Οικονόμου: Θα αξιοποιήσουμε τα έσοδα από τον τουρισμό για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Χρήστος Σταϊκούρας: Τα μέτρα στήριξης το 2022 θα υπερβούν τα 10 δισ. ευρώ.
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου. Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου. Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει υψηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα από τον τουρισμό φέτος, τη μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος σε μετρητά της χώρας, για να συνεχίσει να επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου τη Δευτέρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι τουριστικές εισπράξεις φέτος ξεπερνούν τις επιδόσεις ρεκόρ του κλάδου το 2019, ξεπερνώντας τα 18,2 δισ. ευρώ.

Αυτά τα έσοδα θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει μέρος των επιδοτήσεων που έχει προσφέρει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από πέρυσι για να ανακουφίσει το βάρος από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας μετά τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία.

«Υπήρξε πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος χάρη στην καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την ισχυρή ανάπτυξη, παρά την ενεργειακή κρίση», είπε ο Οικονόμου. «Φυσικά, οι εντυπωσιακές επιδόσεις του τουρισμού έχουν βοηθήσει σημαντικά».

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Αθήνα θα δαπανήσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετη στήριξη για να προστατεύσει τους καταναλωτές από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας φέτος έναντι αρχικού στόχου 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, προειδοποίησε για τον κίνδυνο πρόσθετων δαπανών που υπονομεύουν τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος 2% του ΑΕΠ φέτος.

«Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων γιατί οι αγορές το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 98.9».

Παράλληλα με τις επιδοτήσεις, η Ελλάδα έχει επιβάλει ανώτατο όριο στις πληρωμές προς τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος παραγωγής τους, καταργώντας ουσιαστικά μια προσαύξηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τα έσοδα προορίζονται για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν επιλογές για τον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων τιμών του φυσικού αερίου και των πιστωτικών γραμμών έκτακτης ανάγκης για συμμετέχοντες στην ενεργειακή αγορά, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.

Δημοφιλή