Οι «ειδήσεις τσέπης» της ημέρας: Επιτόκια και φυσικό αέριο σε ιστορικά υψηλά

Οι ανακοινώσεις της Fed ενδέχεται να είναι ιστορικές εάν η αύξηση είναι της μίας μονάδας γεγονός που θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία

«Οι ειδήσεις τσέπης είναι μία φρέσκια ματιά στα οικονομικά νέα της ημέρας που αγγίζουν τη ζωή μας».

Εκτροχιάστηκε το φυσικό αέριο

Άλμα κατά 10% καταγράφει τις τελευταίες ώρες η τιμή του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου να βρίσκεται στα 213 ευρώ η μεγαβατώρα από 177 ευρώ που ήταν χθες. Αυτή την ώρα η τιμή φαίνεται να στεθεροποιείται στα 203 ευρώ MW/h με την άοδο 7,6%.

Το φυσικό αέριο καταγράφει τεράστια άνοδο μέσα στην ημέρα, μετά το διάγγελμα Πούτιν για μερική επιστράτευση αλλά και λόγο της συνεδρίασης της Fed η οποία θα ανακοινώσει μέσα στην ημέρα, νέα αλματώδη αύξηση επιτοκίων.

sesame via Getty Images

Οικονομολόγοι εκτιμούν στο Bloomberg, ότι η σημερινή αύξηση επιτοκίων θα μείνει στην ιστορία καθώς ενδέχεται να είναι κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα γεγονός που θα εκτινάξει τα επιτόκια δανεισμού στο 3,5%.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη αύξηση επιτοκίων που ανακοινώνει η Αμερικανική Κεντρική τράπεζα, με τους πιο αισιόδοξους να εκτιμούν ότι τελικά δεν θα ακολουθήσει μια τόσο επιθετική πολιτική και θα μείνει στις 75 μονάδες βάσης και στο 3,25%.

Η ΕΚΤ θα ακολουθήσει

Η αύξηση του πληθωρισμού δεν φαίνεται να ανακάμπτεται με τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει χθες σε ομιλία της στη Φρανκφούρτη, ότι «οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα επιτόκια» έχοντας ως επόμενο σκαλοπάτι τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση, που η Fed προχωρήσει σε υπερβολικά επιθετική νομισματική πολιτική, ενδέχεται να οδηγήσει την οικονομία σε ήπια ύφεση.

Κάτι που δεν φαίνεται να γλιτώνει η Ευρώπη σύμφωνα με τον Λουίτζι Σπεράντζα, επικεφαλής οικονομολόγος και διευθυντής παγκοσμίων αγορών της BNP Paribas Markets 360 ο οποίος τόνισε, πως «η ύφεση στην Ευρώπη είναι αναπόφευκτη και, παρότι ενδέχεται να μην είναι βαθιά, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μακράς διαρκείας».

Deutsche Bank: Αναπόφευκτη η ύφεση

Παρόμοια είναι και η εκτίμηση της Deutsche Bank, η οποία σε σημερινή της έκθεση αναφέρει ότι «η ευρωζώνη αντιμετωπίζει μια βαθύτερη ύφεση από ό,τι προβλεπόταν αρχικά, καθώς η Ρωσία διέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1».

Η Deutsche Bank αναφέρει ακόμη, ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 2,2% το επόμενο έτος, σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη για συρρίκνωση 0,3%, ενώ το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Γερμανία, η οποία είναι περισσότερο εκτεθειμένη στο ρωσικό φυσικό αέριο θα μειωθεί έως και 4%.

Ο πληθωρισμός, φαίνεται να κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 6,2% το 2023, από 8,2% το 2022, ενώ εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5% μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023.

Δημοφιλή