Οι «Μεγάλες Ταινίες Μικρού Μήκους» online στο youtube του Ιδρύματος Ωνάση

Διαθέσιμες από την Πέμπτη 9 Ιουνίου στις 12:00 έως την Τετάρτη 15 Ιουνίου, στις 23:59.

Για τρίτη χρονιά, οι βραβευμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και τo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έρχονται στο onassis.org και στο Onassis Channel στο YouTube, από τις 9 έως τις 15 Ιουνίου.

Οι ταινίες που προβάλλονται στο αφιέρωμα Μεγάλες Ταινίες Μικρού Μήκους 2022 δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μια ζωντανή απόδειξη ότι ο νέος ελληνικός κινηματογράφος βρίσκει τον τρόπο να επιβιώσει ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες.

Οι βραβευμένες ταινίες, που θα μεταδοθούν ψηφιακά για μία εβδομάδα μέσα από την πλατφόρμα του onassis.org, ξεχώρισαν για την ιδιαίτερη ματιά τους σε κοινωνικά και υπαρξιακά θέματα του σήμερα, παρουσιάζοντας ιστορίες γεμάτες ιδέες, διαφορετικές απόψεις και βαθείς προβληματισμούς.

«Η ελεύθερη γραφή των φετινών ταινιών και η έρευνά τους προς διαφορετικές κατευθύνσεις είναι ένα αισιόδοξο σημάδι σε μια εποχή που δείχνει να επιστρέφει σε πιο συντηρητικές μορφές έκφρασης» αναφέρει η Κριτική Επιτροπή Εθνικού Διαγωνιστικού του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2021.

«Οι φετινές ταινίες που βραβεύτηκαν ξεχώρισαν για την ισχυρή οπτικοποίηση δυστοπικών κόσμων, την ανατρεπτική πρόζα, τη ζωντανή, ανήσυχη και γενναία σκιαγράφηση της νέας γενιάς» σημειώνει η Κριτική Επιτροπή Εθνικού Διαγωνιστικού του Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας 2021.

Ανακαλύψτε τις Μεγάλες Ταινίες Μικρού Μήκους

Το σκοτάδι που πλανάται στους δρόμους της Αθήνας («Όλα τα πλάσματα της νύχτας» της Μέμης Κούπα). Τιμητική Διάκριση για τον Ήχο στον Στέφανο Ευθυμίου, στο Φεστιβάλ Δράμας.

Η συμφιλίωση με την ενηλικίωση («Μετά το Μεσημέρι» του Αλέξη Κουκιά-Παντελή). Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στον Ηλία Μουλά και Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στην Κατερίνα Ζησούδη, στις Νύχτες Πρεμιέρας.

Η ανάγκη του ανήκειν κόντρα στην έλξη για το άγνωστο («Soul Food» του Νίκου Τσεμπερόπουλου). Βραβείο Σκηνοθεσίας «Τώνια Μαρκετάκη» στον Νίκο Τσεμπερόπουλο και Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στον Απόλλωνα Σαρρή, στο Φεστιβάλ Δράμας.

H ατομικότητα ενάντια στο «κοινό καλό» σε μια σκληρή και ανταγωνιστική κοινωνία («Brutalia, Εργάσιμες μέρες» του Μανώλη Μαυρή). Βραβείο «Χρυσός Διόνυσος» Καλύτερης Ταινίας, Onassis Film Development Grant, Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών «Ιουλία Σταυρίδου» στην Εύα Γουλάκου και Τιμητική Διάκριση Σκηνικών στη Δάφνη Καλογιάννη, στο Φεστιβάλ Δράμας / Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Ειδική Μνεία Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, στις Νύχτες Πρεμιέρας.

Η σεξουαλική αφύπνιση μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία (“Horsepower” του Σπύρου Σκάνδαλου). Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής και Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας στον Θωμά Τσιφτελή, στο Φεστιβάλ Δράμας / Βραβείο «Χρυσή Αθηνά» Καλύτερης Ταινίας και Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στην Ιωάννα Κολλιοπούλου, στις Νύχτες Πρεμιέρας.

Η μετανάστευση που οδηγεί στην εξαφάνιση («Το Βανκούβερ» της Άρτεμης Αναστασιάδου). Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής και Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στον Βασίλη Κουτσογιάννη, στο Φεστιβάλ Δράμας.

Μια προσωπική στιγμή για έναν δύσκολο αποχαιρετισμό («Δεν θέλω να ξεχάσω τίποτα» της Βαγγελιώς Σουμέλη). Βραβείο Σεναρίου στη Βαγγελιώ Σουμελή, στο Φεστιβάλ Δράμας.

Η αδελφική σχέση που χτίζει γέφυρες σε μια διατοπική κοινωνία («Motorway 65» της Εύης Καλογηροπούλου). Τιμητική Διάκριση Μοντάζ στον Χρήστο Γιαννακόπουλο και Τιμητική Διάκριση Ταινίας, στο Φεστιβάλ Δράμας.

Τα πρώτα σκιρτήματα μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη («Αμυγδαλή» της Μαρίας Χατζάκου). Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής στη Μαριλένα Ορφανού, στο Φεστιβάλ Δράμας.

Η συνάντηση δύο ασυνόδευτων ψυχών («Souls All Unaccompanied» του Γιώργου Τελτζίδη). Τιμητική Διάκριση Ανδρικής Ερμηνείας στον Jouvany Guirguis, στο Φεστιβάλ Δράμας.

Ο μικρόκοσμος μιας αθηναϊκής γειτονιάς μέσα από τη ματιά μιας μεσήλικης γυναίκας («Από το μπαλκόνι» του Άρη Καπλανίδη). Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Onassis Film Development Grant, Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ήχου στον Άρη Καπλανίδη, Ειδική Μνεία για Animation, στο Φεστιβάλ Δράμας / Βραβείο «Αργυρή Αθηνά» 2ης Καλύτερης Ταινίας και Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στις Νύχτες Πρεμιέρας.

Ένας φόρος τιμής στον Λευτέρη Βογιατζή («Last Visit» του Σπύρου Αλιδάκη). Τιμητική Διάκριση για τον ήχο στον Γιάννη Λούκο, στο Φεστιβάλ Δράμας.

Η γραφή του Χούλιο Κορτάσαρ σε έναν χώρο οικείο και ανοίκειο («Cortázar» των Αργύρη Γερμανίδη και Κατερίνας Στράουχ). Ειδική Μνεία Φωτογραφίας, στο Φεστιβάλ Δράμας και στις Νύχτες Πρεμιέρας.

H ισορροπία μεταξύ ρεαλισμού και σκοτεινής φαντασίας («Apallou» του Νίκου Αυγουστίδη). Εύφημος Μνεία, στο Φεστιβάλ Δράμας.

Τα τελευταία λεπτά πριν από την ιστορική ρίψη της κεντρικής πύλης του Πολυτεχνείου («Ο φοιτητής» του Βασίλειου Καλαμάκη). Εύφημος Μνεία, στο Φεστιβάλ Δράμας.

Μια τρυφερή συνάντηση με φόντο το αιώνιο τουριστικό ελληνικό καλοκαίρι («A Summer Place» της Αλεξάνδρας Ματθαίου). Onassis Drama Queer Award και Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στη Μαίρη Μηνά, στο Φεστιβάλ Δράμας.