ΔΙΕΘΝΕΣ
24/06/2019 15:37 EEST

Τρεις εταιρείες που κατάφεραν να βγάζουν χρήματα από το διοξείδιο του άνθρακα

Επιστήμονες αναζητούν τρόπους αξιοποίησής του, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Xuanyu Han via Getty Images

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο συναντιούνται στη Γερμανία, προκειμένου να βελτιώσουν τους τρόπους για οικονομικό όφελος από το διοξείδιο του άνθρακα: Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, επιδιώκουν να μετατρέψουν τμήμα του διοξειδίου του άνθρακα που προκαλεί θέρμανση του πλανήτη σε προϊόντα που ωφελούν την ανθρωπότητα. Αν και δεν ισχυρίζονται πως πρόκειται για μια τεχνολογία η οποία θα επιλύσει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, λένε πως θα βοηθήσει.

Το διοξείδιο του άνθρακα χρησιμοποιείται ήδη με διάφορους τρόπους για τη δημιουργία καυσίμων, πολυμερών, λιπασμάτων, πρωτεΐνών κ.α. Μέχρι πρόσφατα η αντίληψη ήταν πως οι πλέον ενεργοβόρες εταιρείες θα έπρεπε να συλλέγουν τις εκπομπές άνθρακα και να τις θάβουν, ωστόσο πρόκειται για μια επιλογή η οποία είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και όχι πολύ αποδοτική- οπότε η προοπτική της αξιοποίησης μέρους του διοξειδίου του άνθρακα ως χρήσιμης πρώτης ύλης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στο πλαίσιο του δημοσιεύματος του BBC παρουσιάζονται τρία βρετανικά «success stories» πάνω στο αντικείμενο.

CCm Technologies: Διοξείδιο του άνθρακα σε λίπασμα

Κοπριά αγελάδας και αραβόσιτος μπαίνουν σε «χωνευτήρια» όπου διασπώνται από βακτήρια για την παραγωγή βιοαερίου που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση σπιτιών. Ό,τι απομένει αναμειγνύεται με απόβλητα της βιομηχανίας λιπασμάτων, εγκαταστάσεων διαχείρισης λυμάτων, αγροκτημάτων κ.α. - υλικά πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία. Στη συνέχεια προστίθεται διοξείδιο του άνθρακα για την παραγωγή pellets λιπάσματος που έχουν απορροφήσει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι έχουν παράγει. Η τεχνολογία αυτή προορίζεται ήδη για εξαγωγές.

Strutt and Parker Farms: Διοξείδιο του άνθρακα, μπύρα και αναψυκτικά

Κοπριά αλόγων και άχυρα από ιπποδρόμους περνάνε από χωνευτήρια. Εξάγονται βιοαέριο και διοξείδιο του άνθρακα και στη συνέχεια γίνεται διαλογή του διοξειδίου. Το προϊόν είναι διοξείδιο του άνθρακα που πωλείται σε ζυθοποιΐες για αναψυκτικά και μπύρες.

Carbon 8 Aggregates: Διοξείδιο του άνθρακα και τούβλα

Στάχτη από τις καμινάδες εργοστασίου αναμειγνύεται με νερό και διοξείδιο του άνθρακα. Ακολουθεί επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες και παράγονται τεχνητοί ασβεστόλιθοι για οικοδομική και άλλες χρήσεις.