Οι «ειδήσεις τσέπης» της ημέρας: Η πρώτη «κίτρινη» κάρτα της ΕΕ στην Ιταλία

Η Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε την αύξηση του ορίου συναλλαγών σε μετρητά με την ΕΕ να βλέπει «παραθυράκι» για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.
A Mokhtari via Getty Images

«Οι ειδήσεις τσέπης είναι μία φρέσκια ματιά στα οικονομικά νέα της ημέρας που αγγίζουν τη ζωή μας».

Η πρώτη μεγάλη σύγκρουση της Μελόνι

Την πρώτη της ισχυρή αντίδραση εντός κι εκτός Ιταλίας έλαβε η νεο εκλεγείσα Τζόρτζια Μελόνι η οποία δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευση και της ΕΕ ότι «ανοίγει» το δρόμο για όσους φοροδιαφεύγουν.

Εν μέσω σκληρών αντιπαραθέσεων και αντιδράσεων η ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του ορίου των συναλλαγών σε μετρητά, από 2,000 στα 5.000 ευρώ, σε μια χώρα που «βουλιάζει» στην φοροδιαφυγή.

Το νέο ανώτατο όριο των εισήχθη με διάταγμα που ψηφίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο, μετά την μεγάλη πίεση της Λέγκας, που μετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας, να αυξήσει το ποσό στα 10.000 ευρώ.

Η πρόταση αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τις Βρυξέλλες η οποία παρέχει δημοσιονομική βοήθεια βοηθά την Ιταλία για να στηρίξει την οικονομία της.

Η Μελόνι είναι η πρώτη μετά από αρκετές ιταλικές κυβερνήσεις που αποφάσισε να αυξήσει το όριο, όταν οι προηγούμενοι το μείωναν για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο ζήτημα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες.

Δεν είναι τυχαίο οτι η λεγόμενη «αόρατη οικονομία» στην Ιταλία εκτιμάται στο 10,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2019, από 10,7% το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις της ΕΕ να μειωθεί η χρήση μετρητών, που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τερματίσει την παραγωγή του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, ενός από τα υψηλότερα σε αξία χαρτονομίσματα στον κόσμο.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν τα μετρητά εδώ και χρόνια, καθώς είναι ένας τρόπος να μειώσουν σημαντικά την φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος από παράνομες δραστηριότητες.

Εκτός από την Ιταλία που πλέον αύξησε το όριο μετρητών στα 5000 και η Γερμανία έψει από το 2016 το ίδιο όριο, ενώ η Αυστρία δεν έχει καθόλου όριο, ενώ η Γαλλία έχει ανώτατο όριο 1.000 ευρώ.

Η Κίνα καθορίζει τις τιμές του πετρελαίου

Η κίνα ανεβοκατεβάζει σήμερα τις τιμές του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων για τον κορονοιό με την τιμή του πετρελαίου να αυξάνει πάνω από 2%.

Το αργό τύπου Brent παραδόσεως Ιανουαρίου ενισχύεται κατά 2,3% και διαπραγματεύεται στα 95,8 δολάρια το βαρέλι έχοντας προσθέσει 2,1 δολάρια στο βαρέλι μόνο σήμερα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το Αμερικανικό αργό( WTI) στις παραδόσεις Δεκεμβρίου που διαπραγματεύεται στα 88,6 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 2,5% ή 2,15 δολαρίων.

Σύμφωνα με τον Stephen Innes της SPI Asset Management, η πολιτική κατά του κορονοιού που θα εφαρμόσει η Κίνα το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικός παράγοντας για τις αγορές πετρελαίου.

Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι η συγκράτηση του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη, μετά από μήνες κατακόρυφης αύξησης.

Πληροφορίες από Reuters, Oil price.com

Δημοφιλή