2% σε μηνιαία βάση, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός θα είναι το μεγάλο πρόβλημα για τους επόμενους 6 μήνες.

«Οι ΗΠΑ θα δουν τον πληθωρισμό να μειώνεται από το 8% στο 4% τους επόμενους έξι μήνες, με την προϋπόθεση ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας θα συνεχίσουν να επιλύονται και οι τιμές των οχημάτων θα αρχίζουν να υποχωρούν» σύμφωνα με τον Mark Zandi του Moody’s Analytics.

Παρόμοια και η πρόβλεψη για την Ευρώπη, η οποία έχει επιπλέον να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο κοινωνικών αναταραχών λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια και στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Αυξάνεται το χρέος στην Ασία

Στην Ασία, οι μεγαλύτερες οικονομικές προκλήσεις του χειμώνα που έρχεται, θα είναι το αυξανόμενο χρέος και η φυγή κεφαλαίων καθώς τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται.

Οι προειδοποιήσεις έρχονται καθώς το ΔΝΤ περιόρισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη στις πιο πρόσφατες οικονομικές του προοπτικές αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι οι περισσότερες οικονομίες θα μπουν σε ύφεση.

«Το χρέος έχει αυξηθεί στην Ασία», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια Ασίας και Ειρηνικού του ΔΝΤ, Anne-Marie Gulde.

«Το χρέος του ιδιωτικού τομέα έχει αυξηθεί, αλλά μετά από τον Covid αυξήθηκε και το δημόσιο χρέος. Έτσι, οτιδήποτε κινεί τα παγκόσμια επιτόκια παρέχει πρόσθετους αντίθετους ανέμους για τις ασιατικές οικονομίες».

Δημοφιλή