Οι 419 υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ: Πόσοι θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή;

Το 72% των υποψηφίων κατεβαίνει για πρώτη φορά σε εκλογική αναμέτρηση.

Ήταν δεδομένο ότι τα ψηφοδέλτια της ΝΔ θα απαρτίζονταν από πολλά νέα πρόσωπα, καθώς είχε προαναγγελθεί σε ανύποπτο χρόνο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη η διάθεση για ριζική ανανέωση των υποψηφίων του κόμματος.

Πλέον, μετά και την επίσημη ανακοίνωση των ονομάτων, είναι ξεκάθαρη η υλοποίηση της δέσμευσης του προέδρου της ΝΔ. Είναι εντυπωσιακό ότι έξι από στους δέκα υποψηφίους είναι νέα πρόσωπα και θα είναι η πρώτη φορά που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων σε εθνικές εκλογές. Αν μάλιστα εξαιρεθούν οι 78 σημερινοί βουλευτές της ΝΔ που διεκδικούν την επανεκλογή τους, από τους 341 «υπολοίπους» υποψηφίους, οι 243 δεν είχαν ποτέ συμμετοχή σε εθνικές εκλογές.

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι και η ηλικιακή ανανέωση, καθώς 139 από τους υποψηφίους είναι κάτω των 45 ετών. Μάλιστα 67 εξ αυτών ανήκουν στην γενιά των 30άρηδων, ενώ 12 έχουν γεννηθεί στην δεκαετία του ’90, δηλαδή δεν έχουν κλείσει καν τα 30 τους χρόνια. Ο μέσος όρος ηλικίας όλων των υποψηφίων είναι τα 49 έτη, ενώ το 43% των υποψηφίων είναι γυναίκες. Σε ορισμένες μάλιστα περιφέρειες είναι η πρώτη φορά που υπάρχει απόλυτη ισορροπία (50%-50%) στους υποψήφιους ανάμεσα στα δύο φύλα.

Επίσης, όπως σημειώνουν από την Πειραιώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ως αρχηγός κόμματος δικαιούται να είναι υποψήφιος σε τρεις περιφέρειες, επέλεξε την Δυτική Αθήνα, την Β Πειραιά και την Αχαΐα οι οποίες ήταν από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας, στις οποίες η ΝΔ δεν είχε την πρώτη θέση στις πρόσφατες Ευρωεκλογές.

Τους υποψηφίους της σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε μόλις η ΝΔ, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις βουλευτικές εκλογές 2019.

|

Δημοφιλή