Ολοι οι σταθμοί φόρτισης σε μια εφαρμογή

Από τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου γίνεται πιο εύκολη η αναζήτηση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, με τη νέα εφαρμογή «Recharge»
Cavan Images via Getty Images

Η ραγδαία ανάπτυξη των δημόσιων σταθμών φόρτισης, με πολλούς παρόχους να εμπλέκονται στη διαδικασία, έχοντας, ο καθένας, και τη δική του εφαρμογή, είναι αλήθεια ότι έκανε κάπως περίπλοκη τη διαδικασία εξεύρεσης σταθμών φόρτισης.

Και αυτό που ήταν ζητούμενο, γίνεται πραγματικότητα με το νέο ψηφιακό εργαλείο που ανέπτυξαν τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η εφαρμογή «reCharge», που θα λειτουργήσει από τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους ηλεκτρικών οχημάτων, να λαμβάνουν πληροφόρηση για κάθε σημείο φόρτισης, όπως τα στοιχεία του διαχειριστή, τη διαθεσιμότητα, τον αριθμό των ρευματοδοτών και τον τύπο του φορτιστή. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη εφαρμογή για κινητές συσκευές (Android και iOS) για την Ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας, η οποία θα διευκολύνει σημαντικά τους χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων.

.
.
GovGr

Μέσω της εφαρμογής, οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε έναν διαδραστικό χάρτη, στον οποίο μπορούν σε πραγματικό χρόνο να εντοπίζουν τα προσβάσιμα σημεία φόρτισης που είναι διασυνδεδεμένα με το Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης (ΜΥΦΑΗ).

Με τον τρόπο αυτό, το «reCharge» συνιστά ένα σημαντικό βήμα στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που είναι η προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Επιπλέον, αποτελεί μια ακόμα κοινή δράση των δύο Υπουργείων, στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν οι Υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

.
.
GovGr

Οι πληροφορίες που περιέχονται στην εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμες και στη διεύθυνση electrokinisi.yme.gov.gr/public/ChargingPoints. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ανάρτησης των δεδομένων που αφορούν στα δημοσίως προσβάσιμα σημεία φόρτισης στον διαδραστικό χάρτη, από τους φορείς της αγοράς. Για την εύρυθμη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών απευθύνει πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους να επιταχύνουν την διαδικασία ανάρτησης των δεδομένων φόρτισης στον διαδραστικό χάρτη.

.
.
GovGr

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι φορείς της αγοράς ηλεκτροκίνησης οφείλουν να ολοκληρώσουν την ανάρτηση των δεδομένων έως τις αρχές του Ιουνίου 2023, ενώ αντίστοιχα οι νεοσύστατοι φορείς υποχρεούνται να αναρτούν τα σημεία φόρτισης εντός μηνός από την έναρξη της δραστηριοποίησής τους. Έτσι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 όλοι οι δημοσίως προσβάσιμοι σταθμοί φόρτισης θα απεικονίζονται στον διαδραστικό χάρτη που λειτουργεί στη πλατφόρμα και στην εφαρμογή του ΜΥΦΑΗ.

Δημοφιλή