Οι «ειδήσεις τσέπης» της ημέρας: Ρωσία και Ιαπωνία αναζητούν στηρίγματα για την οικονομία

Το έλλειμμα της Ρωσίας έφτασε το 2022 στο 2% του ΑΕΠ ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας καταφεύγει σε τεράστια αγορά ομολόγων για να σώσει την οικονομία.
guoya via Getty Images

«Οι ειδήσεις τσέπης είναι μία φρέσκια ματιά στα οικονομικά νέα της ημέρας που αγγίζουν τη ζωή μας».

Ρωσία: Καταφεύγει στα αποθέματα για να στηρίξει την οικονομία

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αντλεί 16 δισεκατομμύρια δολάρια από το Εθνικό Ταμείο Πλούτου της χώρας (NWF) για να καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμα που παρουσίασε φέτος.

Οι κυρώσεις της Δύσης και το αστρονομικό κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην ρωσική οικονομία, το έλλειμμα της οποίας έφτασε το 2022 περίπου στο 2% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που επικαλείται το Bloomberg, στις αρχές Σεπτεμβρίου η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας πάγωσε ενώ στο τέλος του μήνα η εικόνα ήταν αρνητική.

Αν και η ρωσική τράπεζα δεν δημοσιοποιεί στοιχεία για την κατάσταση της οικονομίας, εκτιμάται ότι η παράταση του πολέμου, η επιστράτευση και οι απώλειες εδαφών στο νότο έχει προκαλέσει αβεβαιότητα στους καταναλωτές και την αγορά. ($1 = 61,52 ρούβλια)

Ιστορικές απώλειες για το Ιαπωνικό γιεν

Στην άλλη πλευρά του πλανήτη, την Ιαπωνία, η επιμονή της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια (η μόνη προηγμένη οικονομία και μέλος των G7) οδήγησε σε ιστορική αποδυνάμωση του ιαπωνικού γιέν το οποίο ξεπέρασε τα 150 έναντι του δολαρίου.

Είναι η πρώτη φορά που το γεν διαπραγματεύεται πάνω από τα 150 από τον Απρίλιο του 1990 και τον Δεκέμβριο του 1986 που ήταν 159,8 και 160 αντίστοιχα έναντι τυ δολαρίου.

Παρόλα αυτά, η Κεντρική τράπεζα (BoJ) αρνείται να αλλάξει την πολιτική της αποκλείοντας οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση επιτοκίων προκειμένου να αμυνθούν έναντι της περαιτέρω αποδυνάμωσης του νομίσματος.

Σήμερα, το 10ετές δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας έφτασε στο ανώτατο όριο του 0,25%, ενώ και η απόδοση του 20ετούς ομολόγου αυξήθηκε επίσης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε έκτακτες αγορές κρατικών ομολόγων σήμερα αξίας 100 δισεκατομμυρίων γιεν (666,98 εκατομμύρια δολάρια) με διάρκεια 10-20 ετών και μια άλλη αγορά ομολόγων αξίας 100 δισεκατομμυρίων γιεν με διάρκεια 5-10 ετών.

Η κεντρική τράπεζα έχει δεσμευτεί ότι θα αγοράσει απεριόριστο ποσό ομολόγων με σταθερό επιτόκιο προκειμένου να περιορίσει τις αποδόσεις του 10ετούς κρατικού χρέους στο 0,25% ως μέρος των μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

Αυτή η παρέμβαση ισορρόπησε την αξία του νομίσματος στα 142 γεν έναντι του δολαρίου.

Πηγή: Reuters, Bloomberg, CNBC

Δημοφιλή