Ολυμπιακοί Αγώνες: Η ΔΟΕ ενέκρινε την συμμετοχή κάποιων Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών

Η ΔΟΕ επιβεβαιώνει ότι ορισμένοι Ρώσοι αθλητές μπορούν να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού με εγκεκριμένο ουδέτερο καθεστώς.
Οι Ολυμπιακοί δακτύλιοι μπροστά από το Δημαρχείο του Παρισιού, στο Παρίσι, Κυριακή 30 Απριλίου 2023. Ορισμένοι Ρώσοι αθλητές θα επιτραπεί να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, δήλωσε η ΔΟΕ την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2023, σε μια απόφαση που αφαίρεσε την επιλογή της γενικής απαγόρευσης λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Οι Ολυμπιακοί δακτύλιοι μπροστά από το Δημαρχείο του Παρισιού, στο Παρίσι, Κυριακή 30 Απριλίου 2023. Ορισμένοι Ρώσοι αθλητές θα επιτραπεί να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, δήλωσε η ΔΟΕ την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2023, σε μια απόφαση που αφαίρεσε την επιλογή της γενικής απαγόρευσης λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
via Associated Press

Θα επιτραπεί σε ορισμένους Ρώσοι αθλητές να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, ανακοίνωσε η ΔΟΕ την Παρασκευή, σε μια απόφαση που αφαίρεσε την πιθανότητα της καθολικής απαγόρευσης λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής επιβεβαιώνει τις κινήσεις που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο για την επανένταξη της Ρωσίας και της στρατιωτικής συμμάχου της Λευκορωσίας στον παγκόσμιο αθλητισμό, και εννέα μήνες αφότου προέτρεψε τα αθλητικά διοικητικά όργανα να εξετάσουν τρόπους για να επιτρέψουν σε μεμονωμένους αθλητές να αγωνιστούν.

Εναπόκειται στο διοικητικό όργανο/ομοσπονδία κάθε ολυμπιακού αθλήματος να αξιολογήσει και να επιβάλει το ουδέτερο καθεστώς για μεμονωμένους αθλητές που δεν έχουν υποστηρίξει ενεργά τον πόλεμο και δεν είναι συμβεβλημένοι με στρατιωτικές ή κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Η ΔΟΕ δήλωσε την Παρασκευή ότι οκτώ Ρώσοι και τρεις από τη Λευκορωσία είναι μεταξύ των 4.600 αθλητών παγκοσμίως που έχουν μέχρι στιγμής προκριθεί για τους θερινούς αγώνες.

Η Ρωσία έστειλε μια ομάδα 335 αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο που διεξήχθησαν το 2021, αλλά μόνο περίπου καμιά δεκαριά είναι πιθανό να αγωνιστούν στο Παρίσι. Η Ρωσία παραμένει αποκλεισμένη από τα ομαδικά αθλήματα.

″Μόνο ένας πολύ περιορισμένος αριθμός αθλητών θα προκριθεί μέσω των υφιστάμενων συστημάτων πρόκρισης των (διοικητικών οργάνων)”, ανέφερε η ΔΟΕ σε ανακοίνωσή της.

Όσοι αθλητές έχουν ουδέτερο καθεστώς πρέπει να αγωνίζονται χωρίς την εθνική τους ταυτότητα, δηλαδή χωρίς την σημαία, τον ύμνο ή τα χρώματα της χώρας τους. Οι γαλάζιες στολές έχουν επιβληθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμναστικής.

Οι Ρώσοι κυβερνητικοί και αθλητικοί αξιωματούχοι έχουν συχνά τονίσει ότι οποιοιδήποτε περιορισμοί στους αθλητές τους είναι πολιτικοποιημένοι και απαράδεκτοι.

Την πιο σκληρή στάση έχει τηρήσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, η οποία έχει αποκλείσει όλους τους Ρώσους από τους διεθνείς αγώνες από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Αθλητές και αξιωματούχοι από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ζελένσκι, έχουν επανειλημμένα παροτρύνει τη ΔΟΕ να αποκλείσει εντελώς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία.

Υποστηρίζουν ότι τυχόν νίκες Ρώσων σε Ολυμπιακά μετάλλια θα χρησιμοποιηθούν ως προπαγάνδα από το κράτος. Οι Ρώσοι νικητές μεταλλίων συχνά συνδέονται με στρατιωτικούς αθλητικούς συλλόγους, όπως η ΤΣΣΚΑ που συνδέεται με τον στρατό.

Η ΔΟΕ έχει επανειλημμένα επικαλεστεί τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μία από τις δεκάδες συνεχιζόμενες συγκρούσεις και ότι οι αθλητές παγκοσμίως και ειδικά από την Αφρική δεν θέλουν οι συναθλητές τους να τιμωρούνται από τις εκάστοτε ενέργειες της κυβέρνησής τους.

Δημοφιλή