«Οκταπλάσιοι οι Ουκρανοί στρατιώτες»: Τι λένε στα ρωσικά ΜΜΕ για την ουκρανική αντεπίθεση

Πώς σχολιαστές στη ρωσική τηλεόραση διαχειρίζονται τις εξελίξεις στο Χάρκοβο.
Handout . via Reuters

Σχολιαστές στη ρωσική κρατική τηλεόραση προσπαθούν να διαχειριστούν τις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται από την ταχεία ουκρανική προέλαση στην περιοχή του Χαρκόβου και την γρήγορη υποχώρηση των δυνάμεων της Μόσχας.

Από την έναρξη αυτού που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», πολλές ήταν οι φιλοπόλεμες φωνές στην κρατική τηλεόραση που ανταγωνίζονταν ως προς το ποιος στήριζε περισσότερο τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και αποδοκίμαζε περισσότερο την Ουκρανία και τους συμμάχους της.

Ωστόσο στον απόηχο της κεραυνοβόλας αντεπίθεσης του Κιέβου, το κλίμα έχει αλλάξει και το αφήγημα έχει μεταβληθεί: Πλέον υποτίθεται πως οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν πολύ περισσότερες από τις ρωσικές στα βορειοανατολικά.

Το Rossiya-24 τη Δευτέρα πήρε συνέντευξη από τον Βιτάλι Γκάντσεφ, διορισμένο από τη Ρωσία αξιωματούχο στο Χάρκοβο, ο οποίος είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στην περιφέρεια ήταν «οκταπλάσιες» από τα ρωσικά στρατεύματα. Επίσης είπε, χωρίς να δώσει στοιχεία, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ενισχύονταν από «δυτικούς μισθοφόρους».

«Μια πολύ δύσκολη εβδομάδα στο μέτωπο» είπε ο παρουσιαστής Ντμίτρι Κισέλιοφ κατά την έναρξη της νυχτερινής του εκπομπής την Κυριακή.

Με φόντο τη λέξη «ανασύνταξη», ο Κισέλιοφ είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν εγκαταλείψει «οικισμούς που είχαν προηγουμένως απελευθερωθεί» υπό την πίεση «ανώτερων εχθρικών δυνάμεων».

Σε μια σπάνια περίπτωση διαφωνίας με την επίσημη γραμμή, ο Μπόρις Ναντεζντίν, πρώην φιλελεύθερος πολιτικός και τακτικός καλεσμένος σε talk show είπε στο NTV, που ανήκει στη Gazprom, ότι ο Πούτιν είχε παραπλανηθεί από συμβούλους του ώστε να πιστέψει πως η Ουκρανία θα παραδινόταν γρήγορα, και ζήτησε άμεσα ειρηνευτικές συνομιλίες.

Άλλοι προσπάθησαν να δείξουν μια πιο θετική πλευρά: Στην ημερήσια εκπομπή της «60 λεπτά» η Όλγα Σκαμπέγεβα άρχισε το πρωί της Δευτέρας περιγράφοντας τον βομβαρδισμό ουκρανικών σταθμών ηλεκτροδότησης και τα μπλακάουτ στην ανατολική Ουκρανία ως «σημείο καμπής στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Αρκετοί καλεσμένοι επίσης αναφέρθηκαν στα σχόλια του Πούτιν από τον Ιούλιο πως η Ρωσία «στην πραγματικότητα δεν είχε αρχίσει ακόμα τίποτα», λέγοντας πως η Μόσχα θα εντείνει τη στρατιωτική της δράση.

Στις εφημερίδες η ρωσική υποχώρηση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των αναφορών του υπουργείου Άμυνας περί «τακτικής ανασύνταξης» των δυνάμεών του, αν και κάποιες εφημερίδες επικαλούνταν στρατιωτικούς ειδικούς που έλεγαν ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν όλα βάσει σχεδίου.

Η Izvestia έκανε λόγο για 4.000 νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες και για «ανασύνταξη δυνάμεων για να εστιάσουν στο Ντονμπάς». Η Nezavisimaa Gazeta ήταν πιο επικριτική, γράφοντας πως το υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε τις «εξαιρετικά ανησυχητικές αναφορές από την Ουκρανία...για αρκετές ημέρες».

Η εφημερίδα τόνισε πως, καθώς ουκρανικές δυνάμεις προέλαυναν προς τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, η στρατιωτική ηγεσία της Μόσχας ήταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην Άπω Ανατολή, για ετήσιες ασκήσεις με 50.000 στρατιώτες.

Με πληροφορίες από Reuters